Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proces

Upravi Adrisa zeleno svjetlo za prodaju TDR-a

Tvornica duhana Rovinj
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
20.01.2015.
u 19:42

Osim TDR-a, prodaju se Adista, Istragrafika i Hrvatski duhani

Dioničari Adris grupe odlučili su dati zeleno svjetlo vodstvu tvrtke da krenu u proces prodaje dijela imovine Tvornice duhana Rovinj. Skupština će konačnu riječ o tome hoće li se TDR zaista i prodati dati nakon što dobije najbolju ponudu, a u kompaniji su istaknuli da su se na ‘višak procedure’ odnosno sjednicu skupštine na kojoj su vijećali o kretanju u proceduru odlučili zbog želje za apsolutnom transparentnošću.

- TDR je prepoznatljiva adresa hrvatske industrijske povijesti. TDR ima ekonomsku, ali i socijalnu i kulturološku vrijednost za Rovinj, Istru, Hrvatsku, regiju... U pamćenju mnogih ljudi TDR je simbol dugogodišnjeg uspješnog opiranja globalizaciji te paradigma pravedno provedene pretvorbe i poslovne uspješnosti. Iz TDR-a je nastao današnji Adris. TDR je puno više od dobiti i knjigovodstvene vrijednosti - poručio je predsjednik uprave Adris grupe Ante Vlahović.

Istaknuo je kako bilo koje od mogućih rješenja za TDR podrazumijeva zadržavanje radnih mjesta i proizvodnje u Kanfanaru, te da sredstva od moguće prodaje TDR-a budu u funkciji daljnjeg materijalnog i vrijednosnog jačanja Adrisa.

Visoka cijena za TDR

Time je Adris grupa najavila visoku cijenu svoje tvrtke za koju su, prema neslužbenim informacijama, zainteresirane vodeće tvrtke u svijetu duhana: British American Tobacco, Japan Tobacco International, China National Tobacco Corporation i Korean Tobacco. Da Adris grupa izlazi iz duhanske industrije moglo se očekivati nakon preuzimanja Croatia osiguranja te jačanja pozicija turističke tvrtke Maistra i ulaganja u proizvodnju ribe kroz Cromaris. Adris je u pet godina investirao oko 4,7 milijardi kuna, pri čemu oko 642 milijuna kuna u duhansku poslovnu jedinicu, dok je oko milijardu kuna plasirao u turizam. Ulazak u osiguravajući biznis koštao ga je dvije milijarde kuna.

Upravo jačanjem pozicija te očekivanjem rasta u tim sektorima uprava Adrisa u prezentaciji koju je predočila dioničarima pojasnila je odluku da se krene u prodaju TDR-a.

Iz razgovora s potencijalnim kupcima, ali i iz priopćenja koje su iz Adrisa poslali u javnost nejasno je što se sve prodaje. Kupci očekuju da će Adris grupa prodati sve tvrtke iz duhanskog sektora, odnosno da su na prodaju TDR, Adista, Istragrafika i Hrvatski duhani. Eventualna prodaja TDR-a mogla bi potrajati mjesecima, nakon kojih će dioničari Adrisa ponovno sjesti i donijeti konačnu odluku. Trendovi u duhanskom biznisu ne govore u prilog TDR-u, a upravo zbog očekivanja sve nižih stopa rasta Adris grupa i prodaje TDR.

Profitabilnost cigareta

U prezentaciji koja je iznesena dioničarima vidljivo je da se u idućim godinama očekuje prodaja od 9,5 milijardi komada cigareta, što je znatno manje od 13 milijardi komada koliko je TDR prodao u 2010. godini. Porezno opterećenje na cigarete smanjuje profitabilnost i podiže cijene proizvoda. U Hrvatskoj su od 2008. trošarine narasle 89 posto, a u Srbiji 133 posto, dok je BiH trošarine podignula za 203 posto. Izazov je i smanjenje legalnog dijela tržišta cigareta.

S druge strane, turistički biznis odnosno Maistra ima prosjek rasta od osam posto godišnje. Do 2017. godine više od 95 posto kapaciteta kompanije bit će u segmentu visoke kvalitete odnosno na razini od 4 i 5 zvjezdica. U 2014. godini tvrtka je zaradila oko 99 milijuna kuna.

Cromaris je povećao prodaju za pet puta u šest godina, a poslovni prihodi skočili su sa 66 milijuna kuna na 284 milijuna kuna. Govoreći o Adrisu ne može se izostaviti Croatia osiguranje koje ima oko 3,2 milijarde kuna prihoda godišnje. Od državne tvrtke planira se stvoriti regionalnog lidera u svijetu osiguranja te ojačati poziciju na domaćem tržištu pa i većim akvizicijama.

>> TDR dosegao najviši rast od dolaska na srpsko tržište

>> TDR proglašen najboljih hrvatskim izvoznikom u BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije