Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odraz gosp. stanja

Tvrtkama padali prihodi, još neće biti oporavka

novac, kune, transakcija, banka (1)
Davor Puklavec/24sata
02.08.2013.
u 19:00

U prvom krugu dokapitalizacije dionice upisala većina postojećih dioničara, nude oko 200 kuna

Rezultati poslovanja kompanija rezultat su stanja u gospodarstvu, a kako se oporavak potrošnje i proizvodnje ne vidi, očekuje se daljnji pad glavnih pokazatelja kompanija i u drugom dijelu godine.

Prodaja će padati

Većina kompanija ima niže prihode i dobit nego lani.

– Tvrtke koje su se pravodobno prilagodile ostvaruju bolje poslovne rezultate. U tu grupu možemo ubrojiti Atlantic grupu, Jamnicu i Končar elektroindustriju, čije poslovanje pokazuje otpornost na slabljenje poslovne aktivnosti u Hrvatskoj – komentira Jozo Leko, analitičar u Splitskoj banci SG.

Kod mnogih kompanija vidljiv je pad profitabilnosti, što je posljedica sve manjeg prostora za rezanje troškova te restrukturiranja i čišćenja bilanci kompanija – komentira Boris Mažurin, analitičar u Hypo Alpe Adria banci. Smatra da su brojne tvrtke zakasnile s restrukturiranjem, zbog čega će biti još zahtjeva za predstečajne nagodbe, a zbog kojih će patiti i dobavljači tih društava.

Zainteresiranih ima

– Kompanije su se kladile na brži oporavak gospodarstva. A oporavak neće biti brz, pa se može očekivati i daljnji pad prodaje tvrtki na domaćem tržištu, zbog čega će morati tražiti priliku na izvoznim tržištima gdje šansu imaju samo oni s visokokonkurentnim proizvodom – kaže Mažurin, koji drži da će se proces razduživanja tvrtki nastaviti, ali će to utjecati na daljnje smanjenje investicija.

Posljednjih dana najveću pozornost privlači Petrokemija, za koju je u četvrtak završio prvi krug dokapitalizacije, a nakon što se obave još dva kruga, kreće se, prema odluci Vlade, u pronalaženje strateškog partnera. U prvom krugu dokapitalizacije, kako doznajemo, sudjelovala je većina postojećih dioničara, a ponudili su cijenu od oko 200 kuna za dionicu. Zadani raspon cijene bio je od 170 do 228 kuna, a kapital se planira povećati za najviše 187,4 milijuna kuna. Nakon dokapitalizacije, tražit će se strateški partner, a od 50,63% udjela, država će zadržati 25 posto plus jednu dionicu. Među interesentima za ulazak u Petrokemiju su Gazprom, Novatek, Borealis, Agrofert, Ameropa...

>> Sipaju dobre podatke, ali ne znaju kada će stati pad ekonomije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije