Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
wall street

U nekoliko sati Google na burzi izgubio čak 22 milijarde dolara

'Google opens a new representative office in Berlin, Germany, 26 September 2012. Photo: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL'
'Britta Pedersen/DPA/Pixsell'
19.10.2012.
u 21:00

Investitori su samo pogledali dobit i počeli masovno prodavati dionice

Dionicama Googlea dramatično je pala vrijednost nakon što je objavljen izvještaj o poslovanju toga internetskog diva u trećem kvartalu ove godine. Dokument je pokazao pad u poslovanju Googlea od čak 20 posto u odnosu na lani. Ukupno je lošijoj slici poslovanja od očekivane pridonijelo i poslovanje Motorole koju je Google preuzeo prije nekog vremena. Smanjen je i porast prihoda od oglašavanja na tražilici te na videoservisu YouTube, koji iznosi 15 posto. Za usporedbu, rast oglašavanja na te dvije platforme u trećem kvartalu 2011. iznosio je 35 posto u odnosu na prethodno razdoblje.

Smanjeni rast prihoda ne znači da je smanjen interes oglašivača. Broj oglasa koji su tijekom trećeg kvartala ove godine prodani veći je za 33 posto u odnosu na kvartal prije, ali su cijene smanjene, odnosno oglašivači su Googleu ukupno uplatili 15 posto manje u odnosu na drugi kvartal.

Zbog tih podataka ulagači na Wall Streetu masovno su počeli prodavati svoje dionice Googlea. Dionica čije je trgovanje počelo na razini od 757,8 dolara u samo tri sata izgubila je 9 posto vrijednosti. Zastoj u trgovanju trajao je nešto više od tri sata, a potom je dionica počela blago rasti, do 695 dolara. U tih nekoliko sati panike na burzi vrijednost Googlea smanjena je za 22 milijarde dolara.

Takvoj reakciji burze pridonijela je i pogreška financijske tiskare RR Donnelley koja je izvještaj objavila u vrijeme poslovanja burze iako je prvotno bilo planirano da se izvještaj objavi tek nakon što trgovanje bude zaključeno. Investitori su samo pogledali neke glavne pokazatelje i mahnito počeli prodavati dionice prouzročivši veliki pad njihove vrijednosti. U prvoj verziji izvještaja, objavljenoj nešto poslije podneva po newyorškom vremenu, još se nalazila praznina na mjestu gdje je trebao biti tiskan i komentar Larryja Pagea, izvršnog direktora Googlea. “Ovaj kvartal bio je prilično jak. Imali smo 45-postotni rast poslovanja tijekom godine, a ostvarili smo i prodaju od 14 milijardi dolara tijekom posljednjeg kvartala.”

Ključne riječi

Komentara 4

LU
lutomirski
08:31 20.10.2012.

nas zapravo interesira koliko radnih mjesta je Hrvatska izgubila ???????

LU
lutomirski
13:40 20.10.2012.

mozda radna mjesta nikoga ne interesiraju, a mozda neznaju sta je "google" ?????

Avatar Svećenik
Svećenik
07:52 21.10.2012.

Pred par godina ja sma na burzi izgubio 57 kiliona dolara jer nisam kupio dionice Microsofta, iz razloga jer nisam imao para. Nema veze, zato sada vrlo aktivno pratim zbivanja na zagrebačkoj burzi u Zvonimirovoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije