Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građani se razdužuju

U godinu dana krediti pali 8,4 milijarde kuna

besparica,lova,novac,euri,kredit,dug,euro (1)
Thinkstock
08.05.2013.
u 07:42

I kada tvrtke uzmu nove kredite, oni su za obrtna sredstva, a ne za investicije. Banke ne očekuju oporavak kreditiranja

U godinu dana krediti banaka pali su 8,4 milijarde kuna, na 285,5 milijardi kuna.

Ožujak je donio blag rast u odnosu na veljaču – za 0,4%. Krediti tvrtkama padaju osmi mjesec zaredom te su iznosili 109,4 mlrd. kuna što je za 14,3 mlrd. kuna ili 11,6% manje nego na kraju ožujka 2012.

Udio kredita tvrtkama u ukupnim kreditima spustio se u godinu dana sa 42 na 38 posto. S druge strane, analitičari RBA uočavaju da su krediti državi 4 mlrd. kuna veći i iznose 34,9 mlrd. kuna. Krediti stanovništvu pali su 1,6 milijardi kuna u godinu dana, na 129,4 mlrd. kuna.

– U nastavku godine ne očekujemo znatnije promjene iznosa kredita. Potražnja za kreditima poduzeća ograničena je teškim uvjetima poslovanja i smanjenom potražnjom dok istovremeno razmjerno visoka zaduženost stanovništva i nepovoljna kretanja na tržištu rada onemogućuju oporavak ovog sektora – navode analitičari RBA.

Analitičari PBZ-a uočavaju da su tvrtke u prva tri mjeseca uzele milijardu kuna kredita uglavnom za obrtna sredstva, dok krediti za investicije bilježe povećanje za tek stotinjak milijuna kuna.

>>Pred osobnim bankrotom čak 15.000 građana!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije