Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaposlenici gube strpljenje i žele kraj agonije

U ponedjeljak radnici zauzimaju tvornicu i počinju štrajkati glađu

Željezara Split
Ivana Ivanović/VLM
16.10.2009.
u 18:13

– Tražimo hitan raskid ugovora s poljskim Zlomrexom i pozivamo Europsku uniju da urazumi Poljsku da se počne ponašati europski – istaknuo je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplit, Podružnica Željezara.

U ponedjeljak će pedesetak radnika zauzeti tvornicu i početi štrajkati glađu pa u nju više neće svatko moći ući – najavljeno je na današnjem skupu razočaranih radnika Željezare Split.

Minimalac 2000 kuna

– Tražimo hitan raskid ugovora s poljskim Zlomrexom i pozivamo Europsku uniju da urazumi Poljsku da se počne ponašati europski – istaknuo je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplit, Podružnica Željezara.

Gotovo 500 radnika Željezare Split, koja ne radi još od travnja, zahtijeva početak proizvodnje 1. studenoga. Ako se to ne dogodi, osnovat će, poručuju, svojevrsnu radničku tvrtku, preuzeti tvornicu i organizirati proizvodnju.

– Strpljenje nam je pri kraju, ne možemo živjeti sa 2000 kuna minimalca, ne želimo primati milostinju, želimo raditi i živjeti od svoje plaće – naglašavaju zaposlenici Željezare Split.

Dodaju kako zapravo odavno štrajkaju glađu jer kako drukčije njihove obitelji mogu preživjeti sa 2000 kuna nakon što poplaćaju račune koje moraju podmiriti nego gladujući?!

– Nema onoga koga nismo obavijestili o problemima Željezare, idemo čista obraza u najradikalnije sindikalne akcije, sve ovo dosad bila je obmana i kupovanje vremena – izjavio je ogorčeno Tonči Mužić, najstariji radnik u Željezari i povjerenik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

Netko hoće lokaciju

Uvjeren je, kao i njegovi kolege, da se netko za malo novca želi domoći vrlo vrijednoga zemljišta na kojemu je Željezara jer riječ je o više od 100.000 četvornih metara potpuno infrastrukturno uređenih i riješenih.

– Ovako se dalje ne može, izvarani smo i izigrani, samo želimo da se ova agonija s poljskim vlasnikom, tvrtkom Zlomrex, napokon prekine – kažu “željezarci” i naglašavaju da su, kada su bili sposobni ići u Domovinski rat, sposobni i raditi.

Podsjećaju kako su svi iz Zlomrexove uprave davno pobjegli te da ugovor koji je sklopljen s Poljacima zapravo i nije konzumiran.

Neshvatljivo im je i da Ministarstvo gospodarstva ponovno pregovara s britanskim fondom Carlson, čija je ponuda za kupnju Željezare od Zlomrexa odbačena kao potpuno “pogubna”.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
07:45 17.10.2009.

zašto bi vi štrajkali glađu,nedajte jesti onima koji odlučuju o vašoj sudbini...dok biraju papu biraći su samo na vodi sa praznim stomakom se brže misli

MM
Mladen Miletić
11:44 19.10.2009.

Gpspodo radnioci stare komunjare.. tvornica nije vaša iako vam je zločinac Tito dao pametni su ju prodali zna se. Da smo u EU nebiste tako s e barbarski vladali prema vlasniku. Vi poznate vaš zakon međunarodno jako ispriznate nam domovine. Tužite valasnika ! Neki su probali ratnog zlpćinca sudu hrvatske da tuže zna se budale...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije