Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U odnosu na 2014.

U prvih šest mjeseci 7 posto više turista: Evo tko prednjači u noćenjima, a tko bilježi najveći rast

Plaža
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
07.07.2015.
u 11:00

Po broju noćenja prednjači Istra u kojoj je ostvareno 5,5 milijuna noćenja, a najveći rast je zabilježio grad Zagreb

Prvi dio turističke godine Hrvatska je zaključila sa 4,184.023 dolazaka turista, što je sedam posto više nego u istom razdoblju lani. Ostvareno je 16,826.239 noćenja, 4,7 posto više nego u prvih šest mjeseci 2014. godine. Rekao je to ministar turizma Darko Lorencin, predstavljajući danas u Malinskoj rezultate ovogodišnje predsezone.

Po broju noćenja prednjači Istra u kojoj je ostvareno 5,5 milijuna noćenja, a najveći rast je zabilježio grad Zagreb.

U lipnju je broj noćenja bio manji za 1,26 posto u odnosu na lanjski lipanj, no taj je pad manji od očekivanog pa ukupno gledano, rekao je ministar Lorencin, Hrvatska u glavnu turističku sezonu ulazi s "dobrom zalihom". Ove godine od turizma se, rekao je Lorencin, očekuje prihod od 8 milijardi eura.

Pet najjačih tržišta u razdoblju od siječnja do lipnja po udjelu u noćenjima su: Njemačka (udio od 22 posto), Austrija (udio od 10 posto), Slovenija (udio od 9,6 posto), Češka (udio od 5 posto), Italija (udio od 4,7 posto).

 - Ova predsezona bila je prema najavama vrlo uspješna, što je rezultat analize te našeg rada i prilagodbe promotivnih aktivnosti. Također, ovo je dokaz zajedničkog rada javnog i privatnog sektora, koji se također bolje prilagodio okolnostima na tržištu. Napravili smo reviziju te nastupili na naša emitivna tržišta fokusiranije nego ikad prije. Također, dobri rezultati predsezone su rezultat programa Hrvatska 365 te činjenice da radimo i na razvoju proizvoda na svim razinama i na njegovoj promociji, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin.

Manji padovi u mjesecu lipnju bilježe se u Istri gdje su je ostvaren pad u dolascima za 1,7 posto te u noćenjima za 4,5 posto.  Na Kvarneru je ostvaren rast u dolascima za 2 posto, ali i pad u noćenjima za 2,3 posto. U Zadarskoj županiji su ostvareni padovi u dolascima za 0,5 posto te u noćenjima za 2 posto, dok su u Šibensko-kninskoj županiji ostvareni padovi u dolascima za 2 posto te u noćenjima za 2,6 posto.

>> Ovo je 10 najljepših plaža koje morate posjetiti u Istri!

>> Hrvatska je s rock-turistima dobila najbolju reklamu

Komentara 32

PA
pan-am
11:40 07.07.2015.

Svake godine iste priče ,a na kraju od tih silnih milijuna nikakve koristi!!!!

OR
@orlando
11:48 07.07.2015.

Hahaha, svake godine više turista, maaa daajteee....

MA
margaritas
11:45 07.07.2015.

Dalmacija poluprazna, ceste prazne ,plaže prazne kome služe ove brojke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije