Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Produžena recesija

V. Gligorov: Ako bude sreće, rast BDP-a u RH u 2011. bit će 0 posto

Vladimir Gligorov
Petar Glebov/Pixsell
04.11.2010.
u 13:08

Za vraćanje duga nužno je povećanje izvoza, a fleksibilnost tečaja neophodna je za alokaciju resursa s usluga na povećanje produktivnosti, upozorava Vladimir Gligorov

Hrvatska i zemlje regije srednjoročno neće dostići rast BDP-a iz godina prije krize, a hrvatski BDP neće rasti ni iduće godine, upozorio je danas u Zagrebu priznati ekonomski stručnjak Vladimir Gligorov na 3. konferenciji Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

- U Hrvatskoj i zemljama regije bit će potrebno dosta ozbiljno restrukturiranje. Još će se povećati broj nezaposlenosti, osobito u Hrvatskoj koja je još u recesiji. Sljedeće godine, ako bude sreće, rast BDP-a u Hrvatskoj bit će nula posto - kazao je Gligorov.

Upozorio je da je nerealno očekivanje zemalja regije da će nakon završetka krize privući investicije kao u razdoblju od 2002. do 2007. godine.

- Vidim veliki interes ulagača u Poljsku, ali ne i na Balkanu - kazao je Gligorov.

Upozorio je i na veliki hrvatski dug koji će se teško vraćati ne povećamo li izvoz.

- Nužan je porast izvoza za servisiranje javnoga duga - kazao je.

Analizirajući ekonomske politike zemalja središnje i jugoistočne Europe, Gligorov je zaključio da su zemlje koje su imale fleksibilni tečaj brže i bezbolnije izašle iz krize.

- Fleksibilnost tečaja neophodna je ako želite imati alokaciju resursa s usluga na povećanje produktivnosti - zaključio je Gligorov.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar Časna seka
Časna seka
15:03 04.11.2010.

Što ćemo izvesti... Gradimo pelješke mostove i ceste do selâ svakog ministra, a to neće nitko kupiti... Sreća da tu i tamo uvalimo Bosancima nekakvu kramu, inače bi morali prosjačiti.

AU
autoritet
14:03 04.11.2010.

Tko je uopće ovaj? Svako malo njegove procjene o Hrvatskoj koje su predviđale da će nestati još prije 10 godina... Daj se drži svoje Srbije i pusti nas na miru

OB
-obrisani-
14:56 04.11.2010.

Uzimajući kredite za aute, mobitele, stanove i ostalo, morali ste znati da u ovom svijetu je sve relativno Pitam se , koliko je od ukupnih kredita fizičkim osobama podignuto za neki stroj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije