Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Većina Hrvata želi znati koliko im suradnici zarađuju

Većina ispitanih istaknula je da bi tako htjela doznati koliko se cijeni njihov rad, a ne kriju ni da ih podaci o plaćama zanimaju prvenstveno zato što bi željeli vidjeti koliko pojedini zaposlenici plaćaju danak krizi.
26. siječnja 2010. u 12:22 7 komentara 1 prikaza
kune
Foto: arhiva VL

U istraživanju portala Moj posao o tome zanimaju li zaposlene plaće njihovih suradnika, čak je 48 posto ispitanika izjavilo da ih zanima kolike plaće imaju njihovi suradnici, a podjednako su znatiželjni "obični" radnici i direktori.

Većina ispitanih istaknula je da bi tako htjela doznati koliko se cijeni njihov rad, a ne kriju ni da ih podaci o plaćama zanimaju prvenstveno zato što bi željeli vidjeti koliko pojedini zaposlenici plaćaju danak krizi. Naime, ističu oni, u mnogim tvrtkama dobro plaćeni pojedinci često nisu dovoljno angažirani, dok se od zaposlenika na nižim pozicijama očekuje dodatni angažman za znatno nižu plaću.

Nekolicina ispitanika navela je i da bi na temelju podataka o plaćama jasno bilo vidljivo kakav je odnos poslodavca prema nekim zaposlenicima, a dio ih je istaknuo da bi im to bio snažan motivacijski čimbenik.

Daljnjih 23 posto ispitanika ne zanimaju plaće svih djelatnika, ali bi ipak voljeli znati koliko su neki od njihovih kolega plaćeni. Ovu skupinu ispitanika uglavnom zanimaju plaće suradnika koji imaju jednake poslove i jednake odgovornosti kao i oni.

Za razliku od 71 posto ispitanika koji bi voljeli znati plaće (nekih) suradnika, 29 posto ispitanika izjavilo je kako ih plaće suradnika ne zanimaju. Ovi ispitanici ističu da su ti podaci poslovna tajna te kažu da žele raditi samo za svoju plaću i ona im je glavni interes.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • Zdravek:

    26.01.2010. u 13:22h Somelier je napisao/la: \"Tko god se bavi takovim pitanjem taj ne spada u današnji sistem.\" a koji je to sadasnji sistem? demokracija? pa ako ih 71% interesira kolika je placa suradnika, onda su oni u pravu. BTW ... prikaži još!TW u pravi si da u privatnim tvrtkama gazda odlucuje o tome kolko je ko zasluzio ili nije i to je poslovna tajna ali to nikako nije dobar sistem kad je gazda drzava jer je beskonacno primjera preplacenh menadjera i potplacenih radnika

  • Somelier:

    Zdravek daj se vmeri.Ti si moraš prvo protumačiti šta znači demokracija u stvarnosti. Ja tebi velim da to ima debelih korijena iz komunizma i zato bi htjeli opet svi kao u komunizmu nekakvu jednakost. Nebo išlo.

  • Somelier:

    Komunistička posla Tko god se bavi takovim pitanjem taj ne spada u današnji sistem. U privatnim i privatiziranim firmama takovo što ne dolazi u obzir.Vidi se da je 20 godina ipak premalo vremena i nismo se daleko odmakli od komunizma.