Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Uzlet burze bio je kratka daha, do – korekcije

Znatan rast domaćeg tržišta kapitala u tri trgovinska dana uzrokovali su vanjski faktori, pa i rješenje problema "fiskalne litice" u SAD-u
07. siječnja 2013. u 19:23 4 komentara 4 prikaza
'19.02.2009., Zagreb - Trgovanje na Zagrebackoj burzi. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: 'Tatjana Tadic/PD/PIXSELL'

Prošli tjedan na Zagrebačkoj burzi pravi uzlet – vrijednost Crobexa porasla je 2,22% na psihološku razinu od 1800 bodova, na kojoj je zadnji put bio početkom rujna prošle godine. Crobex 10 porastao je 2,37% i probio svoju baznu razinu od 1000 bodova. Ipak, taj rast rezultat je vanjskih faktora, odnosno izbjegnute \"fiskalne litice\" u Americi, dok domaćih razloga još uvijek nema. Stoga je i taj prošlotjedni rast bio kratka daha pa je već početkom ovoga tjedna došlo do korekcije Crobexa, ali i nekih dionica koje su imale najveći rast prošloga tjedna. Najveći dobitnici prošloga tjedna bili su Ingra, Atlantic grupa, Petrokemija, Atlantska plovidba i AD Plastik, no već u ponedjeljak, primjerice, dionica Ingre je korigirana što i ne iznenađuje zna li se da je ta tvrtka već dulje vrijeme u blokadi.

Očekivanja od EU

– Budući da pozitivan niz na Zagrebačkoj burzi proteklog tjedna nije bio popraćen fundamentalnim promjenama, kako u korporativnom tako ni u makroekonomskom okruženju, burzovni se rast jednim dijelom može pripisati privremenom rješenju američkog problema \"fiskalne litice\" koji je dugo opterećivao tržišta te s druge strane \"siječanjskom efektu\" i repozicioniranju investicijskih portfelja na početku godine – komentira Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci. Ipak, održivost tog rasta ovisi o poboljšanju gospodarske slike u Hrvatskoj preokretanjem negativnih makroekonomskih trendova koje bi otvorilo prilike za povećanje prihoda i dobiti tvrtki te tako opravdalo trenutačni i omogućilo budući rast cijena njihovih dionica. Analitičari su složni da će i članstvo u EU biti prilika za takvo što jer će hrvatsko gospodarstvo dobiti pristup velikom i jedinstvenom tržištu koje može potaknuti novi razvoj, ali i omogućiti da se strani i domaći investitori okrenu domaćem tržištu kapitala. A na burzi ima ulagačkih meta, uzmu li se u obzir najavljene privatizacije, te moguća preuzimanja i izlistavanja novih kompanija. Ipak, i američka politika vanjskog duga, smatraju analitičari, uvelike će odrediti kretanja na globalnom planu u ovoj godini, ali i neriješena dužnička kriza zemalja eurozone koja je i dalje prepreka snažnijem oporavku u Europi.

Ovisnost o SAD-u

Analitičari Erste grupe iz Beča u svojoj najnovijoj analizi tvrde da se smanjuje averzija ulagača prema riziku te da obilje likvidnosti i potraga za većim prinosima također pridonose rastu i oni bi u ovoj godini trebali pružiti potporu tržištima kapitala u regiji u ovoj godini. No za daljnji rast, tvrde i oni, to će trebati opravdati fundamentalnim argumentima kao što je poboljšanje rasta zarade koje bi nosilo daljnji rast tržišta, rekao je Henning Esskuchen, voditelj Odjela za analizu tržišta kapitala SIE u Erste Group. On također upozorava da je veliki rizik za ovaj scenarij daljnji razvoj situacije u SAD-u. A velikom broju domaćih tvrtki tek slijedi oporavak. Među njima očekuje se, primjerice, pozitivan ishod s Dalekovodom čija se dionica već oporavlja nakon najavljene predstečajne nagodbe. Isti uzlet očekuje se i od cijelog građevinskog sektora. Velika su očekivanja analitičara i nadalje od Atlantic grupe koja ulazi u nove investicije, Petrokemije koja bi trebala u privatizaciju, isto kao i Croatia osiguranja. Uglavnom, makroekonomski pokazatelji, nezaposlenost i investicije, koji su prošle godine sprečavali oporavak, trebaju oporavak i za burzu.

>> Najveći utjecaj na burzu imat će ulazak u Europsku uniju

U prošloj godini prepolovljen red

U prošloj godini prepolovljen redoviti promet dionicama

Zagrebačka burza objavila je konačne rezultate poslovanja za prošlu godinu. Redoviti promet dionicama gotovo je prepolovljen, a pad ukupnog prometa od 35 posto donekle je ublažen porastom redovitog prometa obveznicama od oko 107%. Ukupni promet iznosio je 3,8 milijardi kuna, od čega je dionicama protrgovano za 2,9 milijardi kuna. Dionički indeksi Crobex i Crobex10 bili su gotovo na istoj razini. Prošlu godinu najviše je obilježio početak trgovanja strukturiranim vrijednosnim papirima, a riječ je i o prvim vrijednosnim papirima primljenima na inozemni MTP te o prvom stranom izdavatelju na Zagrebačkoj burzi.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • nherceg:

    Jel vi čujete sebe što govorite i još k tome obmanjujete čitatelje. Dionice rastu upravo zato jer su neke brutalno podcijenjene (cijene ne odgovaraju fundamentima), a ne zbog nekakvog Američkog poreznog zakona. Vi podrazumijevate da su sve cijene na burzi ... prikaži još!i efikasno određene i firme fer vrednovane pa se cijene samo fino podešavaju prema informacijama. I nakon ogromnih gubitaka hrvatskih dioničara i dalje "savjetujete" kako je dobro "kladiti se" na porast dionica tipa Dalekovod. E jadna li nam svima majka.

  • -obrisani-:

    mherceg ne seri, pojma nemas kak funkcionira burza, svjetski mesetar broj 1 svicaras sa sjedistem u hon kongu jednom je izjavio: svak onaj kaj hoce zaradit vise od 5% godisnje na burzi-taj je tamo zalutao, i najbolje mu je da ... prikaži još! se odmah povuce prije nek je sve izgubio-tebi "specijalistu" na znanje kak funkcionira svjetska burza: CC 25% cini vrijednost kompanije 25% menadnjemt iste a 50% su ciste spekulacije-zbrojis li to sve skupa onda kupis "maglu".

  • -obrisani-:

    nherceg-voren baf iz omahe nije htio kupit i ne posjeduje ni jednu jedinu dionicu hajteha, a na prezentaciji cukerberga u njujorku izjavio: sve su to dobre firme (yahu, majklsoft, fejzbuk, aple) ali ja neznam koliko ce one vrijedit za 10 ... prikaži još! godina, ja se ne mogu igrat lovom mojih klijenata.