Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

U Istri nije sve u turizmu. Puno je toga i u ribarstvu

72 milijuna kuna ukupna je vrijednost planiranih investicija osam poduzetnika u projekte Istarske razvojne agencije
27. travnja 2021. u 18:25 1 komentara 228 prikaza
Rijeka: Bogat ulov plave ribe nakon što je završio lovostaj
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako je Istra možda najpoznatija po turizmu te duhanskoj i građevinskoj industriji, u posljednje vrijeme i po tehnologiji, u toj županiji sve više fokus stavljaju na razvoj ribarstva i akvakulture. Jedna od tvrtki iz tog sektora je i S.I.C. iz Višnjana koja svoj riblji prerađivački program želi proširiti proizvodima od jadranskih algi.

Koronavirus u Belgiji ZNANSTVENA ANALIZA Piše Igor Rudan: Klasične mjere i kontrola granica spasile su najviše ljudskih života

Kako pojašnjava Ivan Stojnić, predsjednik uprave S.I.C.-a, ova tvrtka je već prije 15-ak godina počela sa značajnim investicijama u Centar za školjke, a u Santa Marini kod Vabrige 2006. godine izgradila centar za pročišćavanje i otpremu živih školjkaša. Nakon toga su 2014. godine uselili u svoj novi poslovni kompleks veći od 6000 četvornih metara namijenjen proizvodnji, preradi i trgovini ribljih proizvoda uključujući i centar za pročišćavanje i otpremu živih školjkaša.

Tržišna prepoznatljivost

Svoje proizvode uspješno plasiraju na izvozna tržišta na koje im otpada više od 80 posto ukupne realizacije. Tvrtka provodi otkup ribe za daljnju preradu, otkupljujući ulove od oko 150 ribarskih brodova duž čitavog Jadranskog mora, a ističu da je jadranska riba među najkvalitetnijom i najcjenjenijom u Europi i svijetu.

Zagreb: Konferencija o dobroj ekonomiji "Dobre priče iz naših gradova" Konferencija o dobroj ekonomiji 'Dobri' gradovi grade solarne elektrane 'crowdfundingom', 'pasivne stanove' za priuštivi najam i otkupljuju hranu od OPG-ovaca

S.I.C. posluje od 1994. kao poslovni pothvat dvije poduzetničke obitelji, a danas imaju više od 160 zaposlenih i godišnji prihod oko 80 milijuna kuna. Istarska razvojna agencija IDA izradila je u sklopu projekta Investinfish (Ulaži u ribu) analizu stanja i smjernice za razvoj ribarstva i akvakulture u Istarskoj županiji za razdoblje 2021. -2027. godine.

Inovativne tehnologije

– Naglasak je u analizi i smjernicama na jačanju održivosti istarskog ribarstva i akvakulture u svim njegovima aspektima (ekološkom, društvenom, gospodarskom) te na uvođenju inovacija u ribarstvu i lancu vrijednosti proizvoda ribarstva, osnaživanjem suradnje javnog sektora, znanstvene zajednice i privatnog sektora u području pilotiranja inovativnih tehnologija, proizvodnih procesa i standarda certifikata tržišne prepoznatljivosti te transfera znanja i iskustva – ističe direktor Istarske razvojne agencije IDA Boris Sabatti.

I druge istarske riboprerađivačke tvrtke poput Milena iz Bačve, Levana i Ruže iz Medulina, Ribarske zadruge Istra i Oli Mare iz Poreča kao i Bonaca iz Štinjana svojim su inovacijama u proizvodnji uključene u međunarodne i domaće projekte. Ukupna vrijednost planiranih investicija osam uključenih poduzetnika riboprerađivača osam uključenih poduzetnika u projete Istarske razvojne agencije je 72 milijuna kuna.

Zagreb: U NSK održana sjednica Vlade ZVONIMIR DESPOT Hrvatskoj se crno piše bez slobodne ekonomije, uza svu gomilu novca iz EU

Projekt Investinfish, ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna, provodi se uz sufinanciranje programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija – Hrvatska.

 

U Njemačkoj će vas u prometu kazniti ako vozite sporo, a u Rusiji ako niste oprali auto!

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • goodbadugly:

    Ajde Itrijani, dopeljite svježe ribe i u Osijek. Nakon izlova kašete u kamion hladnjaču i za 6 sati ste u Osijeku sa svežom ribom.