Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tekstilna industrija

Varteksove robne kuće na Kvatriću i Korzu čekaju kupce

Varteks
14.01.2010.
u 19:00

Tekstilni div najavljuje mogućnost zatvaranja neisplativih trgovina, kao i gašenje neprofitabilnih robnih marki. U planu restrukturiranja je i otpuštanje dijela radnika.

Kako bi izišao iz problema, varaždinski tekstilni div Varteks trebao bi prodati neke svoje nekretnine i otpustiti dio radnika. Dio je to plana restrukturiranja tvrtke koji je napravljen oko Nove godine.

Trogodišnji plan
Za prodaju su, među ostalim, predviđene robne kuće na zagrebačkom Kvaternikovu trgu i riječkom Korzu. I dok je uprava Varteksa na naš upit o planu restrukturiranja za danas najavila brifing s novinarima i ni o čemu prije ne želi govoriti, dio plana otkrio nam je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Stjepan Igrec.

– Riječ je trogodišnjem planu. Predviđeno je da se neke nekretnine prodaju, no s time bi se trebao suglasiti Nadzorni odbor. Ako bi se prodaja odvijala prema planu i to bi moglo pomoći da se iziđe iz krize, tada bi se i svaka daljnja prodaja odobravala. No, ako to ne bi bilo tako, prodaju nećemo moći odobriti. Uprava mora pokazati i dokazati da je trend poslovanja pozitivan – rekao je Stjepan Igrec.

Govori se i o zatvaranju neisplativih trgovina, kao i gašenju nekih neprofitabilnih robnih marki, a Igrec, pak, kaže da se razmišlja o svemu što može donijeti pozitivan rezultat.

U Varteksovu restrukturiranju broj zaposlenih trebao bi, navodno, biti smanjen sa 2400 na 1900. Igrec taj podatak nije ni potvrdio niti demantirao.

– Ako se govori o ukidanju, odnosno zatvaranju nekih dijelova tvrtke, tada uvijek postoji mogućnost da neki radnici ostanu bez posla. Međutim, to ne znači da oni neće biti zbrinuti. Ponudit će im se drugo radno mjesto unutar poslovnog sustava ili u drugim djelatnostima na području grada, odnosno županije – rekao je S. Igrec.

Kamo ide Varteks

Dodao je i da plan restrukturiranja nije rađen samo za Nadzorni odbor, već i za banke, odnosno druge institucije koje sudjeluju u kreditiranju Varteksa. Plan je predočen i Zagrebačkoj banci, koja je lani u studenome Varteksu blokirala račun.

– Banke moraju znati kamo Varteks ide i kada će uloženi novac dobiti natrag. Razgovarano je o prolongiranju naplate, kao i o tome da se neki kratkoročni krediti pretvore u dugoročne. Svi bismo željeli da se Varteks vrati u normalu – rekao je Igrec. Predsjednica Sindikata tekstila, kože, guma i obuće Hrvatske Svjetlana Šokčević kaže da nije upoznata s cjelovitim planom restrukturiranja, već je dobivala samo kratke informacije kad se plan dorađivao i kad su se provodile konzultacije s bankama. Zadovoljna je time što su se najave otpuštanja 1200 ljudi pokazale netočnima.

Komentara 2

Avatar sebastian
sebastian
20:44 14.01.2010.

Neznam sta rade, ali ja uvijek kupujem u Vartexu ima dobru robu i modernu, steta bi bilo da ta robna nestane, nisu radnici krivi,krivi su nesposobni manageri::!!!!

MI
mirkoP
19:35 14.01.2010.

sad je tak kak je. Nemaju kapitala. prodaja nekretnina, stari stos samo ako znaju kak se to dela sumnjam. Da ynaju nebi do tuda dotjerali. Kaj je Vartexov problem? Imaju robu a nemaju proizvod. Nemaju brand. Pogledajte WestGate. Nema Vartexa,, Nema Sloge. Samo roba iz Azije. Ali zvucna imena. Tam nema kvalitete kakva je Vartexova ili Slogina. Bofl se ipak skupo prodaje. Brandovi. Imena. A toga nasi tekstilci nemaju. Nist nisu naucilji i ovih dvajset let. Sad budu prodali ono kaj su oni niskoristi komunjare stekli prije tridesei vise. Krasno!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije