Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL – Gradski proračun Slatine za 2010. godinu smanjen 20-ak milijuna kuna, volonterske naknade povećane čak tri puta

Vikend-dogradonačelnicima 3200 kuna neto mjesečno

slatina
Dragutin Šantoši
29.12.2009.
u 18:45

Tako će slatinski dogradonačelnici-volonteri, koji će ove poslove obavljati tijekom vikenda ili poslije radnog vremena, do kraja mandata primiti ukupno oko 134.000 kuna.

SLATINA - U vrijeme dok više stotina radnika u slatinskim tvrtkama još nije primilo zarađene plaće za studeni, a nekima su, baš danas, uručeni otkazi ugovora o radu na određeno vrijeme, gradski vijećnici Slatine danas su poslijepodne donijeli skandaloznu odluku.

Uz protivljenje SDP-ovih i HSS-ovih vijećnika koalicijska većina je ljetos izabranim dogradonačelnicima dr. Miroslavu Venusu (HSLS), ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" u Virovitici i državnom inspektoru Željku Stipaniću (HDSS) dosadašnje volonterske naknade u mjesečnom neto iznosu od 1000 kuna, povećala na 3190 kuna.

Koalicijski partneri u HDZ-u odbili su njihov zahtjev da im se veća naknada isplati unatrag pa će na taj iznos imati pravo od 1. siječnja iduće godine.

Tako će dogradonačelnici-volonteri, koji će ove poslove obavljati tijekom vikenda ili poslije radnog vremena, do kraja mandata primiti ukupno oko 134.000 kuna. Kao i svi drugi gradski dužnosnici i dogradonačelnici, za vrijeme obavljanja dužnosti imaju pravo na dnevnice i putne troškove. 

– Zbog čega se povećavaju naknade dogradonačelnicima kada znamo da su obojica u radnom odnosu i na dužnosti neće moći provoditi više vremena nego do sada? - zapitao je gradski vijećnik Dražen Vujčić (SDP).

Gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš (HDZ) tvrdi da su takvu odluku tražili koalicijski partneri HSLS i HDSS te da će i s trostrukim povećanjem volonterske naknade slatinskih dogradonačelnika biti među najmanjima u Hrvatskoj.

Predsjednik Gradskog vijeća Robertino Repić (HDZ), kojemu se također htjelo povećati volontersku naknadu, odbio je prijedlog smatrajući da u vrijeme krize ne treba donositi takve odluke

Da Slatinčani doista nisu u "vrhu" najbolje plaćenih volontera pokazuje podatak da susjedna Virovitica svakome od dvoje svojih volontera dogradonačelnika mjesečno isplaćuje naknadu u neto iznosu od čak 5000 kuna, a drugi susjedni grad Orahovica svome jedinom dogradonačelniku-volonteru još i više - 7000 kuna neto mjesečno. Od tih iznosa običnim građanima, koji ne mogu naći posao ili koji su ostali bez posla, vrti se u glavi.

Slatinski će dogradonačelnici do kraja mandata, uz redovnu plaću, primiti 134.000 kuna (18.300 eura), virovitički 240 tisuća kuna (32.800 eura), a  orahovački čak  340.000 kuna (46.000 eura). U siromašnoj Slavoniji i siromašnim gradovima političko volonterstvo najisplativiji je posao.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
18:55 29.12.2009.

Taj članak je odgovor zašto se danas svaka budala može i želi baviti politikom.1990.god ih nije bilo da ih svijećom tražiš.Mnogima ,kako su onda govorili...ne treba Hrvatska država i za koju ništa nisu dali niti riskirali....da bi je danas financijskii isisavali i uživali u svojem nemoralu i neradu,misleći samo na sebe.

ZG
zg2012
19:07 29.12.2009.

Strašno! Već činjenica da postoji funkcija dogradonačelnika u ipak malim mjestima je katastrofa, volio bih vidjeti taj opis posla (i opis posla gradonačelnika uporedo).

GA
gala
20:16 29.12.2009.

nadam se da će jadranka kosor održati obečanje i smanjiti broj općina i racionalizirati broj zaposlenih u državnom aparatu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije