Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka burza

U studenome na burzi četvrtinu manji promet nego u listopadu

'22.10.2011., Hotel Eden, Rovinj - 21. konferencija Zagrebacke burze, panel diskusija Trziste kapitala nakon izbora: ekonomski programi politickih stranaka. Ivana Gazic, predsjednica Uprave Zagrebacke
'Goran Stanzl/PIXSELL'
05.12.2011.
u 22:00

Letargija i nezainteresiranost ulagača za dionice odrazile su se na promet koji je u studenome iznosio 204,7 milijuna kuna

Promet na Zagrebačkoj burzi u studenome je bio gotovo četvrtinu manji nego u listopadu. Ukupno je na burzi protrgovano 215,9 milijuna kuna, što je 23,3 posto manje nego mjesec prije. Promatrajući strukturu prometa, najveći udarac pretrpio je redoviti promet obveznicama, koji je iznosio samo 3,4 milijuna kuna, upola manje nego u listopadu. Blok-promet dužničkih vrijednosnih papira porastao je 6,6 posto, na gotovo osam milijuna kuna.

Letargija i nezainteresiranost ulagača za dionice odrazile su se na promet koji je u studenome iznosio 204,7 milijuna kuna, 62,1 milijun manje nego mjesec prije. To bi značilo da je u prosjeku na burzi dnevno protrgovano manje od deset milijuna kuna. Mjesec studeni na domaćem tržištu kapitala ostat će zapamćen po tome što je bio treći mjesec u nizu u kojem je promet bilježio pad.

Podsjetimo, u listopadu je promet pao 18,5 posto, a u rujnu 26,9 posto. Također, u odnosu na studeni prošle godine promet je niži čak 46,8 posto. Pored toga, lošu mjesečnu statistiku "pumpa" i kretanje dioničkog indeksa CROBEX-a. Šesti negativni mjesečni niz indeksa CROBEX-a, koji je prošloga mjeseca pao 5,6 posto, doveo je do toga da je on u tom razdoblju potonuo čak 23,68 posto i studeni zaključio na razini s početka srpnja 2009. godine. Najtrgovanija dionica i dalje je vrijednosnica Hrvatskog telekoma, koja je imala gotovo četvrtinu dioničkog prometa. Ulagači su dionicom HT-a protrgovali nešto više od 51 milijun kuna. Još su samo dionice Belja i ona povlaštena Adrisa imale promet viši od deset milijuna kuna. Najveći udarac pretrpjela je dionica Magme, koja se stropoštala 30,5 posto. Korekcija je snažno pogodila i dionice Ingre (-16,6%), Dalekovoda (-15,3%), Varteksa (-15%) te Genere (-14,2%).

Najmanje je pala redovna dionica Croatia osiguranja, koja je pojeftinila 1,2 posto. Dionica HT-a u studenome je pala 4,6 posto. Na čelnu poziciju popisa brokerskih kuća koje su najviše trgovale zasjeli su Interkapital vrijednosni papri, čiji su klijenti sa 59,5 milijuna kuna bili najaktivniji.

Ključne riječi

Komentara 1

KO
komifo
08:47 06.12.2011.

Sad će to Čačić sredit, ima da purani lete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije