Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Provode samovolju'

Udruga Franak HNB-u prijavila Zagrebačku i Splitsku banku

Udruga Franak
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/5
15.02.2013.
u 13:10

U priopćenju iz Zagrebačke banke stoji kako oni posluju profesionalno i savjesno se pridržavaju svih mjerodavnih propisa.

Udruga Franak danas je ispred poslovnica Zagrebačke i Splitske banke u pet hrvatskih gradova te ispred HNB-a u Zagrebu organizirala konferenciju za novinare na kojoj su predstavili svoju prijavu protiv tih banaka.

U priopćenju ističu da su Zagrebačku i Splitsku banku prijavili zbog nezakonitosti u poslovanju. Prijavu protiv banaka poslali su HNB-u, kao regulatoru, te su o njoj obavijestili i Ministarstvo financija.

"Udruga Franak prijavila je Zagrebačku banku d.d. i Splitsku banku d.d. zbog povrede odredaba članka 284. Zakona o obveznim odnosima. Prijavljene banke pokušavaju dovesti u zabludu korisnike kredita koji su ugovorili kredite prije 1. siječnja 2010.", pišu u priopćenju iz udruge Franak.

"Spriječite da samovolju opravdavaju zakonom koji ne vrijedi"

Traže od HNB-a da reagira i "spriječi Zagrebačku banku i Splitsku banku u njihovim nastojanjima da svoju samovolju opravdaju zakonom koji ne vrijedi za velik dio postojećih korisnika kredita. To je dovođenje u zabludu postojećih korisnika kredita, koje predstavlja povredu odredaba članka 284. Zakona o obveznim odnosima."

Traže od središnje banke da "na prikladan način sankcionira pokušaj Zagrebačke banke i Splitske banke da dovedu u zabludu korisnike kredita koji su ugovorili kredite prije 1. siječnja 2010.

"Zahtijevamo da HNB općenito određenom regulativom sanira štetu koja se događa svim korisnicima kredita s promjenjivom kamatnom stopom koji su ugovorili da se promjenjiva kamatna stopa mijenja odlukom banke bez ugovorene formule, bez obzira na banku u kojoj je to ugovoreno. Takva ugovorna odredba po Zakonu o obveznim odnosima ništetna je unatoč tome što je ugovorena", pišu iz udruge Franak.

 "Očekujemo da HNB spriječi nastavak nezakonitog ponašanja banaka"

Smatraju da će HNB, ako ne prihvati njihove zahtjeve, biti suodgovoran "za omogućavanje bankama da nastave svoju samovolju u određivanju promjenjivih kamatnih stopa u svim kreditima u kojima je ugovoreno da se kamata mijenja jednostranom odlukom banke".

"Očekujemo da HNB postupi kao ovlašteni regulator na tržištu financijskih usluga te spriječi nastavak nezakonitog ponašanja banaka", zaključuju iz udruge Franak.

"Zagrebačka banka posluje profesionalno i savjesno se pridržava svih mjerodavnih propisa"

Iz Zagrebačke banke su priopćenjem reagirali na navode Udruge Franak. "Zagrebačka banka posluje profesionalno i savjesno se pridržava svih mjerodavnih propisa. Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju definirale su da se od siječnja 2013. promjenjiva kamatna stopa mora podijeliti na fiksni i varijabilni dio, koji mora biti jasan i poznat poznat potrošačima. Zagrebačka banka je u cjelini i konzistentno uskladila svoje Opće uvjete poslovanja s novopropisanim standardima transparentnosti određivanja kamatne stope, te su novi Opći uvjeti poslovanja jednako primjenjivi na sve njene klijente, odnosno na sve kredite odobrene potrošačima.Ipak, imajući u vidu trenutni tečaj švicarskog franka, Zagrebačka banka je posebnom odlukom zaštitila sve korisnike kredita vezanih uz CHF od mogućeg povećanja varijabilnog dijela kamatne stope, tako da u slučaju porasta 6M LIBOR-a za CHF kamatne stope ostaju nepromijenjene do 1.7.2014", izvijestili su iz Zagrebačke banke.

>>Ovome će se moći veseliti budući korisnici kredita, ali ne i stari?

Komentara 4

OG
Oger
18:57 15.02.2013.

Meni nije jasno kako to da nitko od onih koji su uzimali kredit nije postavio jednostavno i logicno pitanje: A sta ako franak skoci?

BU
BubyZG
12:28 17.02.2013.

Evo kako banke pokušavaju izbjeći obavezu jasnog izračunavanja i objavljivanja promjenjivog dijela kamatne stope. Uvode nekakav "bonus klijenta" kojim mogu umanjiti i uvećati izračunatu kamatnu stopu. Kamata na kredit mi je 2007 godine bila 4,4 % dok je Libor za CHF bio 2,6 %. Ovih dana dobivam obavijest od Zabe da mi je FIKSNI dio kamatne stope 5,8%, dok je Libor za CHF krajem prošle godine bio 0,065%. Objašnjavaju mi da je kamatna stopa jednaka zbroju fiksnog dijela i Libora umanjenog za "bonus klijenta". Kako je dakle moguće da mi je kamatna stopa 2007 godine bila manja od FIKSNOG dijela ??? Jedino tako da mi je famozni BONUS bio puno veći nego danas. A taj BONUS nije nigdje objašnjen i obrazložen, dakle banka ga i dalje određuje kako joj paše. A to pak znači da je promjenjivost kamatne stope i dalje potpuno u rukama banaka !!!!!

VE
velika
13:38 17.02.2013.

kako ne vidite udruga Franak pokušava spriječiti da ono što se desilo sa kreditima u CHF ..ne bude još gore za sve kredite i u EUR i u KN a na žalost novinar je nestručan i ništa ne razumije danasanas su referentne kamatne stope libor i EURIBOR na povijesno niskim razinama kad se vrate na normalne nivoe kamate će skočiti za 2 ili 3 posto ...svima e to udruga FRanak pokušava spriječiti bravo dečki i cure ...jedini imate pameti i muda u ovoj bankocentričnoj državi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije