Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Uoči predsjedanja EU-om Zagreb 
u fokusu ulagača

Među najvećim projektima su Zagreb City (Manhattan) i Jarun Panorama
28. studenoga 2019. u 19:22 1 komentara 326 prikaza
Jarun Panorama: Fond Croatian Development Property II AS, vlasnik projekta traži suinvestitore za gradnju najvišeg nebodera u Hrvatskoj, 300-tinjak stanova i hotela
Foto: Colliers International
Pogledajte galeriju 1/2

Uoči predsjedanja Europskom unijom Hrvatska je postala vrlo atraktivna lokacija za međunarodne investitore u nekretninske projekte. Dolazak tisuća diplomata, koji će i putovati izvan Zagreba, otvara potrebu za novim hotelskim sadržajima, a ulagači računaju i da će potražnja nastaviti nakon šest mjeseci u kojima će se europska diplomacija i birokracija sliti na domaće tržište. Najveći projekti locirani su u Zagreb, a među njima se svakako Zagreb City poznatiji pod nadimkom zagrebački Manhattan i Jarun Panorama. Predstavnike potencijalnih investitora na tim projektima okupio je Colliers International u sklopu nekretninskog sajma REXPO.

Sajam REXPO U Hrvatskoj ovakvo poslovanje nije bilo isplativo, no sada se pripremaju prve investicije

Pet potencijalnih ulagača

Norveški investitor na čelu s Robertom Hagenom razvio je projekt Jarun Panorama. Riječ je o projektu od 150 milijuna eura na gotovo 35 tisuća četvornih metara. Lokacijska dozvola i idejni projekt su završeni, a Norvežani intenzivno traže partnera investitora. Izbor su suzili na pet potencijalnih ulagača u kompleks koji uključuje i plan o gradnji najvišeg nebodera u Hrvatskoj na 38 katova za kojeg već imaju dozvolu.

Gradilo bi se oko 340 stanova u četiri zgrade koje bi imale 22 kata, a planirane su i dvije uredske zgrade te hotel kategorije minimalno četiri zvjezdice, s 240 soba i konferencijskom dvoranom. Projekt se, kako je pojasnio Hagen, razvija od 2007., ali istaknuo je da ga ne smeta činjenica da su utrošili dvanaest godina da razviju investicijsku priliku u Hrvatskoj.

S druge strane tu su bliskoistočni ulagači iz Dubaia, koji su izazvali popriličnu buru svojim projektom gradnje kompleksa na području Zagrebačkog Velesajma i Hipodroma. Investicijski bankar Atakan Mete, koji predstavlja jednog od najbogatijih arapa Mohameda Alabbara, ujedno i potpisnika memoranduma s gradom Zagrebom, istaknuo je da im se ne žuri već da imaju desetak godina za plasman ulaganja u Hrvatsku.

Vinko Uhlik VINKO UHLIK Projektirao veliki dio Novog Zagreba: 'Žalostan sam zbog izmjena GUP-a, u Zagrebu nema urbanizma'

Prvi Zagreb City Hotels

Mete je hvalio Hrvatsku kao destinaciju s visokom kvalitetom radne snage naročito u području arhitekture i dizajna te zemlju iznimne kulturne baštine, ali je isto tako naglasio da predstavlja kompaniju koja ulaže diljem svijeta i to rijetko u projekte na manje od 100 tisuća četvornih metara površine. Naglasio je i da im investicija u Hrvatsku, iako je planiraju, nije prioritet, ali ako se stvore pretpostavke da na domaćem tržištu razviju projekt namjeravaju kao i kod Beograda na vodi iskoristiti lokalno iskustvo kako bi njihov kompleks bio inkorporiran u grad i u način života koji se u njemu živi.

Američki kapital koji stoji iza tvrtke Consilium expert Group za sada je plasirao dva pilot projekta u Crikvenici i na Hvaru, ali njihov je predstavnik Dejan Marcikić istaknuo da Amerikanci imaju povjerenja u naše tržište i da bi se mogli odlučiti na snažna ulaganja u sektor luksuznih rezidencijalnih nekretnina u idućih nekoliko godina.

REXPO 2019 PROMO Uskoro počinje REXPO 2019 – ministar Oleg Butković otvorit će najveći međunarodni sajam investicija u Hrvatskoj

I dok kapital iz cijelog svijeta razmišlja o ulaganju u Hrvatsku, tvrtka Zagreb City Hotels iz GM Hilton hotels snažno ulaže u posljednje dvije godine pa je njihova čelnica Josipa Jutt Ferlan s pravom pozvala ostale investitore da “ih pokušaju uhvatiti ako uspiju”.

Kompanija je na tržište plasirala projekt od 10 tisuća četvornih metara lani, a ove godine su dovršili projekt od 40 tisuća četvornih metara koji uključuje hotel Hilton i uredsku zgradu. J. Jutt Ferlan je istaknula da se u Hrvatskoj projekti razvijaju sporije i teže, ali da onaj koji uspije dogurati do kraja pobere cijelo vrhnje

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
  • prajdali100:

    Sve je to fino ali nigdje ne vidim kranove,ne čujem lopate.....sve je to na dugom štapu.