Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Uljanik će nas samo ove godine stajati 3,6 milijardi kuna

Državna blagajna zbog škvera u minusu dvije milijarde kuna, odnosno 0,5% BDP-a
10. studenoga 2018. u 15:18 7 komentara 453 prikaza
Uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Država bi bila 1,6 milijardi kuna u plusu da nije bilo obveza prema Uljaniku. No kako država mora podmiriti dugove pulskog i riječkog škvera, blagajna će joj biti u minusu. Nakon rebalansa stvar je jasna. U ovoj godini pokrit ćemo iz jamstvene pričuve 3,6 milijardi kuna Uljanikovih dugova pa će deficit opće države, umjesto blagog plusa, završiti u minusu od 0,5 posto BDP-a, odnosno oko dvije milijarde kuna. Uljanik će nas pratiti i u 2019. u kojoj je Marić već u jamstvenu pričuvu upisao 1,5 milijardi kuna obveza za plaćanje dugova koji će tek biti naplaćeni.

Darko Horvat ministar Darko Horvat: 'O radnicima i menadžmentu Uljanika ovisi hoće li uzeti tri minimalne plaće'

Dubioza u jednoj godini

Ministar Marić odlučio se, dakle, većinu dubioza koje je prouzročio Uljanik iskazati u jednoj godini, što je dobra poruka za investicijsku javnost. Bonitetnim kućama tako se šalje signal da je riječ o kratkoročnom problemu koji ne bi trebao utjecati na njihovu odluku o poboljšanju kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu. Kad bi nam kreditni rejting narastao, u 2019. mogli bismo očekivati još povoljnije uvjete zaduživanja. U rebalansiranom proračunu za 2018. godinu vidi se direktni efekt jeftinijeg refinanciranja državnih obveza, i to kroz financijske rashode koji su bili pola milijarde kuna manji nego što su planirani. Za kamate, naime, izdvajamo oko 9 milijardi kuna. Ne tako davno, odnosno prije samo tri godine ta nas je stavka koštala gotovo 12 milijardi kuna. Uštede ostvarene kvalitetnijim uvjetima zaduživanja iznose čak 2,3 milijarde kuna godišnje.

Zdravko Marić Zdravko Marić 'Da nema Uljanika sigurno bismo bili u plusu'

– Unatoč situaciji s Uljanikom i činjenici da ćemo sav taj dio prepoznati u statistici proračuna, odnosno javnog duga, već ove godine svakako očekujemo nastavak trenda smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u na iznos od 74,6 posto – istaknuo je ministar financija Zdravko Marić. Rebalansom ovogodišnjeg proračuna ukupni prihodi povećani su za 144 milijuna kuna u odnosu na planiranih 129,2 milijarde kuna. Samo od poreza prikupit će se 2,1 milijarda kuna. PDV je najizdašniji prihod države, a ove će godine donijeti 51,1 milijardu kuna. To je čak 3,5 milijarde kuna više nego je realizirano 2017. godine i oko dvije milijarde kuna više nego što je planirano originalnim proračunom.

Prihodi od poreza na dobit bit će neznatno veći od plana, a od doprinosa će se prikupiti 24,9 milijardi kuna. Opet smo rebalansirali naniže stavku pomoći u koju su uključeni EU projekti. Planirali smo realizirati povlačenje od 13,8 milijardi kuna, ali smo ostvarili svega 11,2 milijarde kuna. To je gotovo dvadeset posto podbačaja. Europska komisija u svojim prognozama napominje da se u idućoj godini očekuje ubrzavanje apsorpcije sredstava, a mnogi su i natječaji pripremljeni i projekti završeni pa bi se očekivanja mogla i ostvariti. Nikako da se realiziraju ni očekivani prihodi od prodaje nefinancijske imovine. Jedna je to od stavki koja se svake godine rebalansira naniže. Ovaj put je riječ o manjem podbačaju jer je umjesto 800 milijuna kuna realizirano 700 milijuna kuna prihoda.

Darko Horvat Sastanak s novom Upravom Horvat: Konačna verzija plana za Uljanik idući tjedan

Za mirovine još 270 milijuna

Rashodi su tako bili pod kontrolom, čak su i rebalansirani na 1,6 milijardi kuna manje, uglavnom zbog EU projekata. Iz ušteda rebalansom se planira za mirovine izdvojiti još 270 milijuna kuna, za doplatak za pomoć i njegu i osobnu invalidninu 104,5 milijuna kuna, za dodatni rodiljski dopust 92,9 milijuna kuna, a za Fond za sufinanciranje EU projekata 80,9 milijuna kuna. Osigurat će se i novac za ispunjenje obveza iz kolektivnih ugovora pa će se tako za ostale rashode za zaposlene izdvojiti 183,7 milijuna kuna, a za plaće u ministarstvima unutarnjih poslova, demografije, vanjske i EU poslove i kulture 63,1 milijun kuna.  

Pogledajte i video: Radnici Uljanika ponovo u štrajku jer im nije isplaćena plaća za rujan

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • anp:

    Ne govoris pravo . Novac trosi NABAVA BRIDOGRADILISTA, KOOPERACIJA, UPRAVA ... oni uzimaju novac, + plus ne efikasnost u izradi, previse neradnika itd......

  • Spezispezi:

    Ne košta nas Uljanik nego IDS i HDZ koji ga časti. Nije Uljanik spiskao lovu, nego je ona završila u džepovima ortaka. HDZ daje lovu, a IDS troši. Uljanik je samo posrednik.

  • marginalac:

    znaci neki 10 miliona kuna po danu ili 420000 kuna po satu..ili oko 70000 po sekundi..pa to nije puno..70000.