Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Velike europske banke prošle strogi stres test

Centrale hrvatskih podružnica UniCredit, Intesa Sanpaolo, Erste Bank, RBA i OTP spremne i za crni scenarij
06. studenoga 2018. u 09:12 0 komentara 190 prikaza
Mario Draghi
Foto: Reuters/PIXSELL

Svih 48 najvećih europskih banaka, koje su Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (European Banking Authority – EBA) i Jedinstveni nadzorni mehanizam (Single Supervisory Mechanism – SSM), podvrgnuli stres-testu Europske središnje banke, uspješno je prošlo crni scenarij. Među njima su i “majke” hrvatskih podružnica: UniCredit, Intesa Sanpaolo, Erste Bank, RBA i OTP.

Kuća mora biti vrednija od kredita, troši se u obrocima ili jednokratno OBRNUTE HIPOTEKE Novi krediti za starije: Možete trošiti za života, a novac vratiti nakon smrti!

Deutsche Bank bolji

U najstrožem testiranju dosad minimalni je traženi omjer adekvatnosti osnovnog kapitala (Tier 1 ratio) postavljen na 5,5 posto, a najbliže mu je bila Britanska banka Barclays, najniže rangirana, s adekvatnošću kapitala od samo 6,37 posto. Najstabilnija je europska banka njemačka NRW Bank s adekvatnošću kapitala od nevjerojatnih 34 posto.

Najrizičnija banka na svijetu, kako ju je okrstio MMF, Deutsche Bank, prošla je bolje nego što su joj analitičari prognozirali, s adekvatnošću od 8,14 posto. Talijanske banke, koje su posljednjih godina bile pod posebnim povećalom zbog lošeg portfelja, a i sad imaju triput veći udio loših kredita od europskog prosjeka (9,7 posto), sad su imale bolje performanse: UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, u najgorem je scenariju uspio ostvariti omjer adekvatnosti osnovnog kapitala 9,34 posto, a vlasnica Privredne banke Zagreb Intesa Sanpaolo 9,66 posto. Od većih talijanskih banaka testirana je i UBI Banca čija je adekvatnost 7,42 posto, dok je najslabija bila Banco BPM sa 6,67 posto.

Radnici Rastu krediti kućanstava Prvi put u povijesti više kunskih kredita

Prag 30 mlrd. eura aktive

Promatralo se “ponašanje” kapitala u uvjetima poremećaja na tržištu, primjerice, loše odrađenog Brexita ili nagle rasprodaje imovine: testiralo se jesu li pričuve banaka dovoljne da ublaže nemogućnost servisiranja dugova u slučaju da dođe do takvog razvoja situacije. Iako je analizirano ukupno 130 banaka, kao i na prethodnom testu 2016. godine, rezultate je EBA objavila samo za 48 najvećih, koje imaju više od 30 milijardi eura aktive. No, prolazak na testu ne znači i da su supervizori posve zadovoljni rezultatima: rješenja o tome što još moraju popraviti ECB će im dostaviti u siječnju 2019. 

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.