Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

U privatnim tvrtkama optimističniji, umjesto novca može i bon

novac
Davor Puklavec/PIXSELL
26.12.2012.
u 12:00

Božićnici su se najmanje nadali zaposlenici iz Istre i Kvarnera te Zagreba i okolice, a najviše Dalmatinci

Prema istraživanju portala MojPosao 41% zaposlenih očekuje ove godine božićnicu dok ju je prošle godine očekivalo 47 posto ispitanika. Među ispitanicima koji očekuju božićnicu, njih 91% očekuje novčanu nagradu.

Svega polovica sudionika (53%) dobila je božićnicu prošle godine, a samo trećina ispitanika (34%) smatra da je božićnica pravo radnika. Među ispitanicima koji očekuju božićnicu, velika većina njih (91%), kao i prošle godine, očekuje novac u prosječnom iznosu od 1374 kune, što je 49 kuna manje nego prošle godine. Bon očekuje 34% ispitanika i to u prosječnom iznosu od 1047 kuna. Prošle godine bon je očekivalo 30% ispitanika, no u znatno manjem prosječnom iznosu od 705 kuna. Poklon-paketu nada se 19% ispitanika što je u odnosu na prošlu godinu znatno povećanje kada je 4% ispitanika očekivalo poklon-paket.

Božićnice u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu (65%) i državnih tvrtki (56%). Božićnici se najmanje nadaju zaposleni u domaćim institucijama – njih 12%. S obzirom na veličinu tvrtke, božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici velikih tvrtki ili institucija (s više od 200 zaposlenih), njih 57%. U najmanjoj mjeri očekuju je zaposleni u malim tvrtkama – njih 35%.

Nešto manje od polovice (44%) zaposlenih u srednje velikim tvrtkama očekuje božićnicu. Ovisno o prebivalištu, Dalmatinci su i ove godine optimističniji od ostatka hrvatskih građana – čak ih 71% vjeruje u da će im božićnica biti isplaćena. Brojni ispitanici iz središnje (67%) i istočne (62%) Hrvatske također smatra da će ih poslodavac “nagraditi”. Božićnici se u najmanjoj mjeri nadaju ispitanici iz Istre i Kvarnera te Zagreba i okolice. Najčešći razlog za neisplatu božićnice je gospodarska kriza.

Komentara 1

Avatar dariodario551
dariodario551
06:17 27.12.2012.

Za vrijeme našeg voljenog Sanadera, Božićnica je bila Svaki Mjesec i to još na ruke. Brankica Pavošević je isplaćivala Božićnicu svima u HDZu. To su bila vremena, a ne danas,,,,,,,,ovi Komunisti nedaju ništaaaaa,prokleti biliiii

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije