Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HŽ holding

Valčić odlazi? Ministri nezadovoljni radom šefa željeznice

'11.05.2012., Zagreb, - Ministar mora, prometa i infrastrukture Sinisa Hajdas Doncic s clanovima Uprave HZ-a obisao je Glavni kolodvor i postavnicu. Darko Pericic, predsjednik Uprave HZ Infrastrukture
'Anto Magzan/PIXSELL'
13.06.2012.
u 11:00

Na sjednici Nadzornog odbora nisu se pojavili ministri Siniša Hajdaš Dončić i Radimir Čačić

Nadzorni odbor HŽ holdinga, čija je sjednica održana u ponedjeljak popodne, nije prihvatio plan restrukturiranja koji je izradila uprava toga državnog mastodonta na čelu s Reneom Valčićem.

Ne kotira dobro

To je već drugi put da je odbijen Valčićev plan restrukturiranja jer je već jednom resorni ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić to učinio. Stoga se uskoro može očekivati Valčićeva smjena, kao što se o tome već neko vrijeme govori.

Da Valčić ne kotira dobro u Vladi, svjedoči podatak da su na sjednicu NO-a u ponedjeljak trebali doći i ministar Hajdaš Dončić, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić te ministar financija Slavko Linić. No Hajdaš Dončić i Čačić na toj se sjednici nisu pojavili.

A sjednica NO-a HŽ holdinga, prema informacijama Večernjeg lista, prošla je vrlo burno. Nadzornici, ministar Linić te pomoćnik ministra prometa Jasmin Krizmanić otvoreno su i žestoko kritizirali Valčićev plan restrukturiranja. Najvažnija mu je zamjerka ta što je, kako doznajemo, u planu i dalje predvidio postojanje Holdinga, a trebao se, očekivali su, rasformirati. Naime, Holding čine četiri tvrtke – HŽ Infrastruktura, Putnički prijevoz, Cargo i Vuča vlakova. S obzirom na to da će Vuča vlakova biti podijeljena između Carga i Putničkog prijevoza, a te dvije tvrtke biti prepuštene skorašnjoj liberalizaciji željezničkog prometa, postojanje Holdinga postaje nepotrebno.

Pokušao spriječiti smjenu?

Član NO-a HŽ holdinga Žarko Primorac potvrdio nam je da postoje problemi s planom restrukturiranja i da on nije prihvaćen, no nije htio govoriti o detaljima uputivši nas na upravu HŽ-a. Dodao je da je nova sjednica NO-a za 15 dana.

U HŽ-a su nam, pak, kazali da se na sjednici NO-a raspravljalo o predloženom programu restrukturiranja koji je izradila uprava HŽ-a u suradnji s ostalim upravama povezanih društava i timom za restrukturiranje. Pritom priznaju da je predstavnik Ministarstva prometa iznio drukčiji koncept od predloženog pa je donesen zaključak da uprava u roku od 15 dana usuglasi svoj program sa stavovima Ministarstva o budućem funkcioniranju Holdinga, da Holding bude nositelj tog programa restrukturiranja i da u roku od 15 dana dostavi NO-u taj usuglašeni program. No hoće li taj novi program, ako se prihvati za 15 dana, provoditi Valčić, pod velikim je upitnikom jer njegova pozicija visi već dulje vrijeme. Ministar Hajdaš Dončić više je puta, naime, izrazio nezadovoljstvo restrukturiranjem koje je predložila uprava HŽ-a te istaknuo da će oni koji ne mogu pratiti njegov tempo morati otići. Valčić je pak sudionik afere s e-mailom Mirele Holy, a prema nekim teorijama, on stoji iza objave tog maila kako bi se zaštitio od smjene.

Ključne riječi

Komentara 6

LA
larala
12:52 13.06.2012.

igre bez granica

II
Iib
11:10 13.06.2012.

Očekivano

EX
excell
13:02 13.06.2012.

bili bi ludi da daju ostavke kad mogu primate obilnu plaću za svoj nerad i tužakanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije