Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Veledrogerije iscrpile mogućnosti kreditiranja lijekova: Dug bolnica premašio 3,5 milijardi kuna

Najave mogućeg drugog vala te već prisutnih najava povećanja broja zaraženih upućuju na krajnje neizvjesnu jesen, a dugovi dramatično rastu
20. lipnja 2020. u 08:52 1 komentara 381 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dug bolnica prema veledrogerijama premašio je 3,5 milijardi kuna, veledrogerije su iscrpile mogućnosti kreditiranja lijekova i medicinskih proizvoda, a mogući drugi val korona epidemije otvara pitanje sigurnosti opskrbe, poručili su u subotu iz HUP-Koordinacije veledrogerija.

Dr. Iveta Merćep SVJETSKI DAN KLINIČKIH ISPITIVANJA 20. SVIBNJA U Hrvatskoj se provodi samo 1% europskih ispitivanja lijekova

Uvažavajući mjere Vlade za smanjenje negativnog efekta pandemije koronavirusa na gospodarstvo, iz HUP-Koordinacija veledrogerija traže hitnu uplatu od najmanje 600 milijuna kuna bolnicama za plaćanje dugova dobavljačima lijekova kao i osiguranje dodatnih 200 milijuna kuna mjesečno za povećanje bolničkih limita kako bi se zaustavio daljnji rast dugovanja.

Dug hrvatskih bolnica prema veledrogerijama za isporučene lijekove i medicinske proizvode, premašio je 3,5 milijardi kuna sa zabrinjavajućim trendom rasta obveza u travnju i svibnju unatoč smanjenom obujmu rada bolnica u tom razdoblju, navode u priopćenju.

Upozoravaju da je dospjeli dug bolnica u travnju narastao za dodatnih 123,7 milijuna kuna, a u svibnju za čak 204,8 milijuna kuna, što je, ističu, neodrživ trend rasta nelikvidnosti koji je iscrpio kreditne limite veledrogerija kod banaka i ugrožava normalnu opskrbu lijekova i medicinskih proizvoda.

Uz rast novog duga, raste i iznos dospjelih dugovanja. Ukupan dospjeli dug bolnica stariji od 180 dana prema članicama HUP-Koordinacije veledrogerija na kraju svibnja premašio je 1,1 milijardu kuna, a dospjeli dug stariji od 300 dana je porastao na gotovo 390 milijuna kuna.

lijekovi Svi su složni 'Proizvodnju lijekova treba vratiti u Europu'

”Veledrogerije se maksimalno trude osigurati redovitu opskrbu zdravstvenog sustava koja dosad niti u jednom trenutku nije došla u pitanje. No, stalna i sve veća kašnjenja plaćanja zdravstvenih ustanova koja povećavaju i ovako veliki problem nelikvidnosti zabrinjavaju i iscrpljuju naše mogućnosti", ističe predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Najave mogućeg drugog vala, te već prisutnih najava povećanja broja zaraženih upućuje na krajnje neizvjesnu jesen, a dugovi, kaže, dramatično rastu.

"Veledrogerije ne žele blokirati bolnice, pa još jednom apeliramo na Vladu i jedinice lokalne samouprave kao vlasnike zdravstvenih ustanova da zaustave abnormalni rast duga koji će nas sve odvesti u propast", poziva Percač u priopćenju.

IZIDOR PELAJIĆ
Poznati hrvatski meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na dan izbora
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
  • than:

    Puca država po svim šavovima. Nekad se govorilo - selo gori, a baba se češlja. Izgleda da je nama selo totalno izgorilo tako da za babu više nikoga nije ni briga.