Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoza EBRD

U ovoj godini pad BDP-a od 0,5 posto

04.07.2013., Zagreb - Suma Chakrabarti, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
14.05.2014.
u 23:00

Ekonomiji nedostaje pokretača rasta pa bi prvi znakovi oporavka u 2015. mogli proviriti tek zbog boljeg vanjskog okruženja te povlačenja novca iz europskih fondova.

Hrvatska je jedina tranzicijska država, uz nemirima pogođenu Ukrajinu, koja uporno ne izlazi iz recesije zbog slabih investicija i kreditiranja, upozorila je Europska banka za obnovu i razvoj.

Ekonomiji nedostaje pokretača rasta pa bi prvi znakovi oporavka u 2015. mogli proviriti tek zbog boljeg vanjskog okruženja te povlačenja novca iz europskih fondova. "Gospodarstvo se i dalje suočava s dugotrajnim problemima konkurentnosti, velikim javnim sektorom i poteškoćama u poslovnom okruženju", istaknuo je EBRD u izvješću Ureda glavnog ekonomista.

Rast kredita bio je minimalan, razina loših zajmova premašila 15% ukupnih, a zemlja je u siječnju ušla u proceduru prekomjernog deficita.

"U izostanku bilo kakvih očitih pokretača rasta gospodarstva, rast BDP-a mogao bi ove godine ponovno biti negativan oko 0,5 posto, ali se očekuje početak oporavka početkom 2015.", smatra banka. 

>> Grčić: Vidljive su promjene, moguća je i pozitivna stopa rasta

Ključne riječi

Komentara 2

KI
Kissinger
07:40 15.05.2014.

svi i svako (to je bar lako) daje prognoze glede hrvatskog bdp-a.moja malenkost prognozira rast od o,314......(pi) i više posto.nudim okladu od 2000 eura.

AP
apolon
11:08 15.05.2014.

Na što se odnosi tvoja prognoza kvartalni ili godišnji rast BDP-a? Kvartalno je moguć mali porast BDP-a ...ali (ako bude) to će biti tek , trenutni odboj ne - I- rast gospodarstva!dboj ne - I- rast gospodarstva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije