Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja

U travnju pali štedni i oročeni depoziti banaka za 1,2 mlrd. kuna

bankrot
Davor Puklavec/Pixsell
09.06.2010.
u 13:16

Ukupni štedni i oročeni depoziti poslovnih banaka peti uzastopni mjesec bilježe pad. U odnosu na ožujak smanjili su se za 1,2 milijardi eura (0,7%) te tako krajem travnja iznosili 171,6 milijardi kuna.

Ukupni depoziti poslovnih banaka, koji uključuju depozitni novac te ukupne štedne i oročene depozite, bilježe pad na mjesečnoj razini već treći mjesec zaredom, prenose analitičari Raiffeisen Consultinga.

Prema podacima HNB-a, ukupni su depoziti na kraju travnja iznosili 205,5 milijardi kuna, što je 316 milijuna kuna ili 0,2% niže nego prethodnog mjeseca. Promotri li se njihova kretanja na godišnjoj razini, već sedmi mjesec zaredom bilježe rast. Tako su ukupni depoziti krajem travnja, a u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec viši za 4,8 milijardi kuna, odnosno 2,4%. Kao i prethodnih mjeseci rast kunske vrijednosti ukupnih depozita na godišnjoj razini ublažen je aprecijacijom kune u odnosu na euro (u travnju za 2,4% godišnje). Ukupni štedni i oročeni depoziti poslovnih banaka peti uzastopni mjesec bilježe pad. U odnosu na ožujak smanjili su se za 1,2 milijardi eura (0,7%) te tako krajem travnja iznosili 171,6 milijardi kuna.

Pad ukupnih štednih i oročenih depozita prvenstveno je posljedica pada njihove devizne komponente. Devizni depoziti, koji čine gotovo 80% ukupnih štednih i oročenih depozita, tako su krajem travnja iznosili 136,5 milijardi kuna, čime su odnosu na kraj ožujka bili manji za 0,6%. Istodobno su štedni i oročeni kunski depoziti smanjeni za jedan posto mjesečno, te su krajem travnja iznosili 35,1 milijardu kuna.

Uzme li se u obzir kretanja u posljednjih godinu dana ukupni štedni i oročeni depoziti zabilježili su rast za 0,7%. Tijekom travnja nastavljen je proces supstitucije kunske štednje deviznom, kao rezultat godišnjeg pada kunskih depozita uz istodoban rast njihove devizne komponente. Štedni i oročeni kunski depoziti su tako u odnosu na prošlogodišnji travanj niži za 24,6%. Štedni i oročeni devizni depoziti zabilježili su rast od 10,2% godišnje.

Promatra li se prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva bilježe rast (5,2% godišnje), dok su štedni i oročeni depoziti trgovačkih društava zabilježili pad ( 10,1% godišnje). Nakon što je tijekom cijele 2009. godine bilježio godišnje stope pada, depozitni novac od siječnja kontinuirano raste. Depozitni novac je tako krajem travnja iznosio 33,8 milijardi kuna što je 12,4% više nego istog mjeseca lani. S obzirom na nastavak nepovoljnih kretanja u realnom sektoru, otežano financiranje obveza na strani poduzeća te ograničeni štedni potencijal stanovništva (koji obuhvaća 77% ukupne štednje), u nastavku godine ne očekuje se veći rast depozita - tvrde analitičari Raiffeisen Consultinga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije