Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI INTERES

Već više od tisuću pitanja o energetskoj obnovi kuća

14.05.2015. Rijeka - U hotelu Neboder odrzan je okrugli stol na temu energetske ucinkovitosti. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL
14.05.2015.
u 22:13

Brojni Riječani odazvali su se na okrugli stol Večernjaka i Zelene zone o programu koji će trajati do 2020. godine

Drugi u nizu okruglih stolova Večernjeg lista i Zelene zone o energetskoj obnovi obiteljskih kuća održan je u Rijeci. Iako Primorsko-goranska županija slovi kao ona s najviše nekretnina s najboljim energetskim razredima A i B, odaziv građana na detaljno informiranje o dobivanju državnih subvencija bio je velik, baš kao i interes za javni poziv koji je prije dva tjedna objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

­– Naši telefoni se ne gase, stoga budite uporni i nemojte zamjeriti ako vam se odmah ne javimo. Dobili smo do sada više od tisuću mailova i na sve ćemo odgovoriti za najviše tjedan dana. Ukupno nam je stiglo 320 zahtjeva za obnovu obiteljskih kuća ­– izvijestio je Nikola Blažeković iz Fonda.

Da bi se prijavio za sredstva, građanin, dakle isključivo fizička osoba, sa stranice Fonda treba odabrati i pozvati certifikatora koji će napraviti energetski pregled. Uz certifikat, potreban je zemljišnoknjižni izvadak, kopija osobne iskaznice, potvrda o prebivalištu na adresi kuće koja se želi obnoviti, građevinska ili uporabna dozvola te potvrda o vlasništvu ili suvlasništvu. Dokumentacija se potom predaje u Fond koji tada, ako su zadovoljeni svi uvjeti, šalje ugovor o sufinanciranju obnove koje se mora realizirati u roku od 12 mjeseci.

Osim toga, građani Rijeke doznali su i da se kuća može obnoviti čak i ako je pod hipotekom, i to uz povoljne kamatne stope na tzv. zelene kredite.

­– U ovom programu banka se javlja kao partner građanima s obzirom na to da se sredstva iz Fonda dobivaju tek nakon završetka radova. Građani mogu kroz kredit odmah dobiti sav iznos za obnovu te je prijevremeno platiti ili mogu dati zahtjev za financiranje samo dijela radova koje Fond neće pokriti – istaknuo je Goran Gašparić iz Zabe te dodao kako se izdaju kunski krediti do 300 tisuća kuna s kamatom od 4,89 posto, odnosno eurski do 250 tisuća s kamatom od 5,03 posto, za kupnju niskoenergetskih objekata.

­– Energetska obnova donosi uštede od 30 pa čak i do 80 posto na računima za grijanje. Od prosječne potrošnje koja je danas u Hrvatskoj čak 120-160 kW/h, može se doći do čak 50 kW/h ako se napravi cjelovita obnova kuće, iz energetskog razreda E u onaj najbolji ­– istaknula je Karmen Domitrović Matasić iz Ministarstva graditeljstva.

­– Grad Rijeka već godinama ima akcijski plan energetskog razvitka stoga taj program smatramo hvalevrijednim – dodao je zamjenik riječkoga gradonačelnika Miroslav Matešić.

>>Okrugli stol: Varaždinci saznali sve o dobivanju sredstava za energetsku obnovu kuća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije