Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Tvrtke će plaćati porez tamo gdje ostvaruju dobit

Predloženi jedinstveni porezni propisi koji će koristiti online aktivnosti digitalnih tvrtki za izračun poreznih obveza
16. ožujka 2018. u 19:48 3 komentara 507 prikaza
radnici
Foto: Reuters/Pixsell

Europarlamentarci su jučer odobrili novi plan oporezivanja tvrtki. Tvrtke će, prema tom prijedlogu, pojednostavljeno rečeno, plaćati porez u onim zemljama gdje i ostvaruju dobit i neće moći tražiti porezne oaze i izbjegavati plaćanje porez u ime raznih subvencija.

online shopping GEOBLOKIRANJE Velika promjena u online kupovini: Jednake cijene i uvjeti bez obzira gdje ste u EU

Europarlament, je, stoji u priopćenju, usvojio dvije mjere uspostavu zajedničke konsolidirane osnovice poreza na dobit koja bi trebala biti dio šireg prijedloga za stvaranje jedinstvenog, jasnog i poštenog režima poreza na dobit u EU i zasebnu, komplementarnu mjeru koja stvara temelje za harmonizirani sustav poreza na dobit – zajedničku osnovicu poreza na dobit.

Važna i digitalna prisutnost

Cilj mjera jest ukloniti sadašnje nedostatke koje su uvelike koristile multinacionalke i tehno divovi. Uz pomoć predloženih mjerila utvrdilo bi se ima li tvrtka takozvanu “digitalnu prisutnost” unutar određene države članice EU i podliježe li stoga plaćanju poreza. Parlament također želi da Europska komisija usvoji mjerila (poput broja korisnika ili količine prikupljenog digitalnog sadržaja) kako bi se dobila jasna slika o tome gdje tvrtka generira svoju dobit. Osobni podaci vrlo su vrijedna imovina koju imaju tvrtke poput Facebooka, Amazona i Googlea u izgradnji svog bogatstva, ali se trenutno ne uzima u obzir prilikom izračuna njihovih poreznih obveza. Tvrtke bi računale svoje porezne obveze zbrajanjem dobiti i gubitaka svojih podružnica u svim državama članicama EU. Tako dobiveni porez dijelio bi se između država članica ovisno o tome gdje su dobici ostvareni. Cilj je spriječiti trenutnu praksu premještanja dobiti u jurisdikcije s nižim porezima. Tako bi vrijedio jedan skup poreznih pravila u svim državama članicama umjesto 28 različitih nacionalnih pravila.

Korist za hrvatske tvrtke

– Zbog digitalizacije mnogih gospodarskih sektora upitna je prikladnost modela poreza na dobit koji se primjenjuju u Europskoj uniji. Ovdje se radi isključivo o osnovici poreza na dobit, a ne o poreznim stopama. Bolja usklađenost nacionalnih poreznih sustava dovest će do znatnog smanjenja troškova za poduzeća koja posluju prekogranično unutar Unije od čega će izravnu korist imati hrvatski poduzetnici – kaže europarlamentarka Dubravka Šuica.

Sprječavanje utaje poreza i prebacivanja profita kroz prijedloge direktiva pojašnjava europarlamentarka Ivana Maletić.

– Prvi korak je utvrđivanje zajedničke osnovice poreza na dobit koji je važan jer se zaustavljaju porezne prakse davanja skrivenih potpora i privlačenja kompanija tako da im se omogućava maksimalno smanjivanje porezne osnovice.

Drugi korak, zajednička konsolidirana osnovica poreza na dobit, važna je jer sprječava prebacivanje dobiti kompanija u države s nižim porezima i uvodimo praksu konsolidiranja rezultata i raspodjele u skladu s ostvarenim prihodima, imovinom, brojem zaposlenih i podacima – kaže Ivana Maletić.

Jean-Claude Juncker Uvodnik Stvaranje Nove Europe koja ostvaruje rezultate Nacionalni interes Korisnije je od PDV-a smanjivati stope poreza na dobit i dohodak Toni Milun Aplikacija Toni Milun objavio video: U dva koraka saznajte imate li pravo na povrat poreza
VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Mukowsky:

    Ajd neka prvo Lidl, Kaufland i Spar plate što do sada nisu platili!!!

  • taxiico:

    to naši ministri neće dozvoliti jer bi uber bio ugrožen porezom a sada ne plaća ništa