Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Verbalni rat u austrijskom parlamentu: Kreće preustroj Hypo banke!

Kako je parlamentarcima rekao austrijski potkancelar i ministar financija Michael Spindelegger za prodaju Hypovog ogranka u jugoistočnoj Europi postoji sedam interesenata.
08. srpnja 2014. u 20:52 0 komentara 800 prikaza
 Michael Spindelegger
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

S 96 glasova "za" i 76 protiv poslijepodne je austrijski parlament usvojio poseban zakon o preustroju Hypo Alpe-Adria Banke.

Zakon je usvojen glasovima vladajuće koalicije, koju čine Socijaldemokratska stranka (SPÖ) i Narodna stranka (ÖVP), nakon žestokog "verbalnog rata" nazočnih parlamentaraca.

Društvo unutar Ministarstva financija

Prema zakonskim odredbama predviđen je preustroj ove posrnule banke u vlasništvu austrijske države u Društvo koje će unutar holdinga smještenog u austrijskom Ministarstvu financija pokušati na najbolji mogući način razgraditi loše dijelove Hypo banke "teške" milijarde eura. Društvo bi, kako je najavljeno, trebalo početi s radom u studenom ove godine.

Što se tiče Hypovog ogranka u jugoistočnoj Europi, koji bi trebao biti prodan do sredine sljedeće godine prema odluci Europske komisije bit će, kako je najavljeno, utemeljen poseban SEE Holding. Za preustroj Hypo banke u Italiji odlučeno je da se utemelji posebno Društvo.

Oporba bi banku pustila u stečaj

Kako je parlamentarcima rekao austrijski potkancelar i ministar financija Michael Spindelegger za prodaju Hypovog ogranka u jugoistočnoj Europi postoji sedam interesenata. Oporbene stranke oštro su napale austrijsku Vladu da je pogrešno rješenje Hypo banke umotala u zakonski okvir. Oporba je bila za opciju da se posrnulu banku pusti da ode u stečaj i da se utemelji parlamentarni Odbor za Hypo, koji će istražiti cijeli slučaj.

Austrijski ministar financija je istakao da poseban Zakon o preustroju Hypo banke ima tri prednosti: 1,69 milijardi eura uštede za porezne obveznike, što je "izuzetno mnogo novaca", pokrajina Koruška koja je jamčila za banku ne odlazi u stečaj, te se preustrojem banke zadržavaju najniže kamate za Republiku Austriju. Pojasnio je da bi stečaj Hypa značio i stečaj pokrajine Koruške, što bi moglo imati "nesagledive posljedice" za stanovništvo.

Čelnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz-Christian Strache je rekao da je "podržavljenje Hypa kriminalni slučaj“ koji treba istražiti poseban Odbor, oštro kritizirajući vladajuće socijaldemokrate i narodnjake i usvojen posebni zakon kao "najlošije od svih mogućih rješenja".

>>Ministar financija Austrije: Do kraja godine prodat ćemo Hypo u Hrvatskoj

>>Bosanski milijarder Žilić za Hypo banku nudi 2,7 mlrd. eura

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.