Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati

Varteks u gubitku 99 mil. kn, Košćec krivi recesiju i državu

Zoran Košćec
Davor Višnjić
08.04.2010.
u 15:53

U prvoj polovici 2009. godine prihod Varteksa bio je 10,4 posto manji u, a u drugom dijelu godine 21,5 posto. To je period u kojem su se u punoj mjeri osjetile posljedice uvođenja kriznog poreza i povećanja PDV-a

Varteks d.d. u 2009. je godini imao gubitak od čak 98,9 milijuna kuna, zabrinjavajući je podatak koji je iznio Zoran Košćec, predsjednik uprave Varteksa.

 - Ovo što se događa u tvrtki, s obzirom na naš tržišni udjel, odraz je stanja u čitavoj tekstilnoj branši. Krizu smo, na inozemnom tržištu, osjetili još krajem 2008. godine - kaže Košćec.

 Krivci na sve strane

 Krivca nalazi u opreznosti potrošača, nedostupnosti kapitala, nelikvidnosti...

 - U prvoj polovici 2009. godine prihod Varteksa bio je 10,4 posto manji u, a u drugom dijelu godine 21,5 posto. To je razdoblje u kojem su se u punoj mjeri osjetile posljedice uvođenja kriznog poreza i povećanja PDV-a te straha potrošača prema kupovini - kaže i dodaje da je broj zaposlenih u tekstilnoj industriji u Hrvatskoj u posljednjih pet godina sa 31 500 pao na 22 000.

 Samo lani bez posla je ostalo pet tisuća tekstilaca, a ove godine, smatra, brojke će zbog stečajeva tekstilnih tvrtki biti još i gore. Izvoz tekstila u posljednjih pet godina s 4 pao je na 3,2 milijarde kuna, proizvodnja je pala 21 posto, maloprodaja više od 15 posto.

 Sve su to, kaže, uzroci lošeg rezultata Varteksa, na čije je čelo došao prije pet godina.

 - Tad smo ušli u restrukturiranje, smanjili troškove proizvodnje i 2007. godine počeli pozitivno poslovati. I onda je došla krizna 2008. godina - kaže i optimistično očekuje bitno bolji rezultat za 2010. godinu te daljnji razvoj tvrtke u 2012. godini.

 Državi zamjera rezerviranost kad je tekstil u pitanju. Prihvaćena strategija razvoja tekstilne industrije provodi se s tek 20 posto novca od zacrtanoga. Tekstilci, smatra, dobivaju premalo, jer tekstilna je industrija druga u državi poslije prehrambene i izvozno je orijentirana.

 Posljednji tekstilni div

 - Danas imamo 2500 zaposlenih. Varteks je posljednji tekstilni div u regiji. Mura danas zapošljava pet puta manje ljudi od nas, a imala je 20 posto više. Tetex ima samo 500 zaposlenika. Krenuli smo s 4. razinom kriznih mjera, kojom ćemo uštedjeti još 30 milijuna kuna. Smanjit ćemo broj robnih marki za trećinu i zatvoriti neprofitabilne objekte. Ustrojit ćemo zaokružene poslovne cjeline, poput poslovnog odijevanja ili street weara. Koliko ćemo imati zaposlenika nakon toga, ne ovisi samo o nama. No tekstilni bazen treba ostati u Hrvatskoj. Trebamo imati vlastitu proizvodnju - kaže. Za oporavak je tvrtka spremna uložiti i dio imovine. Lani je prodana robna kuća u Rijeci, a prodaje se i ona na zagrebačkom Kvatriću.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar sebastian
sebastian
22:23 08.04.2010.

Nema krize kad je management dobar, ali izgleda da i tu rade meznalice kao u Saboru, treba pod hitno odmah predsjednika uprave izmjeniti...!!!

ZG
zg2012
08:53 09.04.2010.

Država ne pomaže gotovo ništa, istina. Ali napraviti 100 milijuna kuna gubitka u godinu dana? Zamislite da vodite kućanstvo na taj način. 2010. neće po prometu sigurno biti bolja od 2009. - što se čekalo dosad sa restrukturiranjem? Zar će se Varteks ovako trulo voditi do rasprodaje zadnje vrijedne nekretnine? Govoreći kao netko sa preko 10 godina menadžerskog staža, kažem - iz riječi menadžera gore izviru političnost i nesposobnost, a ne znam što je gore.

DU
Deleted user
11:24 09.04.2010.

Ja sam jucer u birtiji napravio 1000 kn gubitka. Moja zena i djeca ce u strajk gladju ako drzava ne pokrije moje gubitke. Tuzili bumo drzavu sudu za zaštitu ljudskih prava. Sutra cu si kupit novi auto na kredit ii zena i djeca ce bit gladni i zedni i mislim da mi je drzava kriva sto je to tako! Srdačno Vaš, Vrhunski Hrvatski menađer (diplomirani ekonomist)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije