Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U studenome na burzi četvrtinu manji promet nego u listopadu

Letargija i nezainteresiranost ulagača za dionice odrazile su se na promet koji je u studenome iznosio 204,7 milijuna kuna
05. prosinca 2011. u 22:00 1 komentara 4 prikaza
'22.10.2011., Hotel Eden, Rovinj - 21. konferencija Zagrebacke burze, panel diskusija Trziste kapitala nakon izbora: ekonomski programi politickih stranaka. Ivana Gazic, predsjednica Uprave Zagrebacke
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'

Promet na Zagrebačkoj burzi u studenome je bio gotovo četvrtinu manji nego u listopadu. Ukupno je na burzi protrgovano 215,9 milijuna kuna, što je 23,3 posto manje nego mjesec prije. Promatrajući strukturu prometa, najveći udarac pretrpio je redoviti promet obveznicama, koji je iznosio samo 3,4 milijuna kuna, upola manje nego u listopadu. Blok-promet dužničkih vrijednosnih papira porastao je 6,6 posto, na gotovo osam milijuna kuna.

Letargija i nezainteresiranost ulagača za dionice odrazile su se na promet koji je u studenome iznosio 204,7 milijuna kuna, 62,1 milijun manje nego mjesec prije. To bi značilo da je u prosjeku na burzi dnevno protrgovano manje od deset milijuna kuna. Mjesec studeni na domaćem tržištu kapitala ostat će zapamćen po tome što je bio treći mjesec u nizu u kojem je promet bilježio pad.

Podsjetimo, u listopadu je promet pao 18,5 posto, a u rujnu 26,9 posto. Također, u odnosu na studeni prošle godine promet je niži čak 46,8 posto. Pored toga, lošu mjesečnu statistiku "pumpa" i kretanje dioničkog indeksa CROBEX-a. Šesti negativni mjesečni niz indeksa CROBEX-a, koji je prošloga mjeseca pao 5,6 posto, doveo je do toga da je on u tom razdoblju potonuo čak 23,68 posto i studeni zaključio na razini s početka srpnja 2009. godine. Najtrgovanija dionica i dalje je vrijednosnica Hrvatskog telekoma, koja je imala gotovo četvrtinu dioničkog prometa. Ulagači su dionicom HT-a protrgovali nešto više od 51 milijun kuna. Još su samo dionice Belja i ona povlaštena Adrisa imale promet viši od deset milijuna kuna. Najveći udarac pretrpjela je dionica Magme, koja se stropoštala 30,5 posto. Korekcija je snažno pogodila i dionice Ingre (-16,6%), Dalekovoda (-15,3%), Varteksa (-15%) te Genere (-14,2%).

Najmanje je pala redovna dionica Croatia osiguranja, koja je pojeftinila 1,2 posto. Dionica HT-a u studenome je pala 4,6 posto. Na čelnu poziciju popisa brokerskih kuća koje su najviše trgovale zasjeli su Interkapital vrijednosni papri, čiji su klijenti sa 59,5 milijuna kuna bili najaktivniji.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • komifo:

    Sad će to Čačić sredit, ima da purani lete.