Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez milosti

Tvrtke žure u isplatu dobiti da izbjegnu porez

\'07.03.2011., Hrvatska udruga poslodavaca, HUP, Pavla Hatza 12, Zagreb - Ivan Ergovic, predsjednik HUP-a.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL\'
Goran Stanzl/PIXSELL
18.02.2012.
u 08:00

Unatoč prosvjedima Hrvatske udruge poslodavaca, Vlada će oporezivati isplatu dobiti od 2000. godine

Hrvoje Zgombić upozorava da trošak novog poreza nije samo 12 posto, koliko iznosi stopa, jer s prirezom premašuje 14 posto. Upravo navrat-nanos pokušavamo uzeti kredit kako bismo prije 1. ožujka isplatili udjel u dobiti, piše Poslovni dnevnik.  Za to smo danas prisiljeni uzeti kredit, no više nam se isplati i 6 posto kamatne stope banke nego platiti 12 posto poreza koji se od ožujka počinje primjenjivati na isplate dividendi i udjela u dobiti. Kaže nam to ovih dana jedan poduzetnik. Užurbanom isplatom dobiti bave se trenutačno i vlasnici tvrtke za porezno savjetovanje Zgombić i partneri. Hrvoje Zgombić upozorava kako trošak novog poreza nije 12 posto, koliko iznosi sama stopa, nego – s pripadajućim prirezom – premašuje 14 posto.

Prazna puška

Taj porezni stručnjak razumije, kaže, i nezadovoljstvo koje je uime Hrvatske udruge poslodavaca iskazao Ivan Ergović, predsjednik HUP-a, zbog retroaktivne primjene poreza na isplatu dividende. Vjerojatno računajući kako bi oporezivanje dividendi bilo "prazna puška" ako bi je se počelo oporezivati tek s dobitima iz 2011., Vlada je izmjenama zakona predvidjela da se oporezuju isplate svih dobiti ostvarenih nakon 2000. godine. Dakle, unatrag 11 godina.

Povlačenje kapitala

– Time se zapravo kaže da se porez plaća na svu zadržanu dobit koju bi poduzetnik odlučio isplatiti. Što znače ti datumi? Zadržana dobit kroz godine je akumulirana hrpa nečega, neprepoznatljiva masa – kaže Zgombić. Primjera radi, navodi kako je neka profitabilna tvrtka jedne godine mogla iskazati i gubitak i pokriti ga iz zadržane dobiti iz prethodnih godina. Iz koje? To najčešće nije baš jasno. A nerijetko se pri isplatama dobiti, kad se one ne odnose samo na netom zaključenu godinu, govori o proteklim godinama.

Komentara 31

FA
Fantom47
09:21 18.02.2012.

Bivši član KPJ drug Slavko Linić unazad bi uzimao porez na dobit. Pa što je previše previše je i od čovjeka \"koji nema imovine\". Kakva karikatura od države.

PE
Pepito
09:24 18.02.2012.

Jeli to znači da ja moram za svoj paket T-HTa platit retroaktivno porez na dividendu?

OB
-obrisani-
09:15 18.02.2012.

KOJI prosvjedi HUPa b.ando neorobovlasn.ička, većina uzet-nika lažova vara državu,radnike,fondove lažnim prikazivanjem dobit ,isplaćuju radnike nacrno kešom na ruke , kupuju jahte , kuće,stanove, bando u roko 5 godina oobogatili see se više nego bilo gdje u svijetu za 20 godina, gdje je 55 milijardi eura,većina u vašim džepovima, gradite hacijende,a registrirate ih pod kućice za lopate..ba.ndo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije