Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Udjel bruto inozemnog duga Hrvatske pao na 76,2 posto BDP-a

Bruto inozemni dug Hrvatske krajem prošlogodišnjeg rujna bio je za 977 milijuna eura ili za 2,5 posto niži nego krajem rujna 2017. godine.
03. siječnja 2019. u 09:37 3 komentara 394 prikaza
euri
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Bruto inozemni dug Hrvatske iznosio je krajem rujna 2018. godine 38,7 milijardi eura, što je gotovo 980 milijuna eura manje nego godinu ranije, a kako ističu iz Raiffeisenbank Austria (RBA), time se njegov udjel u BDP-u spustio na 76,2 posto.

euri pozitivan trend Inozemni dug rekordno nizak: strancima smo u tri godine otplatili 10,5 milijardi eura

Bruto inozemni dug Hrvatske krajem prošlogodišnjeg rujna bio je za 977 milijuna eura ili za 2,5 posto niži nego krajem rujna 2017. godine. Smanjenje inozemnog duga na godišnjoj razini traje još od prosinca 2015., ističu analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

„Ostvareni gospodarski rast u trećem tromjesečju podržavao je nastavak smanjenja udjela bruto inozemnog duga u BDP-u koji se u promatranom razdoblju našao na razini od 76,2 posto”, kažu u RBA, dodajući da je krajem drugog tromjesečja 2018. taj udjel iznosio 79,8 posto, a u trećem tromjesečju 2017. 81,8 posto.

Tomislav Brezinščak Studija o Hrvatskoj Do 2025. možemo dignuti rast BDP-a za 8,3 milijarde eura

Smanjenje vanjskog duga na godišnjoj razini rezultat je smanjenja duga drugih monetarnih financijskih institucija za 13,1 posto, na 3,2 milijardi eura, smanjenja inozemnog duga ostalih domaćih sektora, za 5,1 posto, na 13,5 milijardi eura te smanjenja ino duga središnje banke, za 2,8 posto, na 2 milijarde eura.

S druge strane, bruto inozemni dug opće države, s udjelom od 35,3 posto u ukupnom vanjskom dugu, nakon četiri mjeseca rasta na godišnjoj razini, nije zabilježio promjene te se zadržao krajem lanjskoga rujna na razini od 13,7 milijardi eura.

BDP Pozitivni izgledi Fitch zadržao hrvatski rejting na BB+, stupanj ispod investicijske razine

Rast bruto inozemnog duga na godišnjoj razini zabilježen je kod izravnih ulaganja, za 4,8 posto, na 6,3 milijardi eura. Izravna ulaganja rastu tako od studenog 2016., navode iz RBA.

Analitičari RBA očekuju nastavak inozemnog razduživanja svih ključnih sektora.

„Tome svakako pridonosi rekordna razina likvidnosti na lokalnom financijskom tržištu, dodatno podržana trima deviznim intervencijama HNB-a održanima u prosincu na kojima je otkupljeno ukupno 1,083 milijardi eura od banaka, što omogućava realnom sektoru povećanje aktivnosti financiranjem iz domaćih izvora”, zaključuju u RBA.

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
  • trabant7:

    Gdje su sad crvenokošuljaši, Pusićke i ini, kojima smeta postojanje RH a tražili su da ministar financija Marić da ostavku i to samo zato što svoj posao radi dobro.

  • TrvtkoKomadina01:

    Sa kukulele gamadi danas bi dug bio znatno preko 100 % BDP-a . kukulele gamad je na početku mandata nasljedila dug od 43,9 % BDP-a i ta gamad ga je povećalda za manje od 4 godine na 86,4% BDP-a

  • Deleted user:

    kada su kamate po 0.5-1% mi placamo kredite po 4-5%. a necemo sada refinancirati, kao sto se moze...ali onda bi pomogli narodu a ostetili bankare...pljuc