Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadranska pivovara

Vinko Bacci i skupina poduzetnika preuzima Jadransku pivovaru?

jadranska pivovara
16.05.2010.
u 22:36

Iako su se u posljednje vrijeme pojavili napisi o Bacciju kao kontroverznu poduzetniku, činjenica je da je u vrijeme njegova vodstva pivovara imala dobit, a nakon toga, od 2002. godine, stalno je u gubicima

Vjenceslav Vinko Bacci mogući je novi vlasnik Jadranske pivovare, u kojoj je devedesetih godina bio i direktor. Bacci, okupljen sa skupinom poduzetnika koje financijski navodno pokrivaju švicarski fondovi, ušao je u najdublje pregovore s vlasnikom pivovare, slovenskim Laškim, o njezinoj kupnji.

Višegodišnji gubici

Nakon što je Laško odlučilo prodati pivovaru, bilo je nekoliko zainteresiranih kupaca, no najozbiljniji su Bacci i skupina poduzetnika. Jadranska pivovara prodaje se za 10 milijuna eura, a sve obveze preuzima Laško. U prošloj godini gubitak pivovare bio je 55, 56 milijuna kuna, u tri ovogodišnja mjeseca 7,9 milijuna kuna, no ukupni gubici, uključujući i one iz prijašnjh godina, premašuju 100 milijuna kuna. Gubici su u ovoj godini manji za 1,8 milijuna kuna nego lani, ali zato što je nakon odluke o prodaji smanjen opseg proizvodnje u pivovari u kojoj se sada prije svega puni pivo.

Iako su se u posljednje vrijeme pojavili napisi o Bacciju kao kontroverznu poduzetniku, na temelju navodnih nepravilnosti u poslovanju u vrijeme kada je bio direktor pivovare, činjenica je da je u vrijeme njegova vodstva pivovara imala dobit, a nakon toga, od 2002. godine, stalno je u gubicima. Bacci je inženjer kemijske tehnologije i vrlo dobro razumije poslovanje proizvodnje pive. Zato i sadašnji direktor Jadranske pivovare Nenad Buljan smatra da bi Bacci kao novi vlasnik bio dobar izbor za njezin spas.

– S nepravilnostima njegova poslovanja, o kojima se piše, nisam upoznat, no ako ih je i bilo, mislim da to ne bi trebalo utjecati na rad u pivovari i vjerujem u njegovu sposobnost kao menadžera – kaže Buljan.

Bacci je inače i doveo Kaltenberg u Hrvatsku, a bio je i na čelnome mjestu kada je pivovara prodana Laškom.

Veće otpremnine?

Prema sadašnjim spoznajama, ni radnici Jadranske pivovare nemaju ništa protiv novog vlasnika.

Naime, svjesni su toga da, ne nađe li se kupac, prijeti zatvaranje pivovare. Trenutačno su zaposlena 63 radnika, plaće im se isplaćuju, a pri otkazu osigurani su otpremninama od pet tisuća kuna po godini staža iako u novom zahtjevu traže da se ta svota poveća. Novi vlasnik preuzeo bi sve zaposlenike, a vjeruje da može nastaviti s pozitivnim poslovanjem. Za razliku od sadašnjeg vlasnika, Laškog, imao bi kvalitetniji pristup tržištu.

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
00:02 17.05.2010.

Tako treba domaće tvrtke u domaćim rukama ...... samo dećki radite po zakonu ! ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije