Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U plinu pod morem leži 3 posto BDP-a

Bogati Jadran - godišnji potencijal eksploatacije plina 6-7 milijardi kubika, kažu u Vladi
10. svibnja 2013. u 07:24 0 komentara 108 prikaza
platforma crosco
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Prijedlog Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, koji će olakšati istraživanje i crpljenje plina i nafte, pogotovo plina iz sjevernog i srednjeg Jadrana, Vlada je jučer poslala u saborsku proceduru.

>> Vlada kreće u potragu za tvrtkama koje će crpiti hrvatski plin i naftu!

Nova državna kompanija

Vlada očekuje da će novi zakon omogućiti pravi bum u istraživanju plinskih i naftnih ležišta u Jadranu, ali i na kopnu. Time, naravno, i goleme prihode od koncesija i podjele dijela nafte i plina koje će budući investitori crpiti iz hrvatskog podmorja.

Zakon ubrzava i pojednostavnjuje put za investitore jedinstvenim postupkom za izdavanje dozvola i sklapanje ugovora za eksploataciju plina i nafte.

– Uvjeren sam da u Jadranu ima dovoljno plina i nafte da se za naša nalazišta zainteresiraju najveće svjetske kompanije. Ako u hrvatskom dijelu Jadrana ima samo 14 bušotina, a na talijanskom dijelu 185, onda nešto ne štima. Riječ je o istom moru koje ima istu geološku podlogu i sva logika nalaže da su naše rezerve goleme – tvrdi izvor iz Vlade i kaže da će Jadran privući najmanje četiri američke kompanije. Pa ipak, do prvih kubika plina dalek je put.

– Prvo ćemo naručiti izradu “data rooma” i dvodimenzionalne snimke podmorja, što će trajati do šest mjeseci. Nakon toga investitorima ćemo na otkup ponuditi svu dokumentaciju sa svim podacima o mogućim velikim ležištima ugljikovodika u Jadranu, ali i na kopnu. Investitori će daljnjih pet mjeseci raditi svoje analize i potom ponuditi cijenu za koncesiju izabranih polja. Tek će se tada (ljeto 2014., nap. a.) potpisati prvi ugovori sa stranim investitorima koji će onda imati dvije godine za istraživanje, a nakon toga će, ako vide interes, s posebno osnovanom državnom tvrtkom potpisati ugovor o omjeru podjele iscrpljenih količina plina ili nafte, ali i plaćanja fiksne naknade – objašnjava naš izvor.

Zalihe na kopnu

U Vladi se nadaju da u Jadranu leži potencijal godišnje eksploatacije 6 do 7 milijardi kubika plina te još gotovo dvije milijarde na kopnu. Pokaže li se to točnim, hrvatski BDP porast će za deset milijardi kuna, odnosno tri posto.

10 milijardi kuna povećat će se godi&sca

10 milijardi kuna povećat će se godišnji BDP (tri posto) ako se ostvare Vladine prognoze

185 bušotina nalazi se na talijanskom dijelu Jadrana, a na hrvatskom dijelu samo 14

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.