Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preuzimanja

U TLM-u će proizvoditi dijelove za zrakoplove

\'A British Airways Boeing 777 takes off from Gatwick Airport in West Sussex as a second wave of srikes by cabin crew staff are due to begin at midnight tonight. Photo: Press Association/Pixsell\'
Reuters/Pixsell
07.02.2012.
u 10:00

Vlasnici: Hypo Alpe-Adria banka preko Aluflexpacka postala je većinski vlasnik i TLM-TVP-a.

Švicarska korporacija Montana Tech Components (MTC) želi preuzeti šibenski TLM-Tvornicu valjanih proizvoda i zadarskog prerađivača aluminija Aluflexpack. Ako se ta akvizicija ostvari, u Šibeniku i Zadru će se, među ostalim, proizvoditi i aluminijski dijelovi za zrakoplove jer je MTC vodeći dobavljač aluminijskih profila za najveća dva proizvođača civilnih zrakoplova – Airbus i Boeing, a ta se grupacija bavi i proizvodnjom dijelova za svemirsku industriju.

Dubinsko snimanje

Iz MTC-a su priopćili da su kupoprodajni ugovor s Hypo Alpe-Adria bankom, koja je većinski vlasnik Aluplexpacka i TLM-TVP-a, potpisali 3. veljače, a akvizicija će biti zaključena nakon dubinskog snimanja poslovanja dviju kompanija te dobivanja zelenog svjetla od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Stoga se očekuje da će cijeli posao biti realiziran tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Kolika je cijena te akvizicije, u MTC-u i Hypo Alpe-Adria banci ne žele govoriti. No Švicarci već sad najavljuju ulaganja od 40 do 60 milijuna eura.

Aluflexpack i TLM-TVP ukupno imaju prihode od prodaje oko 240 milijuna eura i zapošljavaju oko 1100 ljudi. MTC pak, koji je osnovan 2006. godine, ima prihode od 400-tinjak milijuna eura i zapošljava u nekoliko država 2800 ljudi.

Aluflexpack i TLM-TVP pak ne mogu se pohvaliti dobrim rezultatima poslovanja. Zadarska tvrtka 2010. godinu završila je minusom od 3,8 milijuna eura, a šibenska je imala gubitak od 14,6 milijuna eura. Usto, TLM-TVP ima goleme obveze koje su potkraj 2010. iznosile oko 581 milijun kuna.

Sindikati skeptični

Aluflexpack je dio konzorcija Adrial koji je 2008. godine preuzeo šibenski TLM, a TLM-TVP je nastao kad je 2009. godine TLM podijeljen u tri tvrtke – TVP, Tvornicu prešanih proizvoda i Adrial Plus. Dio konzorcija Adrial je i Aluflexpack koji je još početkom 2000-ih preuzela Hypo banka. Kod podjele TLM-a svakom od pet članova konzorcija – Aluflexpack, Feal, Dalekovod i Zagreb Montaža, Konstruktor dobio je isti udio u TLM-TVP-u.

U međuvremenu je prebijanjem međusobnih potraživanja među članovima konzorcija, Aluflexpack, odnosno Hypo banka postala i većinski vlasnik TLM-TVP-a. U sindikalnim krugovima TLM-a kažu da im je nevjerojatno da se TLM, odnosno jedan njegov dio, TVP, prodaje nakon što Adrial nije ispunio svoje obveze iz kupoprodajnog ugovora, a to je ulaganje od 107 milijuna eura. Adrial je za to ulaganje tražio grace-period od četiri godine i dobio ga, a on istječe ove godine.

Zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal kaže da država na prodaju TLM-TVP-a ne može utjecati jer je riječ o privatnom vlasništvu. No nada se da će s MTC-om biti sve u redu i da će nastaviti proizvodnju i sačuvati radna mjesta.

Ključne riječi

Komentara 1

PR
&primjedba
14:52 07.02.2012.

a ta se grupacija bavi i proizvodnjom dijelova za svemirsku industriju. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ . ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije