Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRODANO SVEGA 7556 DIONICA

Promet dionicama Kraša šest puta manji u odnosu na četvrtak

zagrebačka burza
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
1/5
20.09.2019.
u 16:46

Šaranović je do utorka kupio 91.417 dionica Kraša i ima 6,1 posto kompanije

Interes za trgovinu dionicom Kraša nakon dva dana rekordnih prometa u petak je pao pa je tako do kraja trgovinskog dana trgovano sa 10.818 dionica na kojima je ostvaren ukupni volumen trgovine od 9,19 milijuna kuna. To je šest puta manji promet od onoga postignutog u četvrtak i očekivano cijena dionice je pala s početnih 900 kuna na 850 kuna. 

Srpski kralj papira Nebojša Šaranović dionicu Kraša pogurao je u četvrtak na 900 kuna. U srijedu i četvrtak zabilježeni su najveći prometi dionicom, odnosno ukupno se potrošilo gotovo 120 milijuna kuna na kupovanje Kraša, ali u petak se interes ispuhao. Šaranović je do utorka kupio 91.417 dionica Kraša i ima 6,1 posto kompanije.

Kupio je tako 62 posto ukupno trgovanih dionica pa ako je zadržao isti ritam kupnje i u srijedu i četvrtak onda bi sada mogao imati 11,5 posto Kraša, a na to je utrošio oko 120 milijuna kuna. Zanimljivo je da se u igru, mada stidljivije od Šaranovića, uključio i još jedan tajni kupac.

Naime, na skrbničkom računu Zagrebačke banke rastu udjeli već nekoliko dana, ali netko kupuju sporo pa je do utorka prikupio 17.833 dionice, odnosno 1,19 posto. 

Od 05. rujna zaključno s četvrtkom na kupovanje dionica Kraša ukupno je potrošeno 207,7 milijuna kuna, a trgovalo se sa 273.618 dionica pa je prosječna cijena u jedanaest dana trgovanja iznosila visokih 759 kuna, a vlasnika je promijenilo 18 posto ukupno izdanih dionica ove konditorske industrije.

Šaranović je napucao prosječnu cijenu dionice za duplo, a cijena je za čak 235 posto veća nego prije jedanaest dana jer je skočila sa 380 na 900 kuna. 

Ni tvrtka MI Pivac koja posjeduje 30,7 posto kompanije nije prodavala svoje dionice kao ni tvrtka Kraš ESOP u kojeg su udruženi radnici i mali dioničari. Oni zajedno imaju oko 49,18 posto tvrtke, ali je Kraš d.d. vrlo blago povećao svoj udjel s 5,03 posto na 5,07 posto. To su dionice bez prava glasa, pa ova dva dioničara imaju većinu glasova, a može se čuti da svoje udjele ne namjeravaju prodati.

Zato se mnogi pitaju koji je interes ovolikog dizanja cijene dionice te ulaganja ogromnih iznosa bez mogućnosti sticanja kontrolnog paketa u kompaniji. Odgovora jasnog zasad nema jer Šaranović odbija komunicirati s medijima i ne otkriva svoje planove.  

Video: Marić o oporezivanju kave

Komentara 7

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
10:33 20.09.2019.

Sve su to produkti udbaskih inkubatora. Nema vise udbe, ali su njihovi produkti jaci od same drzave.

MA
Magnificus
15:19 20.09.2019.

najbolja fora je kad članak napiše netko kome ništa nije jasno pa napiše da je splasnuo interes za dionicama kraša! NIJE splasnuo interes nego je ponuda dionica na prodaji na burzi tako mala da veliki kupac čeka pojavu većih količinaa da krene u akciju, a to može dobiti jedino na način da privremeno stane s kupnjom pa se prodavači zabrinu što se događa i počnu stavljati naloge na prodaju ...a onda rata tata ta....pa dioničari ostanu bez dionica..i dobiju keš, naravno

DI
Direkt
11:02 20.09.2019.

Čim se Srbin pojavio skočile dionice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije