Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrožena opskrba hranom

Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi sukobio HGK i HUP

10.03.2018.
u 08:28

Agenda za zaštitu tržišnog natjecanja mišljenje vezano za nejasnoće u Zakonu dala je tek 28. veljače, upozoravaju u Udruzi trgovine HUP-a

Udruga trgovine HUP-a izrazila je čuđenje medijskim izjavama predsjednika HGK Luke Burilovića u kojima ističe kako se on protivi odgodi Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi u lancu opskrbe (ZZNTP), “jer bi to bila loša poruka najslabijima u lancu opskrbe hranom te svim ostalim poslovnim subjektima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji” koji bi sami morali snositi odgovornost za loše poslovne odluke.

Odgoda, a ne poništenje

Zakon je, podsjetimo, stupio na snagu 7. prosinca 2017. godine, s rokom primjene od 1. travnja, dokad su trgovci, otkupljivači i prerađivači dužni uskladiti tisuće ranije sklopljenih ugovora. No kako je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), tvrdi se, svoje konačno mišljenje o nizu kontradiktornih odredbi, nakon dodatnih pritisaka HUP-a, dao tek 28. veljače, tvrtke članice HUP-a, ujedno i članice HGK, sad imaju prekratak rok da u potpunosti ispoštuju ZZNTP.

– Trgovci nisu protiv Zakona. Trgovci su za prolongaciju roka prilagodbe budući da je Zakon koji ste vi podržali bio prepun nejasnoća i odredbi koje su bile međusobno kontradiktorne i traže njegovu odgodu – kaže se u pismu Udruge trgovine HUP-a Buriloviću, kojega je u posjedu Večernji list. Svaki trgovac u Hrvatskoj u iznimno kratkom roku mora potpisati od 200 do 1000 novih ugovora. Stoga je stav predsjednika HGK iz kojega se izvode zaključci da trgovačke kuće ne žele poštovati Zakon začuđujuć.

– Pitamo vas gospodine Buriloviću, da nismo radili pritisak i dobili mišljenja nadležnih institucija oko nejasnih odredbi, tko bi trebao plaćati kazne zbog primjene dvosmislenih odredbi Zakona? – ističe se u pismu HUP-a. Dodaju kako će privatni sektor silom prilika napraviti maksimalnu prilagodbu prema zahtjevu države. No od predsjednika HGK su očekivali podršku tijekom svih faza procesa kao i da će HGK biti prvi koji će inzistirati na jasnim i nedvosmislenim propisima koji omogućavaju, ako ne lakše, onda normalno apliciranje zakonskih odredbi u gospodarskom sektoru.

Iz HGK bez komentara

Iz HGK jučer nisu htjeli komentirati dopis HUP-a, s obzirom da nije odaslan javnosti već osobno Buriloviću. Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, kaže kako su se obratili Komori zbog izostanka podrške vezane uz produljenje roka prilagodbe odredbi ZZNTP-a. No kako je izgubljeno vrijeme na službeno tumačenje nejasnoća, trgovci sad imaju jedan umjesto tri mjeseca za prilagodbu. – Još uvijek apeliramo da se postave objektivni rokovi kako bi se omogućio normalan tijek dobave robe svih sudionika u lancu opskrbe hranom – poručuje Majetić.

Martin Evačić, predsjednik uprave NTL-a i član izvršnih odbora udruženja trgovine i HUP-a i HGK kaže kako su u početku oba udruženja i deset najvećih dobavljača koordinirano djelovali. No na strani HGK je očito prevagnula politika, pa bi se već dva tjedna nakon primjene zakona mogao osjetiti nedostatak robe u trgovinama. – Računamo da će mali dobavljači NTL-a, OPG-i, kojih je više od 500, na red za ugovore doći tek u svibnju – kaže Evačić. Prioritet mu je 40 najvećih, a kako stignu obaviti 2-3 sastanka dnevno, bit će sretni i bude li ih 25 u roku.

– Moramo potpisati ugovore vrijedne nekoliko stotina milijuna kuna, tako da smo za prvu ruku osigurali uvoz iz Italije, od tri velika proizvođača voća i povrća pa neka onda gospoda u Vladi misle da se zakon može provesti preko noći, a prva su suvisla tumačenja dali 28. veljače. Ne tvrdimo da zakon ne treba i da je u svakom pogledu loš, ali ga nisu razumjeli ni iz Ministarstva ni AZTN-a, a kamoli da bi ga mi razumjeli i shvatili jednoznačno. A i dalje je puno nejasnoća koje će prouzročiti i ekonomske štete u državi – rekao je Evačić.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
08:53 10.03.2018.

hgk mora poslovati na trzisnom principu daklem sve sto potrosi mora i zaraditi pruzanjem intelektualnih usluga korisnicima ovako zivljenje na grbaci gospodatstva je ostatak socrealizma...poslovni subjekti mogu placati komori doprinos samo na dobrovoljnoj osnovi ako zele biti u clanstvu ....i to je to...

MI
mihaeltrpcic
15:00 10.03.2018.

trgovci bi opet htjeli tlacit male zato se i ne slazu s ovim zakonom koji ne da se ne bit trebao odgodit nego se trebo i prije donijet

BA
barbarakepec
15:04 10.03.2018.

hup je mjesecima sutio oko agrokora nije ih mjesecima apsolutno nigdje bilo haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije