Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crozilla

U Crnoj Gori "kvadrat" kuće dvostruko skuplji nego u RH

budva
03.06.2010.
u 14:00

Cijene četvornog metra kuća u Zagrebu u svibnju su smanjene 0,3 posto u odosu na travanj, te sada iznose 1660 eura, dok su u Puli i Zadru povoljnije u prosjeku za pet posto.

Cijene metra četvornog kuća u Zagrebu u svibnju su smanjene 0,3 posto u odosu na travanj, te sada iznose 1660 eura. Cijene u Puli i Zadru povoljnije su u prosjeku za pet posto prenosi portal Crozilla. Najveći pad cijena 5,5 posto bilježi Split u kojem za metar kvadratni kuće treba izdvojiti 1655 eura.

Zanimljivo je da je najveći rast cijena zabilježen u Osijeku (+8,5 posto), gdje su kuće najjeftinije, s prosječnim kvadratom 839 eura, a da je u Zadru koji ima najskuplje kuće (1769 eura) došlo do pada cijena kvadrata. Na godišnjoj razini cijene su porasle u Zagrebu, Zadru i Splitu, a pale u Osijeku i Puli.

Jedan od najpoznatijih portala za nekretnine Global property guide usporedio je cijene kuća u Europi, pa iako su u Hrvatskoj kuće za prilike naših građana skupe, u usporebi s europskim standardom prilično su povoljne. Naime, od 35 zemalja koje su bile uključene u istraživanje mi se nalazimo na samom dnu, odnosno zauzimamo 31. mjesto na ljestvici. Niže cijene kuća od Hrvatske imaju jedino Latvija, Bugarska, Mađarska i Makedonija.

Suprotno tome susjedna nam Crna Gora četvorni metar kuće naplaćuje dvostruko više od nas, a kvadrati kuća u Sloveniji skuplji su od naših za 18 posto. Direktor portala za nekretnine i turizam, Ante Tabak predviđa da bi zbog liberalizacije tržišta i povoljnih cijena u budućnosti hrvatske kuće mogle stranim državljanima postati zanimljiv izbor. Tom predviđanju u prilog idu i ponude stambenih kredita nekih naših banaka koje su uvedene samo za strane državljane.

Najskuplji kvadrati su oni u Monaku koji dosežu čak 35.000 dolara, što je dvostruko veća cijena od onih drugoplasiranih u Velikoj Britaniji. Na trećem mjestu nalazi se Rusija koja je gotovo trostruko skuplja od Španjolske.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
08:30 23.06.2010.

to su im Rusi napuhali cijene u CG,Crnogorci su rasprodali sve zivo Rusima ,ne daj Boze da Dubrovnik i okolina padne u ruke ruskom kapitalu a kako ova nasa podanicka vlada omogucuje stranim drzavljanima kupovanje zemljista i nekretnina EU drzavljanimama a nismo ni usli u tu \"fantasticnu\" EUsmrdoslaviju.....strava i uzas

OB
-obrisani-
16:03 03.06.2010.

rusi su drek primjer, isto kaj i hrvatske komunjare iz SDP/HDZ partija, v rusiji se desila jos i veca pljacka od hrvatskih komunjara, a da vas podsjetim kak mi je japa pripovjedao sve po svud po zadruznim domovima visjele su slike staljina i druge gamadi iz jugotiranije, pa je tako abramovic od obicnog trgovca autodjelova dogurao do miljardera, a nije imao da bi bio zeni platio veceru, vec je to ona njemu, zakaj to pisem, pak zato da se vidi kak pijani komunisticko/fasisticki miljuneri placaju, onaj kaj je zaradio ne pada na pamet da bi dao tu lovu koja je tu napisana za kvadratni metar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije