Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi kandidat

Tvrtka Luke Rajića u Imunološki zavod želi uložiti 30 milijuna eura

luka rajić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
01.02.2014.
u 10:00

Nekretninama bi se pokrile obveze, a proizvodnja nastavila u Popovači

PharmaS Luke Rajića i Nexus fond za gospodarsku suradnju (FGS) predložili su preuzimanje Imunološkog zavoda za dva područja, krvnu plazmu i virusna cjepiva. Dozvola za plazmu izgubljena je prošle godine, dok ona za virusna cjepiva traje do kraja sljedeće godine.

– Planiramo investirati 30 milijuna eura i zaposliti do kraja 2015. godine 150 do 180 ljudi, dakle zadržati najveći broj sadašnjih radnika Imunološkog – kaže Jerko Jakšić, predsjednik uprave PharmaSa.

Brza reakcija države

– Radnike Imunološkog vidimo u cijeloj priči jer naši ljudi nisu stručni za to područje – kaže Jakšić. Ideja je ulaganje bez interesa za zadržavanje postojećih nekretnina Imunološkog, nego bi se nekretninama pokrile obveze društva.

– Ponuda je vrlo korektna i profesionalna – ocjena je Ivana Tomca, predsjednika samostalnih sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

Jakšić kaže da su Imunološki počeli snimati prije tri mjeseca, a na to ih je potaknuo Nexus koji je tražio da im se pridruži kao partner. Priča o stečaju, kaže, samo je ubrzala komunikaciju. Ponuda je napravljena na temelju podataka koji su bili dostupni, a konačnu računicu znat će nakon što se obavi dubinsko snimanje. Sada je na državi da što prije napravi svoje poteze, da postavi novog direktora, utvrdi ima li uvjeta za predstečajnu nagodbu, a nakon toga bi se izradio plan restrukturiranja i omogućio ulazak strateškog partnera. Tada bi i mogli napraviti dubinsko snimanje te bi znali koju opremu treba nabaviti i koliko bi im vremenski trebalo da se dozvola za krvnu plazmu vrati.

– Virusnu proizvodnju nastavili bismo u postojećim prostorima, a istodobno za tu proizvodnju gradili novi pogon u Popovači gdje bismo je onda i preselili. A unutar pogona u Popovači, koji je ostao prazan, uselili bismo proizvodnju plazme – kaže Jakšić. Kada bi se mogla pokrenuti proizvodnja plazme, ponavlja, to ovisi o brzini poteza države, o brzini vraćanja dozvole, registracijskih fajlova... Uz dozvolu za krvnu plazmu, izgubljena je i ona za bakterije, za koju nije isključeno da je PharmaS kroz neko vrijeme preuzme.

– Teško bi nam se bilo usmjeriti na obje stvari, a kako plazma državi treba, tu je uspostava proizvodnje bitnija – kaže Jakšić.

Važnost plazme

Plazma je strateški važan proizvod i to nije floskula. Preporuka je i Svjetske zdravstvene organizacije da se koristi krv iz populacije kako bi se spriječile moguće epidemije, virusi... – kažu potencijalni ulagači.

Krunoslav Šimatović iz Nexus FGS-a kaže kako su morali ući s PharmaSom u projekt jer njihov kapital bez stručnjaka ne bi bio dovoljan. Podsjeća kako polovicu novca koji ulažu daje država kroz HBOR, pa će na taj način država opet na neki način zadržati kontrolu nad proizvodnjom plazme.

Komentara 10

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
18:25 01.02.2014.

Ovaj nije ratni profiter. Znaci moraš maknuti miliona € i slobodan si i poduzetan. Babić ratni profiter a ovaj ...... Bravo narode

DO
doktorica
13:04 01.02.2014.

obogatio se na recikliranom novcu ,umjesto da ga se procesuira kao ratnog profitera,oni hapse liječnike.

NE
neboiznadzagreba
11:20 01.02.2014.

Polupismenog Luku Rajića i njegova mentora Borislava Škegru , trebalo bi procesuirati zbog sveg zla koje su nanijeli Hrvatskoj, njezinoj mljekarsko industriji, seljacima i svim građanima, a ne dopustiti im da "spašavaju " Imunološki zavod .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije