Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati

Vipnet zabilježio pad prihoda i dobiti te rast broja korisnika

pejković
VL
18.08.2010.
u 16:13

Vipnet je u prvoj polovici 2010. godine ostvario 210,8 milijuna eura prihoda. Prosječni mjesečni prihod po korisniku smanjio se na 11,2 eura.

Broj Vip korisnika u drugom kvartalu porastao je za 1,1 posto, na 2,64 milijuna. Osim toga, u izazovnom gospodarskom okruženju i uz porast stope mobilne penetracije na 137,8 posto, Vipnet je zadržao stabilan tržišni udio od 43,4 posto. Rast broja pretplatnika od 8,3 posto u drugom kvartalu djelomično je ublažio smanjenje prosječnoga mjesečnog prihoda po korisniku (ARPU) na 11,4 eura zbog općenitog pada kupovne moći kao rezultata nepovoljne ekonomske situacije na tržištu. No, u odnosu na prvi kvartal ove godine, ipak je zabilježio rast. Financijske rezultate objavila je danas Telekom Austria Grupa u Beču, čiji je član i Vipnet.

 - Unatoč recesijski uvjetovanom padu prihoda uspjeli smo povećati broj korisnika nudeći im dodatne pogodnosti koje su oni prepoznali. Izuzetno smo zadovoljni rezultatima programa upravljanja troškovima, pogotovo ako se uzme u obzir da smo uštede ostvarili ne smanjujući broj zaposlenih ni njihove beneficije, te zadržavajući istu razinu kapitalnih investicija od prošle godine. Time smo djelomično ublažili neupitan utjecaj šestpostotnog nameta na poslovanje kompanije. U interesu gospodarskog oporavka, čiji je snažan generator i telekomunikacijska industrija, očekujemo njegovo hitno ukidanje - rekao je Mladen Pejković, predsjednik uprave Vipneta.

 U drugom kvartalu 2010. godine Vipnet je ostvario 110,5 milijuna eura prihoda ili 7,4 posto manje u odnosu na drugi kvartal prošle godine, uglavnom zbog dodatnih pogodnosti ponuđenih korisnicima, smanjenih cijena terminacije poziva u mobilnu mrežu i roaming regulacije te manje potrošnje korisnika.

 Unatoč šestpostotnom nametu ukupni troškovi smanjeni su za 4,6 posto te je zaustavljen pad operativne dobiti (EBITDA) na 36,2 milijuna eura u drugom kvartalu ove godine.

 Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosi 19,2 milijuna eura. U prvih šest mjeseci Vipnet je uložio 32,5 milijuna eura u dugoročnu strategiju osiguravanja kvalitete usluga i pokrivenosti Vip mrežom te inovativnih proizvoda i usluga u skladu s potrebama korisnika. To je samo tri posto manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2009. godine, kad je investirano u obnavljanje GSM licencije za idućih 15 godina.

 Zahvaljujući kvalitetnoj ponudi inovativnih proizvoda i usluga, u istom razdoblju Vipnet je dosegnuo 156 tisuća korisnika bežičnog broadbanda ili čak 69,4 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj prepaid korisnika bežičnog broadbanda povećao se za više od tri puta.

 Vipnet je u prvoj polovici 2010. godine ostvario 210,8 milijuna eura prihoda. Operativna dobit (EBITDA) iznosila je 65 milijuna eura dok je dobit prije kamata i poreza u istom razdoblju bila 31,2 milijun eura. Prosječni mjesečni prihod po korisniku smanjio se na 11,2 eura, piše u Vipnetovu priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
17:31 24.08.2010.

Kada narastem bit ću Vip :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije