Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Uoči predsjedanja EU-om Zagreb 
u fokusu ulagača

Među najvećim projektima su Zagreb City (Manhattan) i Jarun Panorama
28. studenoga 2019. u 19:22 1 komentara 427 prikaza
Jarun Panorama: Fond Croatian Development Property II AS, vlasnik projekta traži suinvestitore za gradnju najvišeg nebodera u Hrvatskoj, 300-tinjak stanova i hotela
Foto: Colliers International
Pogledajte galeriju 1/2

Uoči predsjedanja Europskom unijom Hrvatska je postala vrlo atraktivna lokacija za međunarodne investitore u nekretninske projekte. Dolazak tisuća diplomata, koji će i putovati izvan Zagreba, otvara potrebu za novim hotelskim sadržajima, a ulagači računaju i da će potražnja nastaviti nakon šest mjeseci u kojima će se europska diplomacija i birokracija sliti na domaće tržište. Najveći projekti locirani su u Zagreb, a među njima se svakako Zagreb City poznatiji pod nadimkom zagrebački Manhattan i Jarun Panorama. Predstavnike potencijalnih investitora na tim projektima okupio je Colliers International u sklopu nekretninskog sajma REXPO.

Sajam REXPO U Hrvatskoj ovakvo poslovanje nije bilo isplativo, no sada se pripremaju prve investicije

Pet potencijalnih ulagača

Norveški investitor na čelu s Robertom Hagenom razvio je projekt Jarun Panorama. Riječ je o projektu od 150 milijuna eura na gotovo 35 tisuća četvornih metara. Lokacijska dozvola i idejni projekt su završeni, a Norvežani intenzivno traže partnera investitora. Izbor su suzili na pet potencijalnih ulagača u kompleks koji uključuje i plan o gradnji najvišeg nebodera u Hrvatskoj na 38 katova za kojeg već imaju dozvolu.

Gradilo bi se oko 340 stanova u četiri zgrade koje bi imale 22 kata, a planirane su i dvije uredske zgrade te hotel kategorije minimalno četiri zvjezdice, s 240 soba i konferencijskom dvoranom. Projekt se, kako je pojasnio Hagen, razvija od 2007., ali istaknuo je da ga ne smeta činjenica da su utrošili dvanaest godina da razviju investicijsku priliku u Hrvatskoj.

S druge strane tu su bliskoistočni ulagači iz Dubaia, koji su izazvali popriličnu buru svojim projektom gradnje kompleksa na području Zagrebačkog Velesajma i Hipodroma. Investicijski bankar Atakan Mete, koji predstavlja jednog od najbogatijih arapa Mohameda Alabbara, ujedno i potpisnika memoranduma s gradom Zagrebom, istaknuo je da im se ne žuri već da imaju desetak godina za plasman ulaganja u Hrvatsku.

Vinko Uhlik VINKO UHLIK Projektirao veliki dio Novog Zagreba: 'Žalostan sam zbog izmjena GUP-a, u Zagrebu nema urbanizma'

Prvi Zagreb City Hotels

Mete je hvalio Hrvatsku kao destinaciju s visokom kvalitetom radne snage naročito u području arhitekture i dizajna te zemlju iznimne kulturne baštine, ali je isto tako naglasio da predstavlja kompaniju koja ulaže diljem svijeta i to rijetko u projekte na manje od 100 tisuća četvornih metara površine. Naglasio je i da im investicija u Hrvatsku, iako je planiraju, nije prioritet, ali ako se stvore pretpostavke da na domaćem tržištu razviju projekt namjeravaju kao i kod Beograda na vodi iskoristiti lokalno iskustvo kako bi njihov kompleks bio inkorporiran u grad i u način života koji se u njemu živi.

Američki kapital koji stoji iza tvrtke Consilium expert Group za sada je plasirao dva pilot projekta u Crikvenici i na Hvaru, ali njihov je predstavnik Dejan Marcikić istaknuo da Amerikanci imaju povjerenja u naše tržište i da bi se mogli odlučiti na snažna ulaganja u sektor luksuznih rezidencijalnih nekretnina u idućih nekoliko godina.

REXPO 2019 PROMO Uskoro počinje REXPO 2019 – ministar Oleg Butković otvorit će najveći međunarodni sajam investicija u Hrvatskoj

I dok kapital iz cijelog svijeta razmišlja o ulaganju u Hrvatsku, tvrtka Zagreb City Hotels iz GM Hilton hotels snažno ulaže u posljednje dvije godine pa je njihova čelnica Josipa Jutt Ferlan s pravom pozvala ostale investitore da “ih pokušaju uhvatiti ako uspiju”.

Kompanija je na tržište plasirala projekt od 10 tisuća četvornih metara lani, a ove godine su dovršili projekt od 40 tisuća četvornih metara koji uključuje hotel Hilton i uredsku zgradu. J. Jutt Ferlan je istaknula da se u Hrvatskoj projekti razvijaju sporije i teže, ali da onaj koji uspije dogurati do kraja pobere cijelo vrhnje

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • prajdali100:

    Sve je to fino ali nigdje ne vidim kranove,ne čujem lopate.....sve je to na dugom štapu.