Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indeks sreće

Umirovljenici - najnesretnija skupina u hrvatskom društvu

umirovljenici
Kristina Štedul Fabac / VLM / Pixsell
11.05.2010.
u 14:03

Nacionalni indeks sreće veći je kod zaposlenih (66,3) nego kod umirovljenika (60,5), a najmanji je kod nezaposlenih osoba (60,1).

Hrvati sve teže podmiruju osnovne životne potrebe jer imaju manje novca za hranu, stanovanje, odjeću i obuću, pokazuju rezultati istraživanja Nacionalnog indeksa sreće (NIS), istraživačkog projekta časopisa Banka, agencije za istraživanje tržišta Hendal i osiguravateljne tvrtke Allianz, za mjesec ožujak. Zato je ta komponenta NIS-a (pristup osnovnim potrebama) smanjena na 61,5 bodova, u odnosu na 62,3 boda u veljači. Loše objektivno stanje gospodarstva odrazilo se i u padu zadovoljstva trenutačnom životnom situacijom za 2,5 boda te pesimističnijim očekivanjima za sljedeće dvije godine.

No gledaju  li se svih devet komponenti koje ulaze u indeks sreće, on je porastao u ožujku na 64 boda. Ponajprije zahvaljujući subjektivnoj procjeni zdravlja koje iznosi čak 79 bodova (3,2 boda više nego u veljači) te radnoj okolini od 73,4 boda (1,8 bodova više nego u veljači). Hrvati svoju radnu okolinu ocjenjuju boljom, unatoč tome što su vijesti i kretanja tržišta rada i ekonomije sve lošiji.

Hrvatska je još uvijek u recesiji, novca za život je sve manje, a nezaposlenih sve više. Vladine mjere oporavka gospodarstva najprije se moraju prihvatiti, zatim provesti, a dok pokažu rezultate... Do tada će nezaposlenost i dalje rasti, pa će u središtu društvenih rasprava biti borba za posao. Zato je nezaposlenima život najteži, dok su umirovljenici najizoliraniji - pokazuje istraživanje, kao i to da je Nacionalni indeks sreće veći je kod zaposlenih (66,3) nego kod umirovljenika (60,5), a najmanji je kod nezaposlenih (60,1). Kada se nezaposlene pita koliko su zadovoljni svojom trenutačnom životnom situacijom, dolazi se do najlošijega pojedinačnog rezultata NIS-a od svega 39 bodova.

Većina umirovljenika (njih 60%) živi samo od mirovine, mali dio njih (12%) obavlja honorarne poslove ili troši ušteđevinu iz banke, dok se četvrtina oslanja na pomoć djece ili rodbine. To je pokazalo Pulsovo istraživanje “Stavovi o mirovini” od prije tri godine, koje se danas moglo promijeniti samo u smislu da su se ušteđevina i novčana pomoć smanjili. Zanimljivo je da je spomenuto istraživanje pokazalo i da umirovljenici troše slobodno vrijeme uglavnom na pomaganje djeci i čuvanje unuka, da su se svi složili kako je njihov položaj u hrvatskom društvu vrlo loš te da što je više moguće treba izbjegavati odlazak u mirovinu.

Sve u svemu, Nacionalni indeks sreće pokazao je da Hrvati teže podmiruju svoje osnovne potrebe nego mjesec ranije, najnezadovoljniji su nezaposleni, dok umirovljenici nekako još drže glavu iznad vode, no oni se osjećaju najizoliraniji i najusamljeniji što upućuje na to da je njihov položaj u hrvatskom društvu najlošiji.

Komentara 1

ČO
čombe
09:32 13.05.2010.

Glavno je da su nama vladajući svi odreda dobro i izdravo i da utopistički vjeruju i dalje u sretnu hrvatsku budućnost naraštaja koji se još nisu niti rodili a već su silno bogati jer imaju milijarde eura kvalitetnog duga na leđima ... A jednog lijepog dana ta divna stvorenja kad porastu imat će samo riječi pohvale i najiskrenije zahvale svim svojim prethodnicima za tako uspješno vođenje jedne male ali svakako prelijepe zemlje koja se zove Hrvatska ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije