Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izlazak iz cefte

Vindija preko jeftine Srbije osvaja tržišta Europske unije i Rusije

vindija,portal (1)
Foto: ''
1/3
23.08.2013.
u 15:11

Poslovni sustav Vindija u Plandištu je od 2009., prvi su u Srbiji, zadovoljivši veterinarsko-sanitarne uvjete, dobili i izvozni kontrolni broj za EU, a imaju ga i za Rusiju.

Poslovni sustav Vindija dodatno osnažuje svoj položaj u Srbiji, gdje je već zaokružio proizvodni sustav robne marke Cekin. U Plandištu, selu na istoku ravničarskog Banata, tik do rumunjske granice, danas su otvorili još jedan objekt – pogon za proizvodnju mesnih prerađevina. U gradnju su uložili 2,66 milijuna eura i zaposlit će 50 radnika.

Adut nije samo Fiat

– Ovaj pogon znatnije će ojačati potencijal Vindije za izvoz visokofinaliziranih proizvoda u zemlje regije i Europske unije – kažu u Vindiji. U novom pogonu rade se kobasičarski proizvodi od pilećeg mesa s okolnih farmi te purećeg mesa Vindona iz Slavonskoga Broda.

Inače, poslovni sustav Vindija u Plandištu je od 2009., prvi su u Srbiji, zadovoljivši veterinarsko-sanitarne uvjete, dobili i izvozni kontrolni broj za EU, a imaju ga i za Rusiju. Jer, Srbija nije jedini i konačni cilj, nije to čak ni regija, tj. Cefta, slobodna trgovinska istočnoeuropska organizacija iz koje je Hrvatska morala izaći po ulasku u EU, u koju robu proizvedenu u Srbiji mogu plasirati po uvjetima koje je imala Hrvatska dok je bila njezina članica. Budući da imaju izvozni kontrolni broj, glavni je “zalogaj“ baš Europska unija, na čijem tržištu članice Cefte koje su u pretpristupnim pregovorima imaju povoljan porezni plasman. Pridoda li se tome i izvoz u Rusiju te jeftinija radna snaga u Srbiji, računica je jasna.

– Često slušamo o Fiatu kao izvoznom adutu Srbije. Ali tu su i prehrambeni proizvodi. Vindija nudi sto posto srpske proizvode, od kukuruza i pšenice do sojine sačme preko rezervnih dijelova za mehanizaciju pa do samih finalnih proizvoda – izjavio je Željko Lazić, direktor Vindije d.o.o. Lajkovac.

Gubici nadoknađeni

– Imamo istinsku podršku i domaćinski odnos u Srbiji – pohvalio je domaćine Dragutin Drk, glavni direktor Vindije, i dodao kako su izlaskom iz Cefte izgubili dio tržišta. No dio će nadoknaditi Plandištem, dodaje ne smatrajući to prevelikim problemom. U početku su, kaže, imali gubitke u Srbiji, ali su se iz njih izvukli. Dodao je i da je cijeli sustav u 2012. imao oko 411 milijuna eura prihoda.

>>Dukat, Meggle i Vindija dižu cijene mlijeka i mliječnih proizvoda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije