Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis TOP 505 kompanija

Uvijek na vrhu ljestvice, jedan od najuspješnijih sektora

I ove godine ukupnu ljestvicu svih 505 promatranih tvrtki, a samim tim i ljestvicu energetičara, predvodi Ina
30. rujna 2020. u 12:48 0 komentara 247 prikaza
Energetika
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Kao i svake godine do sada od kad analiziramo ljestvicu 505 najuspješnijih tvrtki po prihodu u Hrvatskoj, i u 2019. su na vrhu kompanije iz sektora energetike. Od Top10 najvećih, čak pet je iz ove branše. Ni u samom sektorskom poretku ne mijenja se puno, mada su tvrtke koje se bave naftom ostvarile nešto lošije rezultate zbog globalnog pada cijena sirove nafte. Tako i ove godine ukupnu ljestvicu svih 505 promatranih tvrtki, a samim tim i ljestvicu energetičara, predvodi Ina s 21,6 milijardi kuna prihoda. U odnosu na godinu prije, bilježe blagi pad od 1,4%. Iz same Ine su nam komentirali da su lani ostvarili očekivane i zadovoljavajuće rezultate. “Unatoč smanjenju cijena ugljiko-vodika već u tom razdoblju, prihodi su ostali stabilni, kao i proizvodnja sirove nafte, dovršen je veliki remont Rafinerije nafte Rijeka vrijedan 800 milijuna kuna te je donesena konačna odluka o ulaganju u projekt ob-rade teških ostataka, što predstavlja najveću investiciju kompanije u novijoj povijesti, vrijednu približno 4 milijarde kuna.

Promet Rekordna godina po pitanju prijevoza ljudi i robe

Također, povećana je prodaja na ključnim tržištima Hrvatske i BiH, čime je dodatno učvršćena Inina vodeća pozicija”, kažu nam. Dodaju da su u 2020. godinu ušli sa značajnim investicijskim i poslo-vnim planovima, međutim ekonomska kriza uzrokovana padom potražnje te padom cijena nafte i plina izra-zito se negativno odrazila na poslovanje Ine. „Kako bismo očuvali likvidnost i stabilnost poslovanja, uveli smo operativne i financijske mjere koje podrazumijevaju racionalizaciju poslovanja te postavljanje prioriteta kada su investicijski projekti u pitanju. Kompanija je ostala posvećena strateškim projektima koji su nužni za poslovanje u budućnosti, dok smo ostale aktivnosti privremeno odgodili. Bez obzira na promjene unutar kompanije, važno je napomenuti kako je tijekom cijelog razdoblja opskrba tržišta bila osigurana, a sigurnost naših radnika i kupaca zagarantirana. Da kriza može donijeti i nešto pozitivno pokazali su kolege iz Ina ma-ziva koji su iskoristili priliku da prošire svoj asortiman proizvoda kompletnom linijom proizvoda za dezinfek-ciju pod zajedničkim brendom Ina Cosmetx. Oporavak naftne i plinske industrije koja je teško pogođena pandemijskom krizom neće biti tako brz i lak, međutim strateški planiramo naše aktivnosti temeljem onoga što smo naučili u proteklom periodu te smo uvjereni da će Ina izaći iz krize snažnija i prilagođenija novim trendovima. Nastavit ćemo raditi i na tome da ojačamo poziciju tržišnog lidera na našim ključnim tržištima u Hrvatskoj i BiH, ali i na novima“, kažu iz Ine kojoj je na čelu predsjednik Uprave Sandor Fasimon. Kao što Ina godinama vodi na listama najvećih tvrtki po prihod u zemlji, tako je u stopu slijedi i Hrvatska e-lektroprivreda čiji prihod je lani iznosio 10,52 milijarde kuna, 11,75% više nego u godini prije. U 2019. godini povećali smo udjel na hrvatskom tržištu električne energije na više od 91 posto. Ostvarili su, Kažu nam u HEP-u, konsolidiranu dobit od 1,4 milijarde kuna i porast realizacije investicija za 43 posto, na 3,4 milijarde kuna. Standard&Poor‘s je u studenome 2019. povećao samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga HEP-a na razinu bb+ i potvrdio dugoročni kreditni rejting uz stabilne izglede. Analitičari agencije istaknuli su da je HEP restrukturirao poslovanje na način koji osigurava dugoročnu učinkovitost i fleksibilnu strukturu troškova te da očekuje da će nastaviti ostvarivati dobre poslovne rezultate.

Oporavak naftne i plinske industrije, koja je teško pogođena korona krizom, neće biti tako brz i lak

„Pozitivne trendove nastavili smo i u ovoj godini. Zadržali smo udjel na tržištu, a prema preliminarnim nere-vidiranim podacima za prvih šest mjeseci, HEP grupa je ostvarila dobit nakon oporezivanja od 960 milijuna kuna, što je 100 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje 2019. Pozitivan rezultat ostvaren je unatoč padu potrošnje električne energije, posebno kod poslovnih korisnika te nepovoljnim hidrološkim okolnos-tima koje su rezultirale manjom proizvodnjom hidroelektrana od planirane.

U trenutku izbijanja krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19, bez oklijevanja smo nastavili s realiza-cijom plana investicija i ulaganjima u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta tako da ćemo 2020. godinu završiti s do sada najvećim iznosom realiziranih investicija, većim od 4 milijarde kuna. Time dajemo puni doprinos donesenim mjerama i aktivnostima Vlade. U rad smo pustili SE Vis, a u izgradnji imamo još šest sunčanih elektrana. U rad smo pustili 200. punionicu za električna vozila, privodimo kraju izgradnju prve naše vjetroelektrane, VE Korlat, vrijedne pola milijarde kuna, pokrenuli smo najveći projekt HEP-a u samostalnoj Hrvatskoj, dogradnju Hidroenergetskog sustava Senj, vrijednosti 3,4 milijarde kuna, a nastav-ljamo izgradnju novog, 900 milijuna kuna vrijednog bloka u Elektrani-toplani Zagreb i ciklus revitalizacija hi-droelektrana ukupne vrijednosti 3,6 milijardi kuna. U idućem razdoblju napravit ćemo iskorak na tržištu plina gdje namjeravamo ući u segment tržišne ponude kućanstvima“, rekao nam je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Zadnjih godina posebno impresivan rast imalo je Prvo plinarsko društvo koje je lani, čak i uz pad prihoda od 13,2%, zauzelo 3. mjesto u ukupnom poretku svih tvrtki u Hrvatskoj, pa i energetskog sektora. Iz tvrtke koja je 2019. imala realizaciju od 7,09 milijardi kuna, da im je rošla godina u određenoj mjeri probudila gospodarski optimizam.

Telekomi Telekomi Borba za svaki promil tržišta se nastavlja

„Jačanje potrošnje i pozitivan trend u investicijskom okruženju bili su važan pokazatelj političke i gospodarske stabilnosti. Uspješno su sanirane prve posljedice problema u brodogradnji, a Fortenova i Petrokemija su u dobroj mjeri stabilizirale svoje poslovanje“, kažu iz PPD-a, odnosno krovne tvrtke Enna. Dodaju da im je u energetskom i logističkom sektoru prošla godina donijela globalne izazove poput krize na tržištu nafte i plina. Međutim, ističu da mogu prilično zadovoljno gledati na ostvarene rezultate unatoč poslovanju u iznimno volatilnom okruženju. „PPD i Enna uspješno su odgovorili na sve izazove i nastavili provedbu svoje strategije diversifikacije. Godina 2020. je svakako atipična poslovna godina, koju je u Hrvatskoj osim pandemije obilježio i potres u Zagrebu. Covid-19 najupečatljivija je silnica koja će obilježiti ovu poslovnu godinu na globalnoj razini. Ovakvu globalnu krizu poslovni svijet nije mogao predvidjeti i upravo je ona pokazala koliko je važna elastičnost i sposobnost brze prilagodbe poslovnih sustava neočekivanim okolnostima. Ne možemo reći da smo značajnije mijenjali naše ciljeve i/ili planove za ovu ili iduću godinu. Kao sustav kontinuirano radimo na svojoj fleksibilnosti i učinkovitosti, što nam omogućava vrlo brzo prepoznavanje promjene trendova, a iznad svega mogućnost brze prilagodbe. Pandemija je donijela potpuno nove okolnosti koje smo vrlo brzo prihvatili i prilično uspješno na njih odgovorili. U ovom trenutku vrlo je teško dati bilo kakve druge preciznije procjene“, kažu nam u PPD-u. Crodux derivati dva, u vlasništvu bivšeg generala Ivana Čermaka, su također energetska tvrtka koja godinama zauzima sam vrh ovakvih ljestvica. Prošle godine su s 5,72 milijarde kuna držali visoku6. poziciju na ukupnoj ljestvici po prihodu te 4. poziciju među energetskim tvrtkama. Odmah do njih je slovenski Petrol čiji poslovni rezultati, 5,6 milijardi kuna prihoda ili 2,2% više nego godinu prije, pokazuje da i su na hrvatskom energetsko tržištu i oni ozbiljni igrač. Iza njih po službenim poslovni rezultatima dolaze tri tvrtke ih grupe HEP-a, HEP Proizvodnja s 4,245 milijarde kuna prihoda, ili 5,9% više nego u 2018., HEP Operator distribucijskog područja (ODS) s 3,75 milijardi prihoda ili 6,2% manje te HEP Elektra s 2,94 milijarde kuna prihoda u 2019., a što je 8,9% više od ostvarenog u godini prije. Listu 10 najvećih tvrtki ovog sektora zatvaraju Tifon s 1,5 milijardi kuna prihoda te Lukoil s 1,35 milijardi kuna.Iz Tifona, kojem je na čelu Siniša Komnenović, naglašavaju da im je 2019. bila uspješna te je, unatoč činjenici da se prodajna mreža nije širila sve do prosinca, ostvaren rast u profitabilnosti i volumenu goriva.

IT industrija IT Ostvaruju rast prihoda na svim tržištima na kojima se pojave

„Veliki fokus bio je na podizanju kvalitete cjelokupne usluge na prodajnim mjestima te razvoju segmenta negoriva – gastro ponuda i roba široke potrošnje. U 2020. godini velik smo iskorak napravili po pitanju našeg glavnog proizvoda, EVO goriva te tako od srpnja postali najveća mreža benzinskih postaja koja kupcima nudi isključivo goriva s aditivima. Uz kontinuirani razvoj proizvoda i usluga u narednom će razdoblju veliki fokus i dalje biti na širenju naše maloprodajne mreže. Situacija s pandemijom koronavirusa utjecala je u velikoj mjeri na planirane projekte i rezultate, no s obzirom na sve poduzete akcije oko smanjenja OPEX-a i intenzivnog razvijanja dijela poslovanja koji se odnosi na segment negoriva, vjerujemo da će ovogodišnji rezultati ipak biti na razini prošle godine. Naravno, to je trenutna projekcija, a završni rezultat ovisit će o razvoju cijele situacije s koronavirusom kroz jesen i zimu“, kažu nam u Tifonu.

oglasila se
Mikulić pokazala užasne poruke koje je dobila nakon objave o sinu: Nije li te sram, neka djeca stvarno su bolesna
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.