Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Njuškalo, Poliklinika Bagatin i Tokić Autodijelovi prepoznali su prilike i prednosti digitalne transformacije
20. siječnja 2020. u 16:18 428 prikaza
Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/7

Jedna od neizostavnih tema današnjice je digitalna transformacija koja obuhvaća uporabu digitalnih tehnologija i promjenu modela poslovanja te u potpunosti mijenja naše gospodarstvo. Procjena je da će se vrijednost digitalne ekonomije u Hrvatskoj do 2025. godine povećati četiri puta. U Hrvatskoj se digitalna transformacija uglavnom provodi parcijalno, uvode se nove tehnologije, ali se ne mijenjaju poslovni modeli u skladu s njima. Bez obzira na to, ipak postoje hrvatske tvrtke koje su uspješno provele digitalnu transformaciju i u posljednje vrijeme ih je sve više.

Njuškalovo foto-prepoznavanje kao prvi takav proizvod na svjetskoj razini
Njuškalo je jedan od vodećih oglasnika u Hrvatskoj s više od 10.000 novih oglasa svaki dan koji je uvođenjem najnovije tehnologije prepoznavanja slike i automatizacije predaje oglasa olakšao korisnicima njihovo postavljanje. Njuškalovo foto-prepoznavanje je prvi takav proizvod za oglasnike na svjetskoj razini koji je zahvaljujući tehnologiji dubokih neuronskih mreža omogućio korisnicima čak 70% brže postavljanje oglasa.

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj | Autor : Promo Foto: Promo

Poliklinika Bagatin počela je s primjenom umjetne inteligencije
Istraživanja su pokazala da će tvrtke koje ranije krenu s primjenom umjetne inteligencije ostvarit čak dva puta veću profitabilnost. Poliklinika Bagatin prati svjetske trendove i standarde, osobito kada je u pitanju estetska kirurgija, stomatologija i dermatologija te su prepoznali prilike i prednosti umjetne inteligencije koja im danas očitava sve rendgenske snimke. Osim toga, digitalizirali su svoje interne procese čime su postigli veći komfor za osoblje i pacijente zahvaljujući uštedi vremena i boljoj koordinaciji.

Automatizacija poslovnih procesa unaprijedila je poslovanje Tokić Autodijelova
Zanimljivo je predviđanje kako će do 2025. godine biti moguće automatizirati čak 52% zadataka u hrvatskom gospodarstvu, i upravo je zato tvrtka Tokić Autodijelovi već u korak s digitalnim trendovima u poslovanju. Tokić Autodijelovi su zajedno sa svojim franšiznim partnerima najveći prodajni lanac auto dijelova u Hrvatskoj. U zadnjih nekoliko godina tvrtka je provela puno internih digitalnih transformacija, a najinteresantniji se tiče upravo Robotic process automation (RPA) tehnologije, odnosno automatizacije poslovnih procesa kojom su dobili iznimno veliku uštedu vremena. Fokusirani su i na kontinuirano praćenje internih trendova te trening zaposlenika zbog dodatnog poboljšanja poslovnih procesa.

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj | Autor : Promo Foto: Promo

Kako prepoznati prilike i prednosti digitalne transformacije?
Ove, ali i mnoge druge tvrtke, će 5. veljače u zagrebačkoj Laubi na najposjećenijoj konferenciji HUP-ICT Udruge, pod nazivom Digitalna (R)evolucija 3.0, predstaviti svoje poslovne modele i pružiti stvaran uvid u procese digitalne transformacije kroz vlastite uspješne primjere iz prakse. Što su sve naučili, koja su bila očekivanja, koje su bile zablude, kako su se rješavali problemi i koji su krajnji rezultati otkrit će njihovi predstavnici kroz svoje poduzetničke priče i iskustva. Namjera Digitalne (R)evolucije 3.0 je ohrabriti i druge poduzetnike da prepoznaju prilike i prednosti koje donosi digitalna transformacija te da uvedu nove organizacijske modele koje im omogućava nova tehnologija.

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama