Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
olgica spevec

Umjesto dobre, država pomaže loše tvrtke da ostanu na tržištu

Olgica Spevec
Patrik Macek/PIXSELL
12.12.2012.
u 10:00

Kome idu potpore: Najviše od 9 mlrd. kuna državnog novca ide na HRT, promet i škverove

Hrvatska je lani dodijelila devet milijardi kuna državnih potpora, u prosjeku 6378 kuna po zaposlenom, što je lagano smanjenje od tri posto u odnosu na 2010. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja procjenjuje da su potpore smanjene i u 2012. na približno 8,3 milijarde kuna, a točni će se podaci znati za godinu dana.

Glavnina subvencije

Proteklo desetogodišnje razdoblje pokazuje, međutim, da konstantno rastu državne potpore poljoprivredi, sa 1,8 milijardi kuna u 2004. na 4,1 milijardu kuna u 2011., a u isto vrijeme smanjuju se potpore industriji i sektoru usluga, što nije tipično ponašanje u EU. Najveći su korisnici državnih potpore HRT, koji se financira iz TV pretplate, zatim tvrtke iz prometa (zračnog, pomorskog i željezničkog) te brodogradilišta. Ta tri sustava dobivaju 3,2 milijarde kuna potpora iz industrijskog paketa, a svi ostali dobivaju oko 1,6 milijardi kuna potpora. Tek se u zadnje vrijeme znatnije povećavaju potpore u turizmu, regionalne potpore ili potpore malim i srednjim poduzetnicima, ali su i dalje njihovi udjeli iznimno mali u usporedbi s time koliko druge zemlju ulažu da bi povećale konkurentnost svojih tvrtki.

– Više se vodi računa o onima koji su loši da ne napuste tržište umjesto da se pomogne poduzetnicima koji su dobri. Tvrtke koje nose rast na svojim leđima bore se s drugima na izvoznim tržištima kojima se pomaže – upozorila je šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

Glavninu hrvatskih potpora čine subvencije, oko 75 posto, a desetak posto su porezna oslobođenja. Agencija upozorava da otpis dugova tvrtkama može postati predmet analize Bruxellesa za godinu, pet ili deset i o tome treba voditi računa u postupcima predstečajnih nagodbi. Zakonom o predstečajnim nagodbama nije predviđeno davanje potpora i ako se od toga odstupi, svaki bi korisnik potpore mogao prijaviti program restrukturiranja i zatražiti dopuštenje.

Kad je riječ o tv pretplati i mogućem korištenju tih sredstava za financiranje drugih medija, Spevec objašnjava da se i sada 3 posto sredstava od tv pretplate raspodjeljuje drugim medijima, preko državne agencije za elektroničke medije. Taj novac uglavnom koriste lokalne televizije.

Zatečene potpore

– Države mogu slobodno odrediti model putem kojeg će financirati javnu televiziju. Neki to čine iz proračuna, neki kroz pretplatu, neki imaju paušalni iznos po kućanstvu. Europskoj je komisiji bitno da je iznos koji se dodjeljuje medijskoj kući razmjeran javnoj usluzi koju ta kuća pruža – objasnila je Spevec te dodala da se tv pretplata nalazi na listi zatečenih potpora, ugrađena je u sporazum o pridruživanju i sustav se ne može mijenjati bez otvaranja novih pregovara. No, pregovori se mogu zatražiti, a do nekih će promjena doći imajući na umu i tehnološki aspekt promjena.

Na pitanje bi li država smjela financirati dnevne novine, po uzoru na Vjesnik, Spevec je odgovorila da je Agencija već prije izišla s pozitivnim mišljenjem. Sustav potpora nije bio smetnja za financiranje Vjesnika, a i neke bi se usluge Hine također mogle financirati putem države bez straha da će ih EK okarakterizirati kao potpore. Propisi kažu da potpore za financiranje javnih sadržaja iznose najviše 50% troška određene emisije ili 80% troška ako je riječ o sadržajima koji su namijenjeni posebnoj grupi građana, manjinama i slično.

Komentara 1

JO
johndoe2
12:00 12.12.2012.

A da gospođa Spevec objelodani koliko je firma njenog dragog supruga(gospodin Spevec radi za najvećeg monopolista u Hrvata - koncern Agrokor) dobila poticaja od osiromašenog puka. Živjela Hrvatska- zemlja pravednosti i blagostanja!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije