Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Usklađivanje prema rastu plaća, a kad rasta nema, prema inflaciji

Da se taj izračun primijenio u 2012. za ‘povišice’ bi se, umjesto 720 milijuna, moralo izdvojiti oko milijardu kuna više, a umirovljenici bi dobili mjesečno 60 kuna više
16. listopada 2012. u 16:25 9 komentara 64 prikaza
umirovljenici
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Brojne udruge umirovljenika predvođene Strankom hrvatskih umirovljenika i članom Kukuriku koalicije pojačale su pritisak da se promijeni formula za usklađivanje mirovina. Silvano Hrelja, predsjednik SHU, očekuje da će promjena zakona i rasprava o novoj formuli trajati do kraja ove godine kako bi se već u ožujku 2013. godine isplatila povišica prema novim uvjetima.

Mirovine se sada usklađuju dva puta godišnje, a formula po kojoj se to čini zbroj je postotnog rasta plaća i inflacije, umanjena 50 posto. Kako plaće posljednjih godina padaju, umirovljenici traže zaštitu vlastitog standarda promjenom formule usklađivanja.

Silvano Hrelja kaže da je s udrugama umirovljenika pronašao kompromisno rješenje, koje se svodi na to da se mirovine usklađuju prema rastu plaća u razdoblju kad plaće rastu, a prema inflaciji kada nema rasta plaća.

Umjesto švicarske, nudi se formula 80 plus 20, kada troškovi života imaju veći rast, mirovine bi se usklađivale sa 80 posto rasta troškova života i 20 posto rasta plaća i obrnuto kada cijene rastu, a plaće stagniraju. Da je ta formula bila primijenjena ove godine, mirovine bi, kaže Hrelja, porasle 2,90, a ne 2,05 posto. Izraženo u novcu, umjesto 720 milijuna kuna “povišice”, država bi za usklađenje morala izdvojiti oko milijardu kuna više, a umirovljenici bi mjesečno dobili 60 umjesto 40 kuna povišice 

Traju pregovori s Vladom

Mirovine se, inače do ove, nisu usklađivale dvije godine, a troškovi stanovanja i hrane u međuvremenu su porasli za trećinu.

No, hrvatski mirovinski izdaci trn su u oku svim stranim kreditorima, pa je i prošli tjedan MMF tražio da ih se stavi pod kontrolu. Silvano Hrelja odgovara da se mirovine već odavno ne isplaćuju samo iz doprinosa, no građani nisu za to krivi.

– Za nas su mirovinska prava stečena uplatama doprinosa svetinja. Ne bude li sredstava iz doprinosa, neka se pokrije iz proračuna. Nemamo mi ni dilema ni sentimentalnosti u vezi s tim – objašnjava šef SHU-a Hrelja i dodaje da se neće protiviti uštedama i korekcijama prava tamo gdje mirovine nisu pokrivene uplatama doprinosa. 

Ministarstvo rada potvrđuje da traju konzultacije sa socijalnim partnerima, stručnjacima i s koalicijskim partnerima o promjeni mirovinskog zakona, ali se ne izjašnjavaju o promjeni švicarske formule.

– Nakon opsežne javne rasprave, kako online, tako i off line, sa svim zainteresiranim stranama, pristupit ćemo izradi nacrta prijedloga izmjena i dopuna ZOMO-a koji će biti upućen u saborsku proceduru – kaže glasnogovornik ministarstva rada i mirovinskog sustava Krunoslav Vidić.

– Umirovljenici su lukavo i pametno predložili formulu prema kojoj bi uvijek bili na dobitku 

Takvo rješenje nema nitko, a dugoročno bi donijelo velike financijske obveze – komentira analitičar Ekonomskog instituta Danijel Nestić, koji ne bi podržao promjenu predložene formule.

Teško je i radnicima

– Radnika je sve manje, njihove su plaće sve niže i nema razloga da pozicija umirovljenika bude povoljnija od pozicije radnika – zaključio je analitičar Danijel Nestić.

Dob nebitna, u starosnu mirovinu i

Dob nebitna, u starosnu mirovinu i sa 41 godinom staža

Hrelja je na stol iznio i prijedlog da se odlazak u mirovinu ne veže samo za godine života već i za radni vijek, pa predlaže da se, neovisno o godinama života, odlazak u starosnu mirovinu dopusti i radnicima koji imaju 41 ili 42 godine staža. Radi se o ljudima koji su počeli raditi sa 16, 17 ili 18 godina i do 65 bi skupili više od 45 godina staža. U mirovinskom kažu da, prema njihovim procjenama, takvih osoba ima nekoliko tisuća.

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • stefj:

    Ma sve je to lijepo, trebaju mirovine rasti, trebaju umirovljenici imati od čega živjeti itd... No otkud novci? Porezno smo jedna od najopterećenijih država na svijetu, sve da bi se održalo neodrživo. Osnovna stvar koju treba napraviti, jest reforma mirovinskog, ... prikaži još! da nema više mirovina na načelu solidarnosti, već koliko si ušparao, toliko ti se isplaćuje. Onda je na čovjeku samom da li će ići u mirovinu sa 10 godina staža ili 100... Zašto se netko ne bi umirovio s 30 godina ako je zadovoljan s mirovinom koju će dobiti? Naročito ako tu mirovinu ne plaćamo svi mi, već ovisi o tome koliko je uplatio u fond...

  • crna vrana:

    Od kud je sa odjednom izronio taj Silvano Hrelja, zar je on još član Kukuriku koalicije. On je ,koliko se sjećam, bio i s HDZ-om u koaliciji , pa je na pol mandata otišao i priklonio se Kukurikavcima. Od kad ... prikaži još! je to napravio umirovljenicima je poteklo med i mlijeko. Sada opet predlaže neku svoju alkemiju koja je moguća kao i drveno željezo, preračunava neku svoju kvadraturu kruga, koja je moguća samo ako HNB nagovori da otvori štampariju love.

  • krka:

    Prema Mirandu najbolje odrediti radni vijek do 70-te, nakon toga sve pokokati da država nema troška za mirovine. Narode, od loše vlasti dobili smo goru, ali ne zaboravite, mi smo je birali !?