Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Učinit ćemo sve da spriječimo bilo kakav veći odlazak zaposlenika s tržišta radne snage'

Nove mjere neće moći koristiti oni koji već konzumiraju potpore HZZ-a ili drugih institucija kako ne bi došlo do dvostrukih potpora.
20. ožujka 2020. u 17:44 5 komentara 867 prikaza
Josip Aladrović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) rekli su da se od ponedjeljka mogu početi primjenjivati mjere za očuvanje radnih mjesta ugroženih krizom.

Održana sjednica Vlade RH 'COVID 19 zajmovi' Vlada: Prihvaćen paket mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa

"Od ponedjeljka HZZ može zaprimati zahtjeve za konzumaciju te mjere", rekao je Aladrović u petak i apelirao na poslodavce da imaju razumijevanja za sve tehničke situacije koje će se događati u provedbi.

Zajamčio je da će do sljedećeg perioda isplate plaće, dakle od kraja ožujka, početi isplaćivati ta novčana sredstva na račune ugroženih poslodavaca, koji će ispunjavati kriterije tih mjera.

Vlada je zbog pandemije koronavirusa donijela paket od 63 mjere koje trebaju pomoći u suzbijanju ekonomske krize u dijelovima gospodarstva koji su pogođeni novim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Stožer je zabranio rad mnogim ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima i sličnim poslovanjima koji su, prema nekim navodima, već počeli otpuštati radnike.

Održana sjednica Vlade RH ANALIZA VLADINIH MJERA Što Vlada treba činiti da spasi gospodarstvo od koronavirusa, a što nikako ne smije

Ministar je naglasio kako problema ne bi trebalo biti u provedbi te kako zaprimanje zahtjeva kreće od ponedjeljaka i pozvao je da se zahtjevi prilažu preko interneta. Tijekom vikenda će se osposobiti i call centar za dodatna pitanja poslodavaca.

Sve informacije za poslodavce i korisnike mjera mogu se pronaći na poveznici.

Aladrović: Mjere nisu savršene

"Mjere su izglasane na tri mjeseca, još jednom napominjem da smo svjesni da one trenutno nisu savršene. Učinit ćemo sve da spriječimo bilo kakav veći odlazak zaposlenika s tržišta radne snage", kazao je Aladrović.

Dodao je kako će cijeli proces biti maksimalno pojednostavljen, a uspostavit će se i internetska aplikacija preko koje će se moći prijavljivati.

"Od dokumentacije smo naveli nekoliko parametara koje u ovom trenutku vidimo kao najznačajnije - ili pad prihoda, dokaz o otkazivanju narudžbe, da se nije moglo doći do nekih sirovina. Tu smo ostavili vrlo širok element za dokazivanje problema u poslovanju, tu ćemo biti maksimalno fleksibilni, dokazi će biti i izjave i opisi toga što je dovelo do problema u poslovanju, službene potvrde će biti smanjene na minimum", naglasio je Aladrović.

POSLALI POZIV PODUZETNICIMA Vlada odustala od maski za 19 milijuna! Stigla donacija od 11,5 tona zaštitne opreme

Aladrović je istaknuo da su već s određenim institucijama uspostavili razmjenu podataka koje će provjeravati u uredima HZZ-a. 

Nove mjere neće moći koristiti oni koji već konzumiraju potpore HZZ-a ili drugih institucija kako ne bi došlo do dvostrukih potpora.

Lončar: Ako vrate zaposlenika na posao, poslodavci mogu koristiti mjere

Ravnatelj HZZ-a Ante Lončar objasnio je da će mjere moći koristiti i oni poslodavci koji su već otpustili dio radnika, a koje bi vratili na posao te imali mogućnost korištenja mjera. "Cilj mjere je da poslodavci ne otpuštaju", dodao je.

"Naši savjetnici će u roku od 10 dana sve odraditi i onda ćemo sukladno tome isplatiti sredstva na račun poslodavca", naglasio je Lončar.

Objavio je i brojke nezaposlenih, kojih je danas na Zavodu 135.500. Na Zavodu je 3000 novih nezaposlenih, ali je i otišlo 2500 osoba, od kojih se 1900 zaposlilo.

Održana sjednica Vlade RH Telefonska sjednica Vlada odobrila 19 milijuna kuna za nabavu zaštitnih maski

Iz HZZ-a su također priopćili da privremeno obustavljaju dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja koje su u njihovoj nadležnosti, a to se odnosi na potpore za zapošljavanje, za usavršavanje, za samozapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje i javni rad.

Nastavlja se provedba mjera Potpore za očuvanje radnih mjesta, a to su potpora za skraćivanje radnog vremena, za obrazovanje radnika i za očuvanje radnih mjesta u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva.

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
 • than:

  Objektivno, tko je ovaj lik uopće i što je postigao u životu da bi mu itko vjerovao u ovako teškoj krizi ?!?! Možda je konačno red da se na ministarska mjesta postavi kvalitetan kadar, neovisno o tome gdje pripadaju. Ljudi ... prikaži još!i koji su vođe, a ne prodavači magle koji su došli nepotizmom na radna mjesta. Beroš se pokazao za sada u redu, a objektivno iza sebe ima i rezultate kao doktor. Znači može se..., ako se želi.

 • Avatar Samo Pozitiva
  Samo Pozitiva:

  kako mu samo ime govori, taj moze pricati do prekosutra

 • Sve je uzalud:

  ..........sa odlukama za pomoć u zakašnjenju ste 30 dana........od zakašnjelih odluka nema ništa...............