Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi rezultati

U Hrvatskoj 5 posto više turista nego lani

lorencin
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
09.09.2014.
u 10:48

Turisti sve više prepoznaju i Zagreb koji je u kolovozu zabilježio rast od 20 posto

Od siječnja do rujna u Hrvatskoj je ostvareno više od 10,5 milijuna dolazaka turista, odnosno gotovo 5 posto više nego u istom razdoblju lani, a noćenja je ostvareno više od 62 milijuna, što je povećanje više od 2 posto.

Ministar turizma Darko Lorencin, prezentirajući ove brojke u Zadru na konferenciji za novinare, istaknuo je zadovoljstvo i najavama uspješne postsezone. Dodao je da raste i broj domaćih gostiju, a da turisti sve više Hrvatsku prepoznaju i po njenim proizvodima, a ne samo po suncu i moru. Najbolje rezultate zabilježila je Splitsko dalmatinska i Zadarska županija, ali je istaknuo i da 1 posto rasta u Istarskoj županiji znači veliki napredak s obzirom na ukupni udio od 30 posto.

Turisti sve više prepoznaju i Zagreb koji je u kolovozu zabilježio rast od 20 posto, a baš kolovoz je ministar Lorencin apostrofirao kao odličan mjesec koji je nadoknadio zaostatke od prije.

Naglašeno je zadovoljstvo što se ponovno povećava broj talijanskih gostiju nakon višegodišnje recesije u toj zemlji, a uz postojeće odlične rezultate u vezi s dolascima Austrijanaca i Slovenaca, i Nijemci su u kolovozu nadoknadili manjak iz srpnja.

Ministar Lorencin nije se složio s tvrdnjama privatnih iznajmljivača kako je gostiju bilo općenito manje.

– Mora se znati da se povećao broj domaćinstava koja se bave turizmom pa je, primjerice, samo u Šibeniku evidentirano 40 posto više iznajmljivača. Sada ćemo u našem projektu 365 dana analizirati rezultate, a cilj je prepoznati glavni proizvod destinacije i sortirati ga, rekao je ministar Lorencin.

>> Lorencin: Kreativnost i inovativnost budućnost turizma

Komentara 12

T1
t111
12:10 09.09.2014.

10% manje ulazaka, a 5% vise turista? ili je sve puno ilegalaca ili netko laze...

TH
than
12:37 09.09.2014.

Kao vise turista za 5%, a BDP pada, potrosnja u maloprodaji pada, srpanje debelo podbacio, a i u kolovozu svako malo kisa bila... Lalovac 2.9 se vec zaduzuje i najavljuje novo zaduzenje za danas. Ma bilo je i 25% turista, ali u bajci.

SW
swic
12:57 09.09.2014.

Dobro gdjesu te pare ? Kada je svake godine sve vise turista , bice da oni ljetuju gratis .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije