Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

U HUP-u ostaje ICT sektor, odlaze Coca-Cola, Saponia?

Za vršiteljicu dužnosti do izbora novog predsjednika izabrana je Marina Pulišić, članica uprave JGL-a iz Rijeke i članica Udruge proizvođača lijekova HUP-a
23. siječnja 2021. u 23:25 1 komentara 2089 prikaza
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Je li vrijeme za novu generaciju lidera u HUP-u doznat će se već potkraj veljače, kad bi to dobrovoljno udruženje poduzetnika, nakon previranja koji su ga ovih dana poljuljali do temelja, trebalo raspisati izbore za novog predsjednika, Izvršni i Nadzorni odbor.

Udruga Kamensko BOLJE SUTRA Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije

Još od smjene zamjenika glavnog direktora Bernarda Jakelića zbog seksualnog uznemiravanja (da bi u međuvremenu kaznena prijava protiv njega bila odbačena zbog zastare), a potom su uslijedili i odlasci predsjednice HUP-a Gordane Deranje i glavnog direktora Davora Majetića, bilo je jasno da se u HUP-u vodi rat dviju struja. Starih, osnivača, te mladih s novim idejama i vizijama kako i koji način poboljšati gospodarsku sliku Hrvatske, a samim time vlastite tvrtke koje su u pandemiji koronavirusa doživjele bolne transformacije.

Nakratko ih je pomirio izbor Podravkaša Marina Pucara za predsjednika, na izborima na kojima je po prvi puta u 27-godišnjoj povijesti HUP-a bilo više kandidata, a Pucar je za dva glasa pobijedio u drugom krugu. No njegova nedavna smrt, otezanje s izborom novih čelnika NO-a i izvršnog odbora, netransparentnost, partikuparni interesi na kraju su kulminirali izlaskom Orbica, Adrisa, Fortenove, Tehnomonta....

Izašli su s mnogo negativnih poruka, umjesto da su kao ozbiljni i odgovorni ljudi osigurali izbor novog vodstva udruge, onih koji imaju abiciju angažirati se u idućem razdoblju, kazao je čelnik Atlantica Emil Tedeschi. No kako bilo, čini se kako 'hupovci', nakon odaslanog lošeg imidža u javnosti, koji su prema riječima  kao  osnivača, koji su se  bili su zadnji  izlazak Orbica, Tehnomonta, Fortenove, Adrisa... 

U HUP-u se posljednjih šest mjeseci uglavnom događalo grupašenje, stvarani su lobistički interesni krugovi, a cjelovita politika i zajednički interesi nisu se artikulirali. No nakon udarca koji su mu izlaskom priredile sada već bivše velike članice poput Adrisa i Fortenove, jučerašnje Vijeće članica HUP-a proteklo je u iznenađujuće mirnim tonovima i dogovorima u kratkom roku, komentirali su jučer neki od poduzetnika koji su mu nazočili. Najveći jučer postignut uspjeh svakako je raspisivanje izbora za sva ključna tijela HUP-a: predsjednika, Izvršni i Nadzorni odbor koji bi se, kako tvrde, trebali provesti potkraj veljače prema najvišim mogućim demokratskim standardima, transparentno i u skladu s pozitivnim promjenama kroz koje HUP prolazi. Za vršiteljicu dužnosti do izbora novog predsjednika izabrana je Marina Pulišić, članica uprave JGL-a iz Rijeke i članica Udruge proizvođača lijekova HUP-a.

VELIKA INVESTICIJA Otvara se 600 radnih mjesta: U Hrvatskoj se gradi najveća svjetska tvornica podnih obloga

- HUP je bio, jest i ostat će Hrvatska udruga poslodavaca, ne udruga nekih poslodavaca, već udruga svih poslodavaca ove zemlje. Unutar 30 granskih udruga rješavaju se sektorski problemi, ali udruge se međusobno povezuju i horizontalno, ujedinjujemo snage svuda gdje se može pridonijeti da se riješe zapreke, da se postigne više. U uvjetima najveće krize zbog koronavirusa imali smo rekordan broj učlanjenja i rasta prihoda od članarina - izjavila je Marina Pulišić, v.d. predsjednice HUP-a.

Što se tiče "odmetnutih" tvrtki, riječ je, tvrdi, o članovima koji su svoje predstavnike imali u svim ključnim tijelima udruge, vrlo konkretne pozicije i mogućnosti da mijenjaju stvari iznutra ako su mislili da se nešto ne radi kako treba. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, podsjetio je da broje više od 6000 članova koji zapošljavaju više od 270.000 zaposlenika, što je pak više od dvostrukog broja koji za reprezentativnost zahtijeva Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata.

Na jučerašnjem Vijeću članova, podršku HUP-u u svjetlu nedavnih događaja i izlazaka pojedinih kompanija iz udruge te najava novih jučer su dali brojni predstavnici velikih i malih tvrtki, članovi granskih udruga HUP-a.

- Ostajemo. HUP je član GSV-a i ima zakonski reguliranu reprezentativnost, važna je udruga koja se bori za promicanje slobodnog tržišta i smanjenje regulative uz sve ostalo što je u fokusu poduzetnika - rekao je Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete, koji očekuje da će HUP zbog izazova koji su ga zadesili veoluirati i odgovoriti na sve zahtjeve poduzetnika, a posebno u novim uvjetima ulaska u Schengen i eurozonu. 

Moscow in pictures Grci kupili hrvatski APIOS U Hrvatsku ulazi brand benzinskih postaja Shell

- Vrijeme je da se HUP okrene novim modelima rada i promjeni paradigme, s fokusom na inovacije i zelenu i digitalnu ekonomiju, u čemu ćemo kao kompanija aktivno sudjelovati - izjavio je Slavko Vidović, član Izvršnog odbora HUP-ICT-a i osnivač Infodoma. Hrvoje Balen iz Algebre, dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-ICT-a, kaže kako Algebra ni druge članice granske udruge ICT-a, kojih ima oko 150 s više od 25 tisuća zaposlenih, ne namjeravaju istupiti iz članstva. 

- Granske udruge dobro funkcioniraju i pojavljuje se nova i pozitivna energija. Snaga HUP-a je u radu 30 granskih udruga - rekao je Balen. Ostanak su potvrdili i Poliklinika Bagatin, Pliva, Prima, čiji čelnik Renato Radić u njoj vidi "novu energiju i dolazak nove generacije". Čelnik NTL-a Martin Evačić istupanje nekih članica opisuje kao "igre i igrice onih koji su dugo upravljali HUP-om". 
- Mi ćemo ostati i vidjeti što će se dalje događati - ističe, dok Zdravko Jelčić iz Spin Valisa kaže kako i oni zasad ostaju i čekaju da vide kako će se dalje posložiti stvari. 

Oponenti tvrde da je samo jučer iz HUP-a izašlo 10-ak članica, a u HUP-u kažu da iz njega službeno još nije izašao ni Orbico, odnosno Branko Roglić, nego samo Adris i Fortenova. Roglić je dan prije rekao da ima podršku 34 kompanije koje su izašle ili izlaze te da se osniva nova udruga. 

OPAKA BOLEST Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan

Denisu Matijeviću iz Ena Fruita ne sviđa se što neke strukture HUP-a guraju svoje interese, nisu više aktivni, pa se i on, kaže, pridružio inicijativi i poslao dopis da izlaze van, a na odlasku su, kako tvrdi jedan od naših izvora, i Coca-Cola, Saponia, Luka Ploče, PPD, Petrokemija... HUP-u se spočitava i da su brojne tvrtke u RH lani u koroni prošle vlastite transformacije, više ili manje bolne, dok je HUP, kako tvrde, za to vrijeme servisirao samo vlastite interese. Zamjera mu se i netransparentnost u plaćanja članarina.

Neke velike tvrtke plaćaju i po 500 tisuća kuna, a neke slične i pet puta manje. HUP bi s proračunom od 20 mil. kuna godišnje trebao raditi i u širem interesu, kazali su. 

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Avatar NenadNikolic
    NenadNikolic:

    U prvim priopćenjima čelnici organizacija koje napuštaju HUP istaknuli su nepravdu koju je doživio Bernard Jakelić, HUP-ov dugogodišnji tajnik. Nije mi jasno da je taj slučaj izravni uzrok izlaska ogromnih organizacija i sustava. Ako je tako i ako je taj ... prikaži još! razlog opravdan tada nije to problem HUP-a već MUP-a i istrage protiv Jakelića. Kažu zbog zastare nije kriv. Pitanje je da li je dugo godina stvarno radio kolegicama usred HUP-a to što ga optužuju pa zbog zastare je dio toga otišao van pravnog područja, ili nikada nije bio predator nad službenicama nad kojima je imao moć svog položaja u HUP-u i podršku dijela članstva i uprave. Kako je objavljeno prije nastupa "silencio stampa" javilo se više uposlenica koje su bile godinama po njihovim izjavama spolno napadane, od njih se nekoliko bilo i ranije žalilo ali su te prijave završile u ladicama vodstva HUP-a i danas su u zastari. Naravno, ne vjerujem da se tih 5, 10 ili više žena bez ikakvog razloga izložilo javnosti i time ostalo bez zaposlenja u boljoj organizaciji. Za to je u Hrvatskoj potrebna hrabrost. A i sve to nije razlog zašto organizirano se napušta HUP, jednu uglednu organizaciju i partner vladi HDZ-a. A o stvarnim razlozima rekao bih tek ćemo čuti. Kako je HGK izgubila ugled zbog ubiranja prisilne članarine i malih rezultata podrške gospodarstvu a udruga malih poduzetnika još nije završila svoje strukturiranje do kraja, u toj situaciji slabljenje HUP-a je loš znak. A moguće i nepovjerenje prema pravosudnim organima.