Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog zakona

Ulaganja moguća bez urbanističkog plana i izvlaštenja

golf
Grgo Jelavić/PIXSELL
03.10.2013.
u 07:39

Projekt Muzil - Brijuni Rivijera dobili su prostornu studiju i uskoro spremni za ulaganje

Zakon o strateškim investicijama opet je na dnevnom redu Vlade, no bez značajnih izmjena, a nakon izglasavanja u Saboru, trebali bi se javiti i prvi investitori koji će tražiti da im projekti idu u realizaciju po ubrzanom procesu. Prema procjenama, već sada je takvih pet do deset.

Malezijci potpisuju

Među njima su, primjerice, projekt gradnje aerodroma na Lošinju, golf tereni na Srđu i Istri, hotel Romana u Makarskoj, Mlini i Kupari, projekt Muzil Brijuni Rivijera, kao i državni hoteli koji su u postupku predstečajne nagodbe. Za dobivanje statusa strateške, investicija mora biti u skladu s dokumentima prostornog uređenja, a vrijednost joj mora biti veća od 150 milijuna kuna. Iznimka su projekti za koje postoji mogućnost sufinanciranja iz fondova Europske unije, kad je ta granica 75 milijuna kuna, te za projekte na nerazvijenim područjima, kada projekti moraju biti iznad 20 milijuna kuna.

Izmjenama će se samo detaljnije definirati procedure i povjerenstvo. Zakon će omogućiti, primjerice, brže izvlaštenje, a neće biti potreban urbanistički i detaljan plan uređenja pa će stoga posebno zanimljiv biti investitorima koji se muče s dobivanjem UPU-a. Takav je slučaj bio s projektom Hrvatski san, no uspjeli su ga dobiti i kako nam je potvrdio Vicenzo Blagaić, voditelj projekta, gradnja bi mogla početi sljedeće godine. Za koji dan će se potpisati ugovor s investitorima iz Malezije, a interes je pokazalo još četiri do pet ulagača. Boris Miletić, gradonačelnik Pule, potvrdio nam je skori početak realizacije projekta Muzil u sklopu Brijuni Rivijere, vrijedan 600 do 700 milijuna eura. Naime, grad je prihvatio prostornu studiju, koja je uvjet za dobivanje prostornog plana i GUP-a. Uskoro će u gradnju i golf tereni u Istri te oni na Srđu, čija vrijednost prelazi traženih 20 milijuna eura. Sanjin Šolić, direktor turističkog objekta Jadranka iz Malog Lošinja, nedavno nam je potvrdio gradnju aerodroma na tom otoku, koja bi počela već sljedeće godine.

Suglasnosti bez problema

Ako bi projekt bio strateška investicija, ne bi bilo problema za dobivanje suglasnosti brojnih privatnih vlasnika zemljišta na tom području, kao i za zemljište u vlasništvu države, a na koje bi se postojeći aerodrom širio. Jer će zakon omogućiti ulaganje prije izvlaštenja. I nova tvornica Atlantic grupe za proizvodnju energetskih pločica u Slavoniji također može zbog mjesta ulaganja biti strateški projekt. Kao i novo ulaganje u Željezaru Sisak talijanskog ulagača Danielea.

>>Karlovac bio nespreman i izgubio posao za Porsche

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije