Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

U privatnim tvrtkama optimističniji, umjesto novca može i bon

Božićnici su se najmanje nadali zaposlenici iz Istre i Kvarnera te Zagreba i okolice, a najviše Dalmatinci
26. prosinca 2012. u 12:00 1 komentara 9 prikaza
novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema istraživanju portala MojPosao 41% zaposlenih očekuje ove godine božićnicu dok ju je prošle godine očekivalo 47 posto ispitanika. Među ispitanicima koji očekuju božićnicu, njih 91% očekuje novčanu nagradu.

Svega polovica sudionika (53%) dobila je božićnicu prošle godine, a samo trećina ispitanika (34%) smatra da je božićnica pravo radnika. Među ispitanicima koji očekuju božićnicu, velika većina njih (91%), kao i prošle godine, očekuje novac u prosječnom iznosu od 1374 kune, što je 49 kuna manje nego prošle godine. Bon očekuje 34% ispitanika i to u prosječnom iznosu od 1047 kuna. Prošle godine bon je očekivalo 30% ispitanika, no u znatno manjem prosječnom iznosu od 705 kuna. Poklon-paketu nada se 19% ispitanika što je u odnosu na prošlu godinu znatno povećanje kada je 4% ispitanika očekivalo poklon-paket.

Božićnice u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu (65%) i državnih tvrtki (56%). Božićnici se najmanje nadaju zaposleni u domaćim institucijama – njih 12%. S obzirom na veličinu tvrtke, božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici velikih tvrtki ili institucija (s više od 200 zaposlenih), njih 57%. U najmanjoj mjeri očekuju je zaposleni u malim tvrtkama – njih 35%.

Nešto manje od polovice (44%) zaposlenih u srednje velikim tvrtkama očekuje božićnicu. Ovisno o prebivalištu, Dalmatinci su i ove godine optimističniji od ostatka hrvatskih građana – čak ih 71% vjeruje u da će im božićnica biti isplaćena. Brojni ispitanici iz središnje (67%) i istočne (62%) Hrvatske također smatra da će ih poslodavac “nagraditi”. Božićnici se u najmanjoj mjeri nadaju ispitanici iz Istre i Kvarnera te Zagreba i okolice. Najčešći razlog za neisplatu božićnice je gospodarska kriza.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Avatar dariodario551
    dariodario551:

    Za vrijeme našeg voljenog Sanadera, Božićnica je bila Svaki Mjesec i to još na ruke. Brankica Pavošević je isplaćivala Božićnicu svima u HDZu. To su bila vremena, a ne danas,,,,,,,,ovi Komunisti nedaju ništaaaaa,prokleti biliiii