Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nas čeka?

Ulaskom u Uniju doći će jasna pravila poslovanja za građevinare

'28.09.2011., Zagreb - Gradiliste Ban centra u Cesarcevoj ulici. Otkako je Stipic Constructe usao kao partner uz IGH i Zagrebacku banku radovi su nakon godinu i pol nastavljeni.  Photo: Marko Lukunic/
'Marko Lukunic/PIXSELL'
31.01.2012.
u 08:30

Pri raspisivanju javnih natječaja država će morati propisati uvjete koje ispunjavaju naše tvrtke, upozorava branša

Unatoč povećanoj konkurenciji na zajedničkom tržištu, hrvatske građevinske tvrtke ne očekuje ništa loše ulaskom naše zemlje u EU, slažu se gotovo svi građevinski stručnjaci, piše Poslovni dnevnik.

Zdenko Karakaš, predsjednik Udruge poslodavaca graditeljstva, kaže da će se, kao i cijelo društvo, i građevinska industrija morati prilagoditi novim uvjetima zajedničkog tržišta.

Skup rad, manjak kapitala

– Veliko tržište daje mnogo mogućnosti ako si konkurentan. Hrvatski građevinari konkurentni su 
kvalitetom radova i sposobnošću građenja. Naš je nedostatak visoka cijena rada, previsoka u odnosu na zemlje kojima konkuriramo za dobivanje poslova, kao i nedostatak kapitala, te podrška banaka i garancije koje su obvezne u takvim poslovima. Prijeti nam veća opasnost od dolaska stranih građevinskih tvrtki koje imaju kapital, referencije i koje u suradnji s jeftinijom radnom snagom iz drugih zemalja mogu uništiti naše građevinarstvo. Zato pri raspisivanju javnih natječaja država treba voditi računa da se i uz strane kredite propisuju uvjeti koje ispunjavaju naše tvrtke jer te će kredite otplaćivati građani ove države – kaže Karakaš.

Da domaći građevinari ne trebaju strahovati od EU, slaže se i Rudolf Rom, direktor Sektora graditeljstva HGK.

– Ulaskom u Uniju otvorit će se tržište, no nisam uvjeren da će strane tvrtke nahrupiti u Hrvatsku ili da će domaći građevinari nešto veliko napraviti u EU. Mislim da će se problemi domaće građevinske industrije prije svega rješavati u Hrvatskoj – smatra Rom.

Pravni okvir

U Stipić grupi, jednoj od stabilnijih domaćih građevinskih tvrtki, očekuju da će ulazak u EU barem urediti pravni okvir.

– Problem hrvatske građevinske operative nije u tehnologiji ili znanju, već u mogućnosti financiranja i povjerenju investitora – kaže Sven Müller, član uprave Stipić grupe. 
Dodaje da će nam se, ako lokalno ne udružimo snage, organizacijski, operativno i financijski nametnuti velike austrijske i njemačke kompanije, kao što se dogodilo u Sloveniji.

– EU moramo dočekati konkurentniji, s moderno uređenim tvrtkama i poslovanjem – zaključuje Müller.

Ključne riječi

Komentara 31

LU
lutomirski
08:52 31.01.2012.

biti ce jasna pravila kao sad, graditi ce se a nece se prodati, kakve glupe zakljucke, bolje bi bilo da vi se pobrinete za nekakvu produkciju da mozemo nesto vani prodavati a ne nekave glupe zakone i regulative koje nemaju veze sa problemima u ovoj zemlji

TM
trade_mark
08:53 31.01.2012.

znači, do sad smo imali nejasna, tj. nikakva pravila za građevinare. zašto me to ne čudi? krasna smo država, krasna. ne znam čemu služi ministarstvo građevinarstva ako moramo ulaziti u EU da dovedemo stvari u red.

KR
kreont
08:57 31.01.2012.

banda lopovska i građevinska mafija na djelu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije