Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ublažavanje mjera je pomoglo: Smanjena procjena pada BDP-a EU-a u drugom tromjesečju

Na razini EU-a sezonski prilagođeni BDP pao je u razdoblju od travnja do lipnja 11,7 posto
14. kolovoza 2020. u 12:51 1 komentara 399 prikaza
Face Masks Mandatory In Public - Brussels
Foto: Utrecht Robin/ABACA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pandemija koronavirusa teško je pogodila gospodarstvo i zaposlenost u Europi u drugom tromjesečju, izvijestio je u petak Eurostat, snizivši ipak blago procjenu pada BDP-a EU-a zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja zaraze.

izvješće Eurostata Povećana stopa nezaposlenosti u EU, u Hrvatskoj skoro 150 tisuća nezaposlenih

Na razini EU-a sezonski prilagođeni BDP pao je u razdoblju od travnja do lipnja 11,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je smanjen 3,2 posto, pokazuju nove procjene Eurostata. 

Krajem srpnja europski statistički ured procijenio je pad BDP-a EU-a u drugom tromjesečju na 11,9 posto.

Na godišnjoj razini BDP 27-članog EU-a smanjen je 14,1 posto, također nešto manje no što je europski statistički ured preliminarno procijenio, izračunavši da su aktivnosti pale 14,4 posto.

U prvom tromjesečju aktivnosti su pale 2,5 posto.

Procjene za eurozonu potvrđene su i pokazuju pad aktivnosti za 12,1 posto na tromjesečnoj razini, te za 15,0 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje.

Zagreb: Trgovine u centru grada pripremaju sa za dolazak prvih kupaca nakon popuštanja mjera NISMO SE POMAKLI 11 GODINA Kupovna moć u Hrvatskoj trećinu lošija od prosjeka EU

U prvom tromjesečju BDP eurozone pao je na tromjesečnoj razini 3,6 posto, te 3,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pad BDP-a u drugom tromjesečju na oba područja najveći je otkako je Eurostat počeo objavljivati podatke i održava snažan utjecaj pandemije koronavirusa i mjera koje su vlade uvele kako bi suzbile širenje opasnog virusa.

Pritisak na gospodarstvo ublažen je prema kraju drugog tromjesečja budući da su mnoge vlade ublažile ograničenja da bi neizvjesnost u međuvremenu ponovo ojačala zbog vala novih slučajeva zaraze Covidom 19.

Najveći pad BDP-a u Španjolskoj

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima europski statistički ured raspolagao zabilježile pad aktivnosti u drugom tromjesečju, i na tromjesečnoj i na godišnjoj razini.

Najveći je pad BDP-a na tromjesečnoj razini bilježila Španjolska, za 18,5 posto, Slijede Mađarska s padom aktivnosti za 14,5 posto, te Portugal i Francuska gdje su se aktivnosti smanjile 13,9 odnosno 13,8 posto. Izdvaja se i Italija padom BDP-a za 12,4 posto.

proširena metodologija Novo izvješće Eurostata: Pandemija prouzročila veću nezaposlenost nego što pokazuju raniji podaci

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, aktivnosti su na tromjesečnoj razini smanjene 10,1 posto.

Najblaži pad BDP-a na tromjesečnoj razini bilježila je Finska, za 3,2 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg, Maltu i Sloveniju.

Na godišnjoj razini najviše je prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda pa BDP Španjolske, za 22,1 posto. Slijede Francuska s padom aktivnosti za 19,0 posto i Italija gdje su smanjene 17,3 posto.

Njemačko gospodarstvo palo je 11,7 posto.

Najblaži pad BDP-a na godišnjoj razini bilježila je u drugom tromjesečju Litva, za 3,7 posto.

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in London ZBOG PANDEMIJE Velika Britanija u recesiji nakon rekordnog pada BDP-a od 20,4 posto

Težak udarac za zaposlenost

Pandemija i mjere uvedene kako bi se suzbilo širenje zaraze teško su pogodili i zaposlenost u EU i eurozoni u razdoblju od travnja do lipnja, rezultirajući najvećim padom broja zaposlenih na oba područja otkako je Eurostat počeo objavljivati podatke.

Na razini EU-a broj zaposlenih smanjen je 2,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je gotovo stagnirao.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u EU smanjen je u razdoblju od travnja do lipnja 2,7 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.  

Rekordan pad broja zaposlenih bilježila je u drugom tromjesečju i eurozona, za 2,8 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca kada je smanjen blagih 0,2 posto.

Na godišnjoj razini njihov je broj u drugom tromjesečju pao 2,9 posto, nakon 0,4-postotnog povećanja u prvom tromjesečju.

UŽIVO
Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči i dva zastupnika
Kristijan Krezić, Greenbird Medical
INTERVJU
Upoznajte Kristijana, čovjeka koji u Koprivnici uvodi revoluciju na području hrane i zdravlja, a projekti mu vrijede 200 milijuna eura
  • penelopea15:

    Bas citam izvjesce strucnjaka ovdje u CH, kako je Svicarskoj BDP pao za 4,4% u poslijednjih 15 godina otkad imaju bilateralne ugovore sa EU-ropskom unijom. Zemlja je osiromasila i gradjanima se smanjio kucni budzet vele visoki strucnjaci sto su pravili ... prikaži još!i detaljnu analizu s njima. To je uzasan monstrum za izbjegavati u sirokome luku, oni su ucinili stalu od kontinenta, dzungletinu opasnu po zivot, osim sto su posijali crnu bijedu i mizeriju, masovnu nezaposlenot, i usmrtili sve cega su se dotakli. Ne mogu Nijemci upravljati Europom, oni sto su izveli genocid na ljudskim rodom, oni mogu samo na svoju sliku i priliku uciniti sve oko sebe, Tko ce njima dati iskustva u upravljanju velikim sistemima, kada su oni usmrtli i pregazili sve pred sobom, kroz citavu svoju mracnu i zlocinacku povijest. Sve u zivotu se bazira na iskustvu i na pozitivnim rezultatima u svome poslu, i tako iz generacije u generaciju se formira duh i mentalitet jednoga naroda. A oni samo marcna iskustva imaju i mracni mentalitet, i to je rezultat u Europi s njima danas, ponovo mrak, pakao i strah, i spaljena zemlja sto su ostavili iza sebe