Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRANSFORMACIJA SEKTORA

U Istri nije sve u turizmu. Puno je toga i u ribarstvu

Rijeka: Bogat ulov plave ribe nakon što je završio lovostaj
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
27.04.2021.
u 18:25

72 milijuna kuna ukupna je vrijednost planiranih investicija osam poduzetnika u projekte Istarske razvojne agencije

Iako je Istra možda najpoznatija po turizmu te duhanskoj i građevinskoj industriji, u posljednje vrijeme i po tehnologiji, u toj županiji sve više fokus stavljaju na razvoj ribarstva i akvakulture. Jedna od tvrtki iz tog sektora je i S.I.C. iz Višnjana koja svoj riblji prerađivački program želi proširiti proizvodima od jadranskih algi.

Kako pojašnjava Ivan Stojnić, predsjednik uprave S.I.C.-a, ova tvrtka je već prije 15-ak godina počela sa značajnim investicijama u Centar za školjke, a u Santa Marini kod Vabrige 2006. godine izgradila centar za pročišćavanje i otpremu živih školjkaša. Nakon toga su 2014. godine uselili u svoj novi poslovni kompleks veći od 6000 četvornih metara namijenjen proizvodnji, preradi i trgovini ribljih proizvoda uključujući i centar za pročišćavanje i otpremu živih školjkaša.

Tržišna prepoznatljivost

Svoje proizvode uspješno plasiraju na izvozna tržišta na koje im otpada više od 80 posto ukupne realizacije. Tvrtka provodi otkup ribe za daljnju preradu, otkupljujući ulove od oko 150 ribarskih brodova duž čitavog Jadranskog mora, a ističu da je jadranska riba među najkvalitetnijom i najcjenjenijom u Europi i svijetu.

S.I.C. posluje od 1994. kao poslovni pothvat dvije poduzetničke obitelji, a danas imaju više od 160 zaposlenih i godišnji prihod oko 80 milijuna kuna. Istarska razvojna agencija IDA izradila je u sklopu projekta Investinfish (Ulaži u ribu) analizu stanja i smjernice za razvoj ribarstva i akvakulture u Istarskoj županiji za razdoblje 2021. -2027. godine.

Inovativne tehnologije

– Naglasak je u analizi i smjernicama na jačanju održivosti istarskog ribarstva i akvakulture u svim njegovima aspektima (ekološkom, društvenom, gospodarskom) te na uvođenju inovacija u ribarstvu i lancu vrijednosti proizvoda ribarstva, osnaživanjem suradnje javnog sektora, znanstvene zajednice i privatnog sektora u području pilotiranja inovativnih tehnologija, proizvodnih procesa i standarda certifikata tržišne prepoznatljivosti te transfera znanja i iskustva – ističe direktor Istarske razvojne agencije IDA Boris Sabatti.

I druge istarske riboprerađivačke tvrtke poput Milena iz Bačve, Levana i Ruže iz Medulina, Ribarske zadruge Istra i Oli Mare iz Poreča kao i Bonaca iz Štinjana svojim su inovacijama u proizvodnji uključene u međunarodne i domaće projekte. Ukupna vrijednost planiranih investicija osam uključenih poduzetnika riboprerađivača osam uključenih poduzetnika u projete Istarske razvojne agencije je 72 milijuna kuna.

Projekt Investinfish, ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna, provodi se uz sufinanciranje programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija – Hrvatska.

 

U Njemačkoj će vas u prometu kazniti ako vozite sporo, a u Rusiji ako niste oprali auto!

Ključne riječi

Komentara 1

GO
goodbadugly
19:37 27.04.2021.

Ajde Itrijani, dopeljite svježe ribe i u Osijek. Nakon izlova kašete u kamion hladnjaču i za 6 sati ste u Osijeku sa svežom ribom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije