Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U krizi i recesiji osiromašili i božićni domjenci

Većina hotelijera, njih 74%, uzrok ovakva stanja vidi u aktualnoj gospodarskoj situaciji, a zanimljivo je da 14% ispitanih sredstva namijenjena za poslovne domjenke preusmjerava u humanitarne svrhe.
28. prosinca 2010. u 15:51 1 komentara 7 prikaza
bakalar
Foto: nnn

Recesija ne štedi ni ovogodišnje božićne domjenke. U većini hotela, njih 54%, ove ih je godine manje nego lanjske, a svega 6% bilježi ih rast domjenaka u svojim prostorima, pokazalo je istraživanje portala PoslovniTurizam, provedeno u 120 hotela na području čitave Hrvatske. Kriza vlada i po pitanju potrošnje na domjencima u čak 60 posto hotela, dok ih svega 7% bilježi veću zaradu tom segmentu.

Pad potrošnje posljedica je štednje, koja se prije svega očituje u smanjivanju broja uzvanika, za što se organizatori odlučuju u 39% slučajeva. Stoga i ne čudi podatak da 80% domjenaka ima manje od 100 uzvanika, a štedi se i jeftinijim menijima, manjom količinom pića, te na glazbenim i zabavnim sadržajima.

Inače, podaci o potrošnji govore da su organizatori domjenaka najčešće (u 69% slučajeva) trošili 100 do 200 kuna po gostu, a svega je 18% onih koji su za malo raskošniji stol potrošili 200 do 300 kuna. Većina hotelijera, njih 74%, uzrok ovakvog stanja vidi u aktualnoj gospodarskoj situaciji, a zanimljivo je da 14% ispitanih sredstva namijenjena za poslovne darove i domjenke preusmjerava u humanitarne svrhe.

- Iako je, kad je o blagdanskim domjencima riječ, u pitanju kratkoročna ušteda, dugoročno gledano, izgradnja odnosa sa poslovnim partnerima od iznimne je važnosti jer se u neformalnoj, opuštenoj atmosferi lakše se sklapaju nova poznanstva, a ona kasnije često urode uspješnim poslovnim odnosom. Stoga savjetujemo tvrtkama da dvaput razmisle prije nego odluče štedjeti na svom idućem božićnom domjenku - kazala je Daniela Kos, voditeljica portala PoslovniTurizam.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • -obrisani-:

    Koju vrsu otvaraca za konzerve korisiti ovaj gore sef? LOL! PLJUC!