Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Većina tvrtki u minusu, Centar banka izgubila petinu kapitala

Lovrinović: Grčka, Španjolska i Irska moraju napustiti eurozonu, inače je upitan opstanak eura koji u odnosu na dolar mjesecima gubi vrijednost
15. svibnja 2012. u 08:00 4 komentara 10 prikaza
ivan lovrinović
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pad na svjetskim burzama povukao je vrijednost hrvatskih dionica prema crvenom, a u pozadini straha koji je potopio tržište kapitala stoji mogućnost izlaska Grčke iz eurozone, ali i potencijalno kompliciranje situacije u Španjolskoj.

>> 15 najvećih gubitnika

>> Svjetski burzovni indeksi i valute

Silni troškovi konverzije

Ugledni sveučilišni profesor Ivan Lovrinović ne vidi problem u izlasku Grčke iz eurozone. Napominje da će troškovi konverzije duga, uvođenja drahme pa čak i većih ekonomskih problema biti mnogo manji nego ostanak u eurozoni.

– Grčka će morati napustiti eurozonu, kao i još nekoliko mediteranskih zemalja i Irska. Ako se to ne dogodi, projekt eura postat će upitan – tvrdi Lovrinović i napominje da sudbina Grčke mora biti odvojena od eura, ali se u isto vrijeme i dalje mora vezati uz Europsku uniju. Profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ne zabrinjavaju gubici na tržištu kapitala, jer drži da se svijet dionica i derivata odmetnuo od realnog gospodarstva.

– Indeksi Dow Jones i S&P vratili su pretkrizne vrijednosti, a da ništa nisu promijenili u fundamentima. To tržište postoji samo zbog sebe, a time postaje opasni destabilizator svjetskog gospodarstva – zaključuje Lovrinović koji ne očekuje veće oscilacije eura u odnosu na ostale svjetske valute. Ipak, euro gubi vrijednost u odnosu na dolar mjesecima, pa je u godinu dana izgubio deset posto snage u odnosu na američku valutu.

Iako Lovrinović upozorava da su se burze odmetnule od gospodarstva, gubitak vrijednosti indeksa vrlo realno pogađa kompanije. Gotovo sve tvrtke na hrvatskom tržištu kapitala u ponedjeljak su bile u minusu, a najviše je stradala Centar banka, koja je izgubila gotovo petinu vrijednosti u jednom danu, a pogođena je i većina likvidnijih tvrtki poput Hrvatskog telekoma, Ingre ili Valamar Adria holdinga. To je posljedica prelijevanja trendova iz svijeta, naročito iz Europe, koja je dan završila s minusima većima od 2 posto.

Crni dan bit će pravilo

Svjetski mediji u analizama burzovnog posrtaja koncentriraju se na nesigurnost Grčke, ali otvaraju pitanje mediteranskih zemalja, a makroekonomist Željko Lovrinčević iz Instituta za javne financije drži da je prijetnja Grčke anticipirana, a da novu histeriju izaziva strah prouzrokovan lošim kretanjima u Italiji, Portugalu i Španjolskoj. Dinamika pada prerađivačke industrije, građevinarstva i trgovine na malo u Hrvatskoj u dinamici je problematičnih zemalja, kaže Lovrinčević, pa napominje da je premija rizika za Hrvatsku u nekoliko dana skočila za 0,4 posto. U kontekstu nove recesije u većem dijelu Europe i Hrvatskoj crni dan na tržištu kapitala mogao bi u 2012. postati pravilo, a ne iznimka.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • stefj:

    He, he, sad je pad na svjetskim burzama povukao hrvatske dionice u crveno, a nisu krivi crveni na vrhu sa svojim briljantnim potezima... Crveni vole crveno, pa im eto i dionica u crvenom, sve za crvenu boju...

  • johndoe2:

    Slomila se kola ...vidi vraga zar opet.... Uskoro će biti bogat onaj tko ima svoju zemlju što će reći svoj Krumpir, kupus kokicu...a ove gluposti sa vrijednosnim papirima koji ujutro vrijede 10 popodne 15 a navečer 2 kn... služe samo ... prikaži još!o spekulantima lihvarima i bankarima ...a ne običnu puku.

  • lativ:

    @stef ako nisi bijednik kao što izgledaš, koliko si izgubio na dionicama posljednje tri godine? Nisu bile u crvenom , već crnom kao i boja tvojih